Кључ борбе против ИД је у рукама Бошњака

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да се у БиХ кључ битке против исламског тероризма оличеног у "Исламској држави" налази у рукама политичких и религијских вођа бошњачког народа.

Босна и Херцеговина 28.03.2015 | 21:48
Кључ борбе против ИД је у рукама Бошњака

"Они морају бити свјесни да су управо муслимани у свијету највеће жртве терора `Исламске државе`. Управо би Бошњаци били највеће жртве, уколико би радиклани ислам, односно `Исламска држава`, продрла у БиХ", изјавио је Иванић у Новом Саду.

Иванић каже да се политичке и религијске вође Бошњака све више дистанциртају од исламског тероризма, што је посебно уочљиво након најновијих екстремистичких потеза "Исламске државе".

"Уједно су се и институције БиХ најозбиљније укључиле у битку против `Исламске државе`, а пред правосудним органима БиХ у току су процеси због терористичких напада на полицијску станицу у Бугојну и на америчку Амбасаду у Сарајеву", рекао је Иванић.

Он истиче да надлежни органи БиХ имају озбиљну сарадњу са страним обавјештајним агенцијама на плану борбе против тероризма.

"Осим тога, донесен је и закон о забрани учешћа држављана БиХ у ратовима у свијету, због чега сматрам да БиХ у погледу исламског терора за сада држи све конце у својим рукама", навео је Иванић.

Формирање власти

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ и Федерације БиХ /ФБиХ/, Иванић каже да одуговалачење са тим у најнегативнијем смислу утиче на европске интеграције и перспективе, јер институције ЕУ немају са ким да преговарају.

Он каже да је звоно за узбуну, када је ријеч о формирању власти, одавно звонило, али да је БиХ била жртва неких односа унутар ФБиХ.

"Република Српска је одавно урадила свој посао око формирања власти, а БиХ није, јер је била жртва неких односа унутар ФБиХ. Ипак, имам увјеравања од учесника преговора да ће БиХ и ФБиХ идуће седмице готово 100 одсто добити институције власти. Међутим, не смијем ништа гарантовати, јер су ме учесници преговора више пута демантовали", рекао је Иванић.

Суторина

Говорећи о спору Црне Горе и БиХ око Суторине, Иванић наводи да је тај спор далеко од међународне арбитраже, као и да медији непотребно дижу буку око тога.

"Питање Суторине ни у Црној Гори, нити у БиХ још није правно сагледано. Зато и мислим да спора нема и да је далеко од арбитраже. Суторину треба рјешавати у пуно мирнијој атмосфери, без галаме и превеликог медијског публицитета", рекао је Иванић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

стив

28.03.2015 15:55

Младене тај проблем морас ријесити са Бакиром. Не требас ти нама то прицати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расим

28.03.2015 19:15

Ако се ико дистанцирао од тероризма поготово након прослог рата и масовних цивилних зртава онда су то Босњаци. За разлику од Јевреја који су након холокауста створили дрзаву која терорисе цитав један народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

28.03.2015 21:06

Босњаци немају проблема са ИД и са тероризмом, сто се не мозе реци за друге у БИХ. Босњаци не велицају ни једног ОСУДЈЕНОГ Босњацког злоцинца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.03.2015 08:30

За сада Бошњаци немају проблема са тероризмом и "Исламском државом" у смислу да су они мета терористичких напада. Тренутно су на мети шиити и хришћани. Међутим, временом ће и "непослушни" Бошњаци бити мета. Један од бошњачких проблема, судећи по неким коментарима, је што не желе да виде и прихвате реалност. Киклопе, величање злочинаца је погрешно, али није ни један облик тероризма. Дефиниција тероризма је нешто сасвим друго.

Name

За Расим

29.03.2015 07:34

Драги Расиме чини се да ти живиш негдје на Марсу па ниси упознат са актуелним дешавањима. На нашу жалост многе терористичке везе изводе ка БиХ, било да се ради о извршиоцима или о логистици.Грађани БиХ боре се и гину за "Исламску државу", а вјерујем да многи од њих и не знају који је крајњи циљ. Рјешење је управо у кампањи коју треба да покрену бошњачки политичари и да своје дезоријентисане сународнике увјере да раде погрешну ствар. Мислим да исламска религија у БиХ нема много заједничког са религијама у исламским државама. Много је доказа о томе, а један од доказа лежи и у народној пјесми гдје се каже "вино пију нане аге сарајлије" а зна се да је алкохол у исламу забрањен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре киклоп

29.03.2015 08:32

Па не велицајте јер није ни један злочинац осудјен још,а нормално да немате проблема са Ид јер дијелите исте вриједности,а бошњаци су се дистанцирали од Ид види се на сваком кораку,нпр Горња Маоца итд

ОДГОВОРИТЕ