Срби једногласни у Вијећу народа БиХ

Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ на данашњој сједници именовало је чланове заједничких комисија и делегација чиме су створени услови да законодавна власт на нивоу БиХ почне функционисати у пуном капацитету.

Босна и Херцеговина 30.03.2015 | 18:05
Срби једногласни у Вијећу народа БиХ

И даље је споран састав Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције, односно именовање Николе Шпирића за члана те Комисије, али се данас о томе није расправљало.

Од 25 одлука о именовањима чланова комисија, делегација и радних тијела Клуб Срба у Вијећу народа, 24 је донио једногласно.

"Из овога се јасно види да нису били у праву сви они који су у својим анализама покушали да наметну став да је немогуће да Вијеће народа функцинише'', сматра Огњен Тадић замјеник предсједавајућег Вијећа народа Парламентарне Скупштине БиХ.

Срби су једногласно, истина због различитих мотива, одбили и извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Делегати СНСД-а су незадовољни односом правосуђа према високопзиционираним плитичарима, јер сматрају да се директори, министри и предсједници странака хапсе и то пред ТВ камерама, без конкретних оптужби и доказа, док делегати СДС-а имају друге разлоге.

"Незадовољни смо контролом правосуђа од стране Савјета, када су у питању свакодневни проблеми који утучу на живот грађана. Незадовољни смо и самим начином на који су формирану Суд и Тужилаштво БиХ и зато мислимо да је потребан нови закон који би био израз демократске воље и који би обезбиједио грађанску контролу над комплетним правосуђем'', истиче Огњен Тадић.

И клуб Хрвата у Вијећу народа једногласно је одбио извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

"Искључиво и једино они су надлежни да успоставе непристрасно, професионално и независно правосуђе у БиХ, а ми то нажалост још увијек немамо'', сматра Бариша Чолак предсједавајући Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ.

У Високом судском и тужилачком савјету се правдају да они само именују тужиоце и судије, а немају механизам за њихово оцјењивање или евентуално санкционисање.

"Уколико неко од њих направи дисциплински прекршај само дисциплински тужилац може одлучити да ли ће се покренути поступак. Ми ту апсолутно ништа не можемо урадити и зато предлажемо измене закона. Садашњи законски оквир пружа могућност тужиоцу да одбаци оптужбу, а оштећени нема право да се жали. Интервенисати може једино главни тужилац БиХ, али то је иста институција која је одбила тужбу. Дакле, пуштено им је на вољу да раде како хоће а ми немамо законску могућност ни да оцјенимо њихов рад'', истиче Ружица Јукић замјеник предсједника Виског судског и тужилачког савјета БиХ.

Од пет делегата Бошњака у Вијећу народа четворица су подржала извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета, док је делегат и предсједник СББ-а Фахрудин Радончић био против, јер их и њих сматра одговорним за криминал и корупцију у БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Требиње

30.03.2015 16:27

Ни случајно се не смије дозволити могућност Шпирићу да буде у Комисији за надзор ОБА, а и није ми јасно ако у овој Комисији треба да буде члан СНСД(не знам због чега) па и тај СНСД има ваљда још представника осим Шпирића. А Ниџа би требало мало СИПА са Кемалом Чаушевићем и осталом братијом "стиснути" јер око њега има пуно ствари да се искристалише пошто има алузија на криминал који се мјери милионима са УИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

30.03.2015 17:07

Поставити Спирица на то мјесто је исто као да поставис лисицу да цува кокосињац.

Name

Јевросим

30.03.2015 17:46

Свакако да СНСД има других бољих кадрова од Шпирића, али њега намјерно кандидују за поменуту Комисију јер знају да га неће прихватити СДС и ПДП.Они тако настоје да ометају функционисање власти на нивоу БиХ, јер још увијек не могу да признају изборни пораз на нивоу БиХ и неучествовање у власти на нивоу БиХ.Да није тако , умјесто Шпирића кандидовали другог свог члана, али инат је инат и то на штету свију нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

30.03.2015 18:30

Грађанска контрола над комплетним правосуђем у преводу значи "политичка". Политичке странке ако буду контролисали рад судова и тужилаштава нестаће и оно мало независности што има међу судијама. Имаћете СНСД Судије који се јавно тако декларирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

30.03.2015 18:42

Кад се формирају комисије које се додатно плаћају, које омогућавају да ти дупе види пута, браћа су једногласна. Разумљиво ко данас може живјети од само 6300 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Костић

31.03.2015 06:03

Све досадашњи политичари у БиХ су мафијаши. Бирајте стручњаке и посве нове људе, ако хоћете себи и својој дјеци добро.

ОДГОВОРИТЕ