Исланд проучио ДНК цијеле нације

Научници са Исланда открили су да су детаљно проучили ДНК своје целе нације. Комбиновањем ДНК података са породичним стаблима, овај тим тврди да једним кликом могу да добију листу свих жена које имају велики ризик од добијања рака.

Занимљивости 30.03.2015 | 07:41
Исланд проучио ДНК цијеле нације

У извештају објављеном у дневнику "Натуре генетицс" наводи се да су користили податке да би открили бројне чињенице, чак и годиште последњег заједничког претка мушкараца ове земље.

Пошто се ДНК преноси са једне на другу генерацију, ако знате све о ДНК детета и његових бабе и деде, онда можете да сазнате много тога и о ДНК његових родитеља. Тим генетичара прикупио је податке о геному 10.000 људи који су потом комбиновали са свим националним породичним стаблима.

- Овако, врло прецизно можемо да откријемо геном целе нације. Можемо, једним кликом, да откријемо које све жене у земљи носе мутацију у БРЦА2 гену. Ризик би буквално могао да буде искорењен превентивним мастектомијама и уклањањем јаника. Било би ужасно да не искористимо предности тога - рекао је др Кари Стефансон из тима генетичара "деЦОДЕ".

У склопу овог пројекта откривен је нови ген повезан са Алцхајмером. Тим је такође израчунао и да је последњи мушки предак живео пре 239.000 година, као и да осам процената популације нема све копије гена.

Подаци су тренутно анонимни, а коришћење истих у медицини би подстакло питања етике. Потребна је велика опрезност у обавештавању људи о ризицима које носе у својим генима.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар