Ешерихија - једна од најупорнијих бактерија

Упале мокраћне бешике и канала најчешће су изазване ешерихијом коли.

Забава 30.03.2015 | 07:51
Ешерихија - једна од најупорнијих бактерија

УПАЛА мокраћне бешике и мокраћних канала најчешће су уринарне инфекције. Жене су подложније овим инфекцијама због анатомских карактеристика, односно краћег мокраћног канала и близине мокраћне цеви аналном отвору, због чега се бактерије које се стално налазе у тој регији брже и лакше размножавају. Мушки пол, међутим, погађа и простатитис, који је у овом делу популације најчешћа уринарна инфекција.

Према речима др Мирка Јовановића, уролога из Клинике за урологију Клиничког центра Србије, међу узрочницима је најчешћа бактерија ешерихија коли и њени подтипови:

- Код неких особа, за развој инфекције није пресудан број бактерија које се налазе у урину. Релативно здрава особа може да има малу количину бактерија, али да нема никакве симптоме. Док, код пацијената који имају пратеће болести или ослабљен имунитет, ова маса бактерија може да изазове озбиљну упалу.

Да ли ће се развити инфекција, зависи од карактеристика уринарних путева, и заштитног слоја локалног имунитета који штите мокраћне канале од отпадног материјала који се свакодневно избацује урином.

То значи да, ако организам има добар локални и системски имуни одговор, може сам да се избори са бактеријама. Уколико пацијент пије велике количине течности и често мокри, самим тим испира резервоаре бактерија, односно мокраћну бешику и мокраћне цеви.

- Сталним доласком свеже, разређене мокраће, може да се испере та количина бактерија - објашњава др Јовановић.

Ако организам не успе да се избори са бактеријама, убрзо ће се јавити непријатни симптоми. Код жена се упала мокраћне бешике манифестује честим и болним мокрењем, пецкањем, боловима иза пубичне кости, а може да се јави и крвави урин. Температура, према речима нашег саговорника, није пратећи симптом ове упале, као што је то случај са упалом бубрега.

- Мушкарци ће осећати печење при мокрењу, чешће мокрење, жарење у мокраћној цеви, и болове у међици, као и повремене болове у врху пениса - објашњава др Јовановић.

Да би се отпочела терапија некада нису потребне све дијагностичке процедуре, што зависи и од добре процене лекара. Некада је симптоматологија веома јасна, као што је случај код упале бешике или простате, па се са терапијом почиње истог тренутка. Најчешће се даје такозвана минутна терапија, односно давање антибиотика у дебело месо, уз пратећи антибиотик у наредних седам дана. Терапија, међутим, може да траје и три месеца.

- Комплетна дијагностика подразумева преглед урина, уринокултуре и ултразвучни преглед уротракта. Ако ни тада не може да се успостави прецизна дијагноза, раде се уретроцистоскопија, а ако је потребно и скенер и магнетна резонанца - додаје др Јовановић.

У ПРЕВЕНЦИЈИ НАЈВАЖНИЈА ХИГИЈЕНА

ЗА лечење акутне фазе уринарне инфекције, антибиотици су по светским препорукама и даље лекови првог избора. Међутим, због некритичне примене антибиотика многе бактерије постале су резистентне на најчешће примењиване лекове из ове групе. Зато се продужава трајање лечења и прописују се све јачи антибиотици који углавном униште и добре бактерије цревне, а код жена и вагиналне флоре, што представља подлогу за развој нових инфекција. Зато се за превенцију понављаних инфекција уринарног тракта изазваних ешерихијом коли, саветује пре свега промена хигијенско-дијететског режима (пити најмање литар и по течности дневно, не одлагати мокрење, мокрити пре и после полног односа, носити комотан памучни веш, жене да гениталије перу од напред ка позади). Најновије смернице Европског удружења уролога године препоручују и имуностимулативне лекове.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар