Борба са клизиштима за спас домова

Од јуче траје борба са клизиштима у Брчком, тачније, на простору приградског насеља Брезик гдје је директно угрожено седам, а посредно 20-ак кућа.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 19:10
Борба са клизиштима за спас домова

Ноћас је преусмјерен поток Близна чија десна обала клизи, а данас су настављени радови на једном од најкритичнијих мјеста.

Након радова на изградњи ткз. „бајпаса“ који је прокопан ноћас око поноћи, вода потока Близна у Доњем Брезику макнута је од кућа Анице Роћнић и Рамиза Шелешевића који је прије два дана иселио код комшија.

Клизиште је привремено неактивно, а уз оправдан страх ових најугроженијих породица, буди се и нада да ће куће ипак бити сачуване.

Поток Близна од ноћас тече кроз дио новог корита, а радови на овој врло захтјевној локацији и данас су настављени.

У Брезику је директно угрожено још пет кућа, а најкритичније је код 85-годишње старице Пелке Давидовић гдје се земља, каже, и ноћас обрушавала.

Исход ове битке с природом, а зашто не казати и људским немаром и дугогодишњом небригом власти је неизвјестан.

Брчко клизи низ више од стотину клизишта у озбиљну кризу коју је дугорочно могуће превазићи, сагласни су у Влади, само хитним ангажовањем науке и на основу детаљне мапе критичних локација строгом контролом градње у складу с просторним планом јер угрожени објекти, увјерили смо се и у Брезику, имају уредне локацијске и грађевинске дозволе.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар