Сезона угрожености

Ма, чим је дошло да се прича о економији, да то буде главна тема, а манемо се политизирања, ето нама Хрватског народног сабора, ето првог сазива НСРС-а код Мићка, ето приче о прекомпоновању и закомпоновању,  са све апетитима и угрожености. Да су знали и хтели да се баве економијом у корист народа, до сада би то урадили.

Босна и Херцеговина 06.03.2015 | 07:30
Сезона угрожености

Овако им је ЕУ, за почетак, лепо рекла хајд' сад бавите се економијом, ево нећемо о уставним променама, нећемо о Сејдићу, а ни Финцију, само ћемо о томе може ли привреда боље да ради, има ли шансе становништво боље да се храни , а и ми ћемо себи стурити с ногу боросане, можда неку консултантску ћар у тој вајди видети, јер добисмо проширене вене шетајући од једног до другог партијског вође и организујући вечере којекуда.

Кад оно дабоме јок!

Ови наши, који су до јуче дречали да је Дејтонски мировни споразум доња граница, с једне стране, а с друге да БиХ нема алтернативу, дограбише се коалиција и питања, која нису до сада могли да реше таман
да су Обама и Путин заједно са Меркеловом и Камероном усаглашено и заједно били комесари за проширење и високи представници. Јер, она прича: "Питајте нас нешто лакше, немојте то око чега се сложити не можемо", једнака је студенту који не зна ништа, има пушкице спремљене, а крив је професор што поставља тешка питања.

Отуд, наравно, наглашавам опет да нисам у изјавама изражавала еуроскепсу, колико бх. скепсу на путу ка ЕУ.

Па, сине, и наковањ би развалили, а да неће економију, а какво им је знање из те области, видимо по експериментима, којима броја нема и њиховој приватној имовини, која се углавном сагледати не може.

Наравно, чим се нађе неко ко би нешто и радио, повале га као бекана, а кожу искаче на шиљак да је виде на све четири стране света. Није крив онај  који не зна, већ онај ко укаже на незнање; није крив онај што краде, већ онај који укаже на крађу.

И ево нама наше Наде на почетку пролећне модне сезоне угрожености. На пример. Отишла жена испред Већа народа Републике Српске на заседање Хрватског народног сабора као делегат, гласала за успоставу трећег  ентитета и ново руководство ХНС-а. Нема уопште секунде дилеме да тамо није могла отићи без благослова свог идејног, имовинског и функционално-позиционог вође, а вратила се у сузама, па објаснила да јесте она тамо ишла у том својству, али да се прекомпозиција односи само на Федерацију, нема везе са РС-ом, а како ће се Бошњаци и Хрвати анамо у оној Федерацији договорити, то је њихова ствар.

Слушала ја изјаву и грохотом се смејала. Па, који ћеш андрак, онда, другарице Надо тамо ако то нема везе са РС-ом, а ти си председавајућа Већа народа РС-а и представљаш хрватски народ у РС-у?! Шта ти имаш да из РС-а гласаш како ће они у Федерацији? Тачно ми дође да оснујем какво српско нешто у Федерацији, па да позовем српске делегате из РС-а да гласамо о унутрашњим питањима (сиц!) РС-а.

Мртва је заиста трка између овако несмислених изјава последњих дана. Но другарица Нада је стално нешто необавештена. Рецимо, вагало се ко ће бити председавајући Већа народа у Републици Српској, а ко шеф Клуба хрватског народа између другарице Наде и Томислава Томљановића.

Човек лепо рекао да су му као неком ко није из ХДЗ-а или СНСД-а, а у  тој љубави СНСД-а и ХДЗ-а, слабе шансе да буде председавајући, па је боље шеф Куба. И би тако.Другарица Нада, иако ни она није из ХДЗ-а, који је освојио шипак на изборима у РС-у, већ из СНСД-а, која не зна да даје цертификате и о аутентичности у погледу хрватства, поста председавајућа, а Томислав шеф Клуба... И сменише га већ након прве седнице. Зашто? Како? Упитана, другарица Нада је одговорила да ништа о томе не зна! Сунце моје!

А то ме само асоцирало на време када сам, наивно јако, очекивала од другарице Наде, ако и од кога, да се, као борац за женска права (била врло активна у удружењима и конференцијама) очитује јавно макар кад њен шеф вређа, напада и омаловажава жене, но другарица Нада ни тада ни чула, ни видела, ни прозборила.

Али, ето, кад не види себе кад гласа, не размишља о томе за шта гласа (као бивша либералка, данас социјалдемократкиња) и не чује себе шта поводом тога изјављује, чему  ли се ја наивно надам?! И хоће ли, Боже, на пријем код Вође поводом Дана жена?!

А чему ли су се надали у ЕУ кад на дневни ред ставише најтеже, заправо, питање у овој држави: од чега ћемо живети? И из тако лагодне позиције отимања у мраку неспоразума и свађа око уставних промена и људских права, истерају коначно наше изабране пастире на ледину да ирачким овцама саопште да траве нема и да ваља јести камење?

Нити знају да сеју, ни да залевају, али иза њих ни трава не расте. А нама ваља преживети и ову пролећну сезону угрожености и коалиција, док пастири играју и даље на карту да овце и не знају шта пасу.

Заборављају да су научници још 2006. открили да постоји и овчије лудило(атипични гребеж, сцрапие, облик крављег лудила). Можда се ове године  на домаћем терену лично увере колико је узело маха.


Магазин "Дани"

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

руле

06.03.2015 06:40

Свака част на коментару, веома је сликовит. Слабе су нам шансе да се спасимо од ових власника наших живота???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е НИЈЕ

06.03.2015 06:58

Бога ми, нико није власник мог зивота, сем Бога. А понајмање ова два криминалца. Они це отици гдје заслузују, кад-тад.

Name

буква лизинг

06.03.2015 07:15

"Е није", до краја године, најдаље.

Name

вулканизер

06.03.2015 15:15

Сад се сјетих Чарли Чаплина и његових ципела али нажалост код нас народ без ципела па шта кухати. Народе има наде богато ће мо се хранити свако добије по парче гуме са аута нашег вајног предсједника и удри знате ли ви пошто су те гуме. За оне неподобне нека дођу код мене има још ових старих гума, нису ни за коњска кола а то ће нам ускоро бити главни превоз. Ако нам га ко не поједе.

Name

ЦЕЦА

06.03.2015 07:19

КАД ЈЕ ЧОВЈЕК НАЧИТАН, ОБРАЗОВАН И ОД БОГА НАДАРЕН. ХВАЛА БОГУ КАД СЕ ПОНЕКАД ЈАВИШ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

благоја

06.03.2015 07:19

Свака част господзо Ценић ви сте Краљица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТРАГА М.

07.03.2015 07:44

Господјо Цениц, анализа вам је топ. Кад цете се мало позабавити ОТИМАЦИНОМ РУДНИКА ОЛОВА И ЦИНКА ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ. Ту има криминала код додјеле концесије без тендера да би било посла и за СИПУ. Ста мислите, да то мало зацацкате.

Name

временска прогноза

06.03.2015 07:24

Да би се неко позабавио економијом, прво се СИПА и тужилаштва морају позабавити криминалцима организованим у такозване политичке партије. Они иза решетака, ми до ваздуха. Уколико се то не почне дешавати у наредних мјесец дана могле би се поновити прошлогодишње поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.03.2015 09:28

Стварно сажета елономска ситуација са предложеним рјешењима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ддд

07.03.2015 18:23

Који дио текста се бави економијом?!?

Name

страни

06.03.2015 09:51

Узалуд се такви боре објаснити заслијепљеном народу сто само једно види и зна не зели да проба друкције. УЦИТЕ СЕ НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иво

06.03.2015 09:54

Ценицка како ти мозес да коментарисес Томљеновица кад не знас ста је десава у у клубу хрвата у Вијецу народа, а знас добро ко је Томислав лик који зиви у Загребу, а љубавница му из Дервенте. Који је само на троскове абнормалних путовања остетио и Народну скупстину кад је био тамо и Вијеце народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

06.03.2015 10:02

Свакавам част господјо Ценић , без вас и таквих као ви овдије би владао вијечни мрак, доказ сте да и у овој држави постоје људи који знају гдје је прекдач за свијетло !

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

06.03.2015 10:24

Господја Цениц паметна брани Републику Српску и чува српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

06.03.2015 10:53

Ради цега ти Ценицка не бранис интересе Срба у Сарајеву којих је протјерано 200 000иљада? Вец одес доле да трацас Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

06.03.2015 11:00

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занима ме

06.03.2015 11:41

Ти знаш одговор или тражиш да ти власт каже?

Name

упућени

06.03.2015 12:20

Ко је продао и уништио Трудбеник Добој па сада ћути о томе?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

06.03.2015 12:57

Све су криви странци који им дају те кредите. А ми улазимо све дубље у тунел, тунел дуг већ 18 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

06.03.2015 13:09

Ја бих питао господју Цениц да ако је неко Хрват у Републици Српској, јел он мора да представља Хрвате само у Републици Српској и ни метар преко? Или обрнуто ако је неко Србин?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА Анту

06.03.2015 13:42

Прво вратите 200000 Срба у Хрватску,па тек онда коментариси о гос.Цениц.Гдје су год Хрвати вецина ту Срба и Босњака уопсте нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

06.03.2015 14:30

Ценицка па и ти си била у власти али не видимо ниједног твог резултата,осим сто си и ти узимала дебелу палту,а сад паметујес.Рекао би ја да би ти опет радо у власт исла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

06.03.2015 14:40

За овог сто ме прозива да му казем да је тема Босна и Херцеговина. Или цемо сад набрајати колико Хрвата је протјерано с којих подруција, а колико Срба или Муслимана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

06.03.2015 15:32

Ево колико је Хрвата протјерано са подруције РС гдје је Ценицка била министар ако цемо тако...

Name

Милос

06.03.2015 15:33

Ценицка ми смо Косово изгубили јер србе мимо граница нико ниста путао није! Размисли ста прицас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-Анте

06.03.2015 22:11

Ти прозивас Ценицку за протјеривање Срба,па каква везе она има стим и ста мозе урадити кад уопсте није у власти?Она је господја коју не мозес поредити са овим националистима, поцев од васег Цовица ,преко Додика до Изетбеговица.Знам да је тема БиХ,али морас бити принципијалан,јер ова протјеривања су настала распадом заједницке нам дрзаве СФРЈ.Камо среце мој Анте да нам владају умови као Ценицка,било би нам свима боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТВ

07.03.2015 08:50

Радили ми емисију узиво, гост Свјетлана Цениц, тада министар економије или финансија, није битно. Опустена зена максимално, искрена у одговорима, на уласку у студио, "добро веце момци", по заврсетку емисије, "момци хвала лијепо, лака вам ноц". Радили касније емисију са Милорадом Додиком. Стргао Баја онај микрофон са својих ревера кад је заврсила емисија, ни добар дан на улазу, ни добро веце, а ни хвала довидјења. Да ниста о политици не знам и не пратим, мени су те гесте остале у сјецању, и то ми је сасвим довољно да видим ко је какав цовјек. Елем, недуго послије тога били избори, досо Баја на власт, ја покупио прње и иностранство. Врацам се сваких пола године, годину, да посјетим родитеље. Видим сад како зиве и они, а и народ у Републици Српскох. Ох како сам само био у праву те 2006, а био сам младиц од 20ак година, тотално аполитицан. Али не и глуп.

Name

Хомо сапиенс

07.03.2015 09:13

Није ми јасно засто се њој даје толики медијски простор кад су њени политицки и струцни домети вец познати. Никакве користи од тога, а на другој страни постоји знацајан број доказаних економских струцњака који не добијају никакву сансу да предлозе рјесења за излаз из економске и политицке кризе.

ОДГОВОРИТЕ