Удружење "Швајцарац БиХ" тражи правду

Тачно у подне испред Централне банке БиХ корисници кредита Швајцарац БиХ затражили су да се стави тачка на пљачку, коју по њима, годинама проводи Хипо банка.

Босна и Херцеговина 28.03.2015 | 21:49
Удружење "Швајцарац БиХ" тражи правду

Кемал Дураковић предсједник Удружења ,,Швајцарац БиХ'' казао је да они траже да се коначно затвори Хипо банка "кроз коју пролази 9.802 корисника кредита у БиХ", тврди Дураковић.

Корисници кредита у швајцарским францима захтјевају да враћају износ кредита који су и подигли, уз камату која је уговорена приликом потписивања уговора о кредиту и у валути у којој им је кредит исплаћен.

Због ,,дивљања'' курса швајцарског франка многи су у апсурдној ситуацији. Драган Дивчић из Источног Сарајева објашњава свој случај:

,,Подигао сам кредит од 25 хиљада КМ 2007.године. Након 8 година редовног измиривања рата вратио сам око 22 хиљаде КМ, али сам још увијек банци дужан 25 хијада КМ. Практично је нестало 22 хиљаде које сам уплатио, као да сам на шалтер банке доносио украјинске гривне а не КМ. Рата ми је на почетку износила 220 КМ, а сада је 320КМ''.

Судови су до сада донијели преко 200 првостепених пресуда у корист корисника кредита у швајарским францима. Према одлуци суда уговори су проглашени ништавним, јер кредити корисницима нису исплаћени у швајцараској валути, већ у КМ, што значи да се износ главнице и висина рате не могу повећавати ако се мијења курс швајцарског франка.

Међутим банка ове пресуде не признаје, па корисницима кредита и њиховим жирантима блокира рачуне и активира хипотеке. О томе свједочи Стјепан Крешић корисник кредита из Неума.

,,Након пресуде, која је у моју корист, из банке ме зову сваки дан. Кажу да њих та пресуда не интересује. Пријете и поручују да ће доћи и са мном разговарати на други начин. То је жалосно, нападају нас на сваком кораку''.

Чланови удружења Швајцарац БиХ помоћ траже и од институција власти. Планирају да, чим се формира нови Савјет министара, организују камповање и штрајк глађу испред те институције.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Микаило

28.03.2015 13:24

Треба да протестују испред свајцарске амбасаде сто су дигли франак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадни људи у јадној дрзави...

28.03.2015 14:04

Ово је чист примјер патње обичног народа, који права тражи на улици. .. Док држава цути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.03.2015 18:08

Уз дузно постовање дизали сте те кредите и под тим условима сами.Кад сте их тросили није вам требала ни дрзава ни нико.Колика вам је рата била у францима на поцетку отплате толика вам је и сад.

Name

ссс

28.03.2015 15:12

Ја не знам ста ови људи тразе, кад су дизали кредите хвалили су се како су добро просли, сад кад иде наопацке требао би неко други да плати њихов губитак, е не мозе брале требалисте мислити и да мозе ици и на другу страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

28.03.2015 16:44

Није држава у име њих дизала кредите и потписивала уговоре. Сви смо оперећени кредитима и једва то издржавамо, али те кредите смо узели под условима који су нам нуђени а не под притиском.Ја знам неке који су у то вријеме пребијали кредит у еурима за кредит у швицарцу ради мање камате.Тада је то било повољно. Сам пао сам се ударио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВА

28.03.2015 16:53

ПА СТА МИСЛИСИС КАКО ЈЕ У СВИЦИ ИСТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

У име дрзаве

28.03.2015 21:49

Е сад би сви да зову дрзаву у помоц.Па дрзава се гради доградјује постује његује а не да се краде пљује омаловазава и користи по потреби. Треба бити народ па имат дрзаву па це та дрзава да пази свој народ зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

слободан

21.06.2015 11:13

Очигледно смо јадан народ. Само нек комшији цркне крава и ми ћемо бити срећни. Како вас није срамота да зелите комсији зло из било ког народа да потице. Стидите се и дајте нам оно сто смо дузни у францима па цемо вам и вратити по овоме курсу, ако смо добили КМ како мозе ико тразити швајцарце.

ОДГОВОРИТЕ