Мљекари на Мањачи просипају млијеко

Портал "Капитал" објавио је да је Основни суд у Прњавору казнио предсједника Удружења пољопривредних производјача-мљекара Владимира Усорца због неовлаштеног кориштења лијекова, који су на фарми давани кравама музарама, а могу бити опасни по здравље човјека.

Република Српска 30.03.2015 | 15:55
Мљекари на Мањачи просипају млијеко

Фарма "првог мљекара Српске" дневно производи око 2.000 литара млијека. Истовремено мали производјачи на Мањачи пријете протестима јер већ десет дана просипају стотине литара млијека због прекида откупа. Речено им је да постоји вишак млијека, а да је млијеко које они производе неквалитетно.

Стричићи - Мањача, село Локвари. До прије десетак дана Мићо Савановић је свакодневно мљекари продавао око 150 литара млијека. Напрасно без било каквог упозорења мљекара је престала да откупљује млијеко на Мањачи. Од тада готово цијелокупна производња млијека на овој фарми се проспе или да свињама.

Образложење мљекаре из Дубице је да мљекара има вишак млијека. Најављено је да ће прекид откупа трајати кратко, али откуп још није поново почео.

Већина пољопривредника на овом дијелу Мањаче до прије петнаестак година бавила се овчарством и номадјењем. Када је то пропало као перспективна грана пољопривреде најављена је производња млијека. Сељаци су кредитима набавили потребну механизацију. Сада, уколико дефинитивно остану без откупа пријети колапс газдинстава.

У међувремену Канцеларија за ветеринарство Европске уније није дала дозволу за извоз млијека из БиХ у Европску унију.

Вишку млијека на тржишту Српске свакако кумује и увоз из Хрватске. Производјачи кажу да нису обавјештавали Удружење пољопривредних производјача-мљекара, на чијем челу је Владимир Усорац.

Велико питање је и да ли би то обавјештавање било од користи, јер се појавила информација да Удружење мљекара Српске са којим Влада нормално комуницира и договара све везано за мљекаре у Српској није ни регистровано и званично не постоји.

Да Удружење није регистровано БН телевизији прво су потврдили из бањалучког Основног суда, затим и из Основног суда у Прњавору.

Мале фарме у међувремену региструју свакодневне губитке, који би уколико се нешто под хитно не учини могли у потпуности угасити производњу.

(БН ТВ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Лија

30.03.2015 14:01

Пустите краве и млијеко. У ријалити као онај луђак из Шипова, то се код нас више цијени.Скидајте се показује к.... ономе ко може то гледати, и ето новца.Од поштеног рада се у овој јадовни не може већ одавно живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

увози

30.03.2015 14:50

Се млијеко по 0.80км....а народу се плаца откуп 0.50км то је политика Додика !!!!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњавор 30.03.2015

30.03.2015 15:34

Усорац ради за Бају немојте му вјеровати код њега се често пече теле на ражњу а долазе сви министри влада на челу са Бајом ко не вјерује нека дође у Прњавор па види Усорца треба смијенити једно прича а друго ради он је Бајин подрепак

ОДГОВОРИТЕ
Name

крим јонг до дицк

30.03.2015 19:21

Усорац је цовјек од дрекавца 100%.Слицно као некад онај Славуј.Прузио језицину док није добио новац.фуј

Name

сељак

31.03.2015 01:03

Нека јадна сиротиња дође из градова на Мањачу, биће примљени као рођени, па нека мало засучу рукаве уз ове честите домаћине и имаће бијелог мрса колико им воља! Елем, друга је прича што такве не би пушком натјерао на то! Радије ће пола дана кукати, али искључиво на градском бетону, Боже сачувај да загазе у балегу!

Name

рр

30.03.2015 15:35

Разумијем ја вас господо мљекари.У Бијељини је кад је био протест,један пољопривредник дијелио купус сиротињи није га бацао.Кад сте вец одлуцили да бацате млијеко могли сте га подијелити сиротињи,исто би ефекта имало,макар би јадни људи добили који не могу себи приустити да купе млијеко сваки дан.Али то је васе право,вас избор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

30.03.2015 16:02

Вјероватно да имају циме да довезу млијеко да би дијелили. Ти оцигледно ниси био на Мањаци нису то фарме богате него породицна газдинства сто склапају крај са крајем.

Name

Боки

30.03.2015 16:36

Бозе који смо ми цудаци. Купујемо млијеко страних производјаца које и није млијеко него обојена вода али је битно да је лијепо упакована у тетрапак са неким европским називом. Ово је то сто нам Европа спрема њихово смеце цемо куповати а насе ниста неце ваљати. Угусице нам пољопривреду стоцарство итд, а код себе то сматрају стратеском граном привреде. Производи који се товаре за бивсу југу у фабрикама или мљекарама на западу у Њемацкој конкретно су 3 класа а за њихове дистрибутере се товари 1 класа својим оца сам то видио и сто посто је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

30.03.2015 16:43

Ста це нам паре и леб имамо српство!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освиф

30.03.2015 16:48

Наравно да би пољопривредници радије дјелили млијеко него га просипали али вјероватно немају горива да довезу млијеко са Мањаце до Бања Луке.У овој земљи се све систематски унистава. Гдје је сад министаство пољопривреде да застити домацу призводњу и да уведе квоте на увоз млијека из Еу ако се забрањује извоз у ЕУ.Морају се имати интервентна средства да се овим људима помогне.Престаните градити ауто путеве у недодију и границне прелазе за никуда и тај новац усмјерите тамо гдје је доиста потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

30.03.2015 17:10

Па прије годину двије кад су се исто бунили пријатељу просипали су га по улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

30.03.2015 17:18

Протести, и тразити хитну смјену оног старца министра Мирјаница. Експерт који само констатује да је стање у области пољопривреде катастрофално и ниста не подузима, сем сто дрзавне паре пере преко којекаквих преписаних стратегија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мањача фан

30.03.2015 17:39

Овом земљом управља организовани криминал. Овај "систем" је неодоржив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцкер

30.03.2015 21:05

Што не праве сир и кајмак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

30.03.2015 21:28

Засто Усорац не назва Бају,вјерујем И да је ту неко кумство исто.А за казну нема фрке,платице од овог кредита.... хттп://www.цапитал.ба/владимир-усорац-од-владе-рс-добио-800-000-км/

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељак

31.03.2015 00:57

И онда ми у тематској емисији експерти подбрађени краватама причају акционе мјере како задржати људе на селу! Ево, овако! Уништи му и то што је крваво стекао, па се онда не чуди кад ти у сред БЛ буде социјални случај!

ОДГОВОРИТЕ