Гдје ће стари министри када дођу нови

Када коначно буду формирани Влада Федерације БиХ и Савјет министара БиХ, 20-ак министара мораће пронаћи ново запослење. Већина њих већ сада имају обезбјеђен нови мандат у некој новој државној институцији.

Босна и Херцеговина 30.03.2015 | 11:47
Гдје ће стари министри када дођу нови

Вјекослав Беванда ће и у наредне четири године сједити у Савјету министара, мада неће бити предсједавајући. Као кадар ХДЗ-а БиХ преузеће министарску фотељу у Министарству финансија БиХ. Прије рада у Савјету министара Беванда је водио Федерално министарство финансија те био други човјек Владе Федерације БиХ.

Златко Лагумџија ће, након више од двије деценије политичког стажа, коначно престати да обнаша политичку функцију. Радну књижицу Лагумџија ће вратити на Економски факултет у Сарајеву, гдје ће предавати на Катедри за менаџмент и информационе технологије.

Никола Шпирић, бивши предсједавајући Савјета министара БиХ и тренутни министар финансија, након што буде именовано нови Савјет наставиће политичку каријеру у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ гдје је изабран као кандидат СНСД-а.

Бариша Чолак, за кога се говорило да ће поново бити именован за министра правде, наредне четири године провешће у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Чолак је тренутно предсједавајући овог дома.

У Дом народа ће и Средоје Новић. Он је, као кадар СНСД-а изабран за шефа Клуба српског народа.

Зекеријах Осмић ће се, највјероватније, вратити на функцију са које је 2012. и дошао на мјесто министра одбране, а то је функција шефа Одјељења за јавни регистар у Влади Брчко дистрикта. Но, захваљујући прилично добро обављеном послу у Министарству одбране, за Осмића се спомиње и могућност да буде именован на неку од амбасадорских функција или барем функцију војног аташеа у некој од амбасада БиХ. Осмић је напредовао и у страначкој хијерархији па је тако на недавном конгресу СДП-а изабран за потпредсједника странке.

Једине двије непознанице из тренутног сазива Савјета министара БиХ су два Дамира. Дамир Хаџић, министар саобраћаја и комуникација, није изабран у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, нити је на Конгресу СДП-а изабран у Предсједништво странке. Наводно ће Хаџић засјести на чело једног приватног концерна који у свом саставу има поликлинику и осигуравајуће друштво.

Најмање информација има о Дамир Љубићу. Након што је напустио ХДЗ 1990 прије неколико мјесеци, Љубић није нашао ново политичко уточиште.

И министри из Владе Федерације БиХ немају разлога за бригу. Нермин Никшић, Енвер Биједић, Зукан Хелез, Дамир Машић и Салмир Каплан ће министарске фотеље замијенити оним у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Предраг Куртеш већ је именован за министра унутрашњих послова КС, а Русмир Месиховић је функцију министра здравства Федерације БиХ замијенио директорском функцијом на Клиничком центру Кошево.

Већ се снашао и Вјекослав Чамбер, министар рада и социјалне политике. У јануару је поднио оставку на министарску позицију, а потом је именован за директора Канцеларије Владе ФБиХ за европске интеграције.

Адил Османовић, који је на изборима изабран и за делегата у Народној скупштини Републике Српске, након министровања у Влади Федерације БиХ сљедеће четири године провешће на челу Министарства за цивилне послове БиХ.

Тренутно није познато шта ће бит са Милорадом Бахиљем, Јерком Иванковићем-Лијановићем, Бранком Ђурић, Сањином Халимовићем, Зораном Микулићем и Десницом Радивојевићем.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

гиле

30.03.2015 09:55

Лако ми је за њих, сигурно неце на биро као ми...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

30.03.2015 10:05

Не треба за њих бринути они су обезбиједили материјално и себе и своју дјецу и унуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

30.03.2015 10:06

Нови министри неће ни доћи јер Човић опструише формирање Вијећа министара због свог друга Баје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

30.03.2015 10:08

Да правне државе и правде ишли би на биро рада и у ред као сав нормалан свијwт, али пошто тога нема снашли су се они давно, само да се одлуче за коју ће варијанту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

30.03.2015 10:47

Појединцима је мјесто иза решетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X-Фактор

30.03.2015 11:26

Па тај Дом народа им додје као утјесна награда,а плата скоро као министарска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

30.03.2015 12:23

Јадници, стварно не знам како ће даље!!! Дође ми да им пошаљем коју марку док се не снађу поготово мафија као што је Шпирић а није он сам него је на жалост у већини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

31.03.2015 07:41

Никола Спириц це сигурно у цорку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

31.03.2015 08:14

Ево сам се насекирао толико да нецу данима моци заспати, куд сад са јадним људима.

ОДГОВОРИТЕ