Шта се деси када сипате лаву на лед

Уколико сте се икада запитали шта се деси када лава дотакне лед, момци из емисије "Оутрагеоус Ацтс оф Сциенце" побринули су се за одговор. Иако делује као да лава кључа, у питању је лед који се тренутно претвара у пару од које се стварају мехури.

Занимљивости 30.03.2015 | 08:11
Шта се деси када сипате лаву на лед

Нуклеарни хемичар Алистер Линсел објашњава да је лава толико врела да када се сипа на лед, вода из чврстог одмах прелази у гасовито стање.

„Пара покушава да побегне, али остаје заробљена у лави и ствара мехуре. Иако делује као да лава кључа на леду то су у ствари мехури које је направила пара која покушава да побегне“, објашњава хемичар Сујата Кунду.


Пошто се лава такође брзо хлади, стена се формира око мехура паре. „Ово је нешто налик томе како природа прави стакло“, додаје Линсел.

Према његовим речима, пара спречава лаву да само прође кроз лед, јер ствара нешто налик ваздушног душека између лаве и леда спречавајући их да се додирују.


Иначе, уколико вас занимају научне теме, "Сциенце Цханнел" на Јутјубу има доста емисија са школованим научницима како спроводе различите огледе и научно их објашњавају.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар