Отровне мандарине и шпинат стигли у Србију

Да су стручњаци који тврде да би требало сви да засадимо сопствене баште у праву, доказује податак да су само за шест месеци прошле године у 29 узорака воћа и поврћа из увоза и из земље откривене недозвољене количине пестицида.

Србија 04.03.2015 | 07:31
Отровне мандарине и шпинат стигли у Србију

Лимун, поморанџа и мандарина од воћа и спанаћ од поврћа били су најотровнији, али су штетне хемикалије у недозвољеној количини откривене и у грожђу, шљивама, пасуљу...

Провера 400 супстанци

- У периоду од 3. јуна до 31. децембра 2014. у оквиру мониторинга остатака средстава за заштиту биља у домаћој производњи и на граничним прелазима узето је 935 узорака хране биљног порекла. Од укупно броја узорака из домаће производње, код седам су нађене резидуе средстава за заштиту биља изнад максимално дозвољених граница - кажу у Министарству пољопривреде и додају да је гранична фитосанитарна инспекција од 438 узорака воћа и поврћа из иностранства открила 16 пошиљака јужног воћа из Турске и шест пошиљака воћа и поврћа из других земаља с недозвољеном количином пестицида.

- Код утврђених неправилности донета су решења о забрани промета и њиховом уништавању - истичу у министарству и додају да се лабораторијске анализе раде на преко 400 активних супстанци.

Сумњив лимун

Вера Вида, председница Центра за заштиту потрошача Србије, каже да је проблематично то што инспекције контролишу само случајне узорке.

- Једемо храну која садржи доста пестицида. Не знамо шта поред тих контролисаних гајбица може да се провуче. Пре неколико месеци имали смо ситуацију када су нас због драстичног пада цене лимуна потрошачи звали јер су сумњали да му је кора пуна пестицида. Инспекција је рекла да је то у дозвољеним количинама, што је симптоматично јер је у окружењу свуда лимун био отрован - каже Вида.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар