Влада ФБиХ и Савјет министара у исти сат!

Сходно медијским натписима у којима се говори о формирању Владе ФБиХ до 31. марта 2015.године из кабинета потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића данас је упућено саопштење за јавност, преноси новинска агенција Патриа.

Босна и Херцеговина 30.03.2015 | 13:07
Влада ФБиХ и Савјет министара у исти сат!

-Напомињемо да су странке које чине парламентарну већину као услов за формирање Владе ФБиХ навеле да се у исто вријеме формирају и Влада ФБиХ и Савјет министара.

Сходно томе изражавамо наду да ће се странке овај пут држати договора како би се испунили предуслови за именовање нове Владе и Савјета министара у исто вријеме, а након што СИПА изврши нужне законске провјере за нови сазив Савјета министара БиХ, стоји у Дуновићевом саопштењу.

За сутра су заказане двије ванредне сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ.

На једној ће бити усвојен Приједлог буџета за 2015. годину, који је припремила Влада ФБиХ на челу са Нермином Никшићем, док би на другој требао бити потврђен сазив нове Владе ФБиХ чији је предсједник Фадил Новалић.

Судећи према Дуновићевом реагирању, за које је повод била изјава лидера ХДЗ-а Драгана Човића да уколико до 31. марта не буду именоване Федерална влада и Савјет министара БиХ нема више ни коалиције ХДЗ-СДА-ДФ, он као потпредсједник ФБиХ неће дати сагласност за Новалићеву владу.

СИПА није завршила провјере за 19 предложених кандидата за министарске и замјеничке позиције, што значи да је немогуће очекивати да Савјет министара буде формиран сутра, а посебно што ће додатно вријеме одузети провјера новог кандидата за мјесто замјеника министра саобраћаја и комуникација којег је најавио Човић.

И лидер ДФ-а Жељко Комшић је упозорио да је њихов једини услов да се Влада ФБиХ и Савјет министара именују “исти сат, исти дан”, иначе заступници ДФ-а неће гласати за нову Владу.

Дакле, технички неизводљиво је да сутра и Федерација и БиХ добију нове владе, али финансирање није упитно јер ће бити усвојен федерални буџет, а Савјет министара је већ донио Одлуку о привременом финансирању (април-јуни).

Више него очигледно је да је Човић, који је први условио да се паралелно морају формирати и државна и федерална влада, а потом кренуо од јуче форсирати причу само о Влади ФБиХ припремио нову политичку смицалицу.

Њему би итекако одговарало сада, да се формира нова Влада ФБиХ, јер у актуелном сазиву нема ниједног свог министра.

У Савјету министара садашњем има своје кадрове, предсједавајућег Савјета министара Вјекослава Беванду, министре Дамира Љубића и Баришу Чолака те му не би сметало да се процес формирања државне власти одужи.

То је иста матрица којом се служи и Милорад Додик, који је формирао Владу Републике Српске, а у Савјету министара тренутно има министра финансија Николу Шпирића и министра цивилних послова Средоја Новића.

Тако би и Човић и Додик држали “узде” у ентитетским владама, а уз то лидер ХДЗ-а би свом пријатељу омогућио да његови људи и даље сједе у државној влади.

Међутим, Комшић је по свему судећи прозрео њихове намјере те је сада заиграо на Човићеву карту: обје владе паралелно формирати.

Извор: Патриа

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Е то

30.03.2015 11:30

Зељко смрси конце браци по новцу и криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

30.03.2015 14:10

Мислио сам и ја исто тако о Комсици , медјутим " тресла се брда , родио се мис " !!

Name

007

30.03.2015 12:01

Само се Ви припуцавајте,а народ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

30.03.2015 12:15

Толико о повјерњу и будецем партнерству.Предлазем да потписете и предбрацни уговор.Нек се наде за суда послије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеки

30.03.2015 12:33

Сви нормални у БиХ и РС вјерују теби Зељо.Због твоје и насе дјеце не издај нас, мајке ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крим јонг до дицк

30.03.2015 12:43

Мислим да це дрекавац све ,али бас све урадити да буде на власти.Хапа хапа,навикао .Хапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОНТ ЕВЕРЕСТ

30.03.2015 13:05

КОМСИЦУ СВАКА ЦАСТ.ОВИМ ПУТЕМ СЕ ОБРАЦАМ ГОСПОДИНУ МЛАДЕНУ БОСИЦУ И САВЕЗУ ЗА ПРОМЈЕНЕ .МОЛИМ ВАС ДА ИСПУНИТЕ ДАТА ОБЕЦАЊА И ДА ПРОЦЕСУИРАТЕ СВЕ ОДГОВОРНЕ ЗНАЦИ ДА НЕ ДЈЕЛИТЕ ЛОПОВЕ И ПАПКЕ НА НАСЕ И ЊИХОВЕ,ЈЕР ВЈЕРУЈТЕ И У НАСИМ РЕДОВИМА ИМА СВАСТА И НЕСМЈЕТЕ ДА ИХ СТИТИТЕ ЗБОГ КЊИЗИЦЕ.ВЈЕРУЈЕМ ВАМ А ВИ ТО И ДОКАЗИТЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

30.03.2015 14:09

Има још један услов поред ова два а то је да се БиХ космонаути у исто вријеме искрцају на Марс.У том случају биће испуњени сви зацртани страначки услови за формирање нове власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

30.03.2015 14:46

ОНО СТО СЕ ВЕЦ ЗНА ДА САВЈЕТ МИНИСТАРА ЦОВИЦ ДОГОВОРИО СА ЦОВИЦЕМ И ТО ЈЕ ЗАВРСЕНА ПРИЦА- ЦОВИЦ ВРАЦА ДОДИКУ УСЛУГУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зеки

30.03.2015 15:24

Без увреде али РС не верује златном љиљану. Говори само у своје Федерално мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

30.03.2015 15:45

Само недајте да ХДЗ напусти и да иду са СНСД-ом, онда нема НИСТА од промјене.

ОДГОВОРИТЕ