Спомен-капела за српске жртве у Коњицу

Некада оронула капела на православном гробљу у Коњицу,коју је 1929.године изградио Хаџи - Илија Лазић,реновира се и припрема за уградњу гранитних спомен-плоча на којима ће бити уклесана имена српских жртава са подручја општина Коњиц,Јабланица и Прозор,страдалих у протеклом рату.

Босна и Херцеговина 21.03.2015 | 12:41
Спомен-капела за српске жртве у Коњицу

Према до сада прикупљеним подацима ради се о 325 страдалих Срба.Коњички парох Милан Бужанин каже да списак српких жртава није још коначан,али поражавајућа је чињеница да је данас у Коњицу више мртвих него живих Срба.На подручју ове општине тренутно их живи нешто мање од 300.

,,До рата је овдје било око 7 хиљада Срба не рачунајући оне који су се из неких разлога изјашњавали као Југословени'',каже парох Бужанин и додаје:,,Како је тако је,настављамо даље.Оставићемо ово спомен-обиљежје да свједочи о постојању Срба на овим просторима.Можда ће ово бити знак некима који имају намјеру и жељу да се врате''.

Парох Милан Бужанин истиче да је завршетак радова на спомен-капели планиран до Васкрса,а освештање ће бити обављено 10.маја ове године уз свету литургију коју ће служити владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије уз саслужење свештенства и неких и још неких владика.Бужанин се нада да ће том,за коњичке Србе свечаном чину,присуствовати и политички представници Срба у БиХ,Републици Српској и Федерацији БиХ.

Удружење Срба из Коњица и њихових потомака,са сједиштем у Новом Саду одавно је имало идеју да се направи спомен-обиљежје за све страдале Србе тог краја.Закључили су да је најбоље рјешење спомен-капела на православном гробљу у Коњицу за чију је реконструкцију,уградњу гранитних спомен-плоча и околно уређење потребно око 10 хиљада евра.

,,Апелујем на све наше земљаке,који су расуту широм свијета од далеке Аустралије,Америке и Канаде и широм Србије,да помогну као што су и до сада помагали,да ово приведемо крају.

Позивам све земљаке и пријатеље да 10.маја дођу и увеличају освештење спомен-капеле и да се поклонимо жртвама које су страдале у овом рату са жељом да се тако нешто више никада не понови'',каже Милорад Лазаревић, предсједник Удружења Срба из Коњица и њихових потомака.

Удружење Срба расељених из Коњица и њихови потомци осим изградње спомен-капеле на православном гробљу у Коњицу,у плану имају и обнову цркава у Јабланици и Брадини,као и цркве у Коњицу која ове године слави 130 година од изградње.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сК

21.03.2015 12:18

Слава муценицима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

21.03.2015 17:36

Засто се људи не врацају на своја имања?Да ли је национални интерес срба да се нико не враца него да срби зиве сви у Републици Српској? Да ли Срби могу да зиве са другима само ако су у вецини?

ОДГОВОРИТЕ