Могерини у Београду

Потпредседница Европске комисије и шефица европске дипломатије Федерика Могерини отпочела је данас посету Београду састанком са председником Србије Томиславом Николићем.

Србија 27.03.2015 | 11:52
Могерини у Београду

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић такође се састала са Могерини, којој је пренела да је Србија посвећена европском путу и да је улога Народне скупштине у том процесу веома значајна. „Свесни смо да пут ка пуноправном чланству у Европску унију није ни лак ни брз, али парламентарци су посвећени томе“, рекла је Гојковић, саопштено је из њеног кабинета.

Председница парламента је, како се наводи, додала да је Народна скупштина у протеклом периоду усвојила многе рефомске законе и да континуирано ради на усаглашавању законодавства са европским.

Гојковић је истакла да је уверена да ће висока представница током посете Србији стећи праву слику о напретку који је оставарен, а који је препознао и Европски парламент у резолуцији коју је донео.

Могерини се сложила да је улога Народне скупштине веома значајна у процесу европских интеграција. Висока представница је истакла да рачуна на заједнички рад Србије и ЕУ у месецима и годинама које долазе у процесу европских интеграција оцењујући да је руководство Србије посвећено овом циљу.

Она је такође рекла да ЕУ цени улогу Србије у региону и нагласила да су у претходном периоду учињени велики, чак историјски кораци, у области регионалне сарадње. Могерини је навела и да Србија игра значајну улогу на међународној сцени, имајући у виду председавање ОЕБС-ом, наведено је у саопштењу.

Могерини се састала и са члановима Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције.

Могеринијева, која борави у Београду први пут откако новембра прошле године ступила на дужност, разговараће и са премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Како се очекује, главне теме биће дијалог Београда и Приштине и примена договореног.

Могеринијева је у интервјуу за "Данас" одбацила тврдње да ЕУ "гледа кроз прсте" Србији када је реч о унутрашњим реформама, због спремности Београда да се реши питање Косова. "Србија би требало да остварује своју реформску агенду. То је јасна обавеза и допринос Србије. То је важно у контексту напредовања ка Европској унији, али пре свега - за саму земљу. Влада је била јасна у погледу своје амбиције да унапреди економску ситуацију. Економске, социјалне и политичке реформе се морају остварити и применити без одлагања. Тако да нема "гледања кроз прсте", рекла је висока представница ЕУ.

Како је рекла, њена порука ће бити јасна: "Србија је чврсто на свом путу ка ЕУ, али пред њом су реформе које треба хитно спроводити и решавати. Европска унија жели да поглавља из преговора о чланству буду отворена што је пре могуће. Уз приврженост и политичку вољу - а Србија их је већ показала - то се може остварити."

Када је реч о односима Београда и Приштине, додала је, оно што се коначно очекује од обе стране јесте свеобухватна нормализација односа: "У том погледу, биће потребно пронаћи решења у догледно време, за низ отворених питања. Решавање проблема дијалогом и преговорима је европски начин и пут, док је један од циљева разговора да се и Београд и Приштина приближе Европи. Међусобни разговори, на овај начин, јесу по себи важан корак на европском путу."

Она је рекла да је имплементација споразума већ постигнутих у дијалогу, који је омогућила ЕУ, кључни је део тог процеса.

Могеринијева је претходно боравила у Приштини.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

27.03.2015 10:57

АЛ, ИХ МАЛА ЛОМИ, ЈЕДНОГ ПО ЈЕДНОГ. САВРШЕНО ЕВРОПСКИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојко

27.03.2015 12:33

Грохотом се смијем грохотом.

ОДГОВОРИТЕ