Прва жртва невремена

Хасан Шабановић (53) из Високог погинуо је у петак на магистралном путу М17 у мјесту Бегов Хан, у општини Жепче, након што је дошло до одрона земље и камења на коловоз, и тако постао прва жртва посљедњег невремена које је оковало БиХ.

Босна и Херцеговина 06.03.2015 | 20:30
Прва жртва невремена

Несрећни човјек је возећи се у кедију из правца Зенице према Добоју налетио на одрон на путу, забио се у њега и на лицу мјеста остао мртав, а према првим и незваничним информацијама до несреће је дошло највјероватније због слабе видљивости и неприлагођене брзине условима на путу.

Иако су припадници Управе Цивилне заштите ЗДК и путна оператива оспособили овај дио пута, клизште се поново активирало па се саобраћало алтернативним правцима.

Сњежни наноси отежавали су саобраћај на многим путним правцима. Снијег који је додатно нападао у ноћи са четвртка на петак паралисао је бројне општине у БиХ, а због обилних падавина у Сокоцу је проглашено стање елементарне непогоде.

Према одлуци, коју је потписао Милован Бјелица, начелник, активиран је Штаб за ванредне ситуације, који руковиди акцијама Цивилне заштите, и уведено је стално дежурство у Штабу и другим субјектима у невременом захваћеном подручју.

Мјештанима у око 50 села ове општине петак је био други дан који су провели у мраку јер струје због кварова није било.

Ништа боље није било ни у општини Кладањ, гдје је проглашено стање природне несреће, које је ову локалну заједницу тотално паралисало.

Обустављен је рад школа и великог броја привредних субјеката, а због снијега, чија је висина око 90 центиметара, блокирани су готово сви локални путеви, док 80 одсто становништва нема струју.

На подручју Тузланског кантона без струје је било 15.400 становника, Зеничко-добојског 12.000, у Средњебосанском око 5.500, као и стотине њих у Херцеговачко-неретванском те општинама Травник и Сребреница.

Због невремена које је снијегом завејало све општине источне Херцеговине, осим Требиња, цјелокупно подручје Билеће, Гацка, Берковића и Љубиња је остало без електричне енергије, потврђено је у "Електрохерцеговини".

Истовремено с нестанком струје већина села муку је мучила и с проходношћу путева, гдје су ватрогасне и екипе Цивилне заштите на терену и омогућавају какав-такав саобраћај с градовима и главним комуникацијама, од којих је најтеже било на превоју Чемерно, гдје су сњежни наноси стварали озбиљне проблем путарима.

Саобраћај на магистралним путевима Ливно - Шујица - Купрес, Шујица - Томиславград, Гламоч - Млиниште, Томиславград - Посушје те на већини жупанијских и локалних цеста у потпуности је био обустављен.

Мјесто Шујица, између Томиславграда и Купреса, остало је блокирано са свих страна, а дошло је и до потпуног прекида у испоруци електричне енергије.

На подручју Федерације БиХ дошло је до покретања нових клизишта и одрона на магистралним и регионалним путевима, а службе Цивилне заштите све вријеме су провеле на терену.

Највише среће по питању временских непогода имала је Бањалука, коју је невријеме буквално заобишло.

"Циклон који се премјештао од запада преко нашег региона помјерио се око 30 до 50 километара јужније од Бањалуке, тако да је потез од Бањалуке до сјевера ка ријеци Сави, дио Хрватске и Војводина једини овог пута остао без снијега", казала је Милица Ђорђевић, метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Према прогнозама метеоролога престанак падавина и стабилизација времена очекују се већ овог викенда.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар