Комшић не дрма Савјет министара

Иако је Жељко Комшић, лидер Демократске фронте у недељу повукао "хазардерски потез" и напустио састанак и коалицију са федералним партнерима СДА и ХДЗ БиХ, то неће утицати, нити ће зауставити већ договорено формирање Савета министара БиХ, потврђено је "Новостима" из Савеза за промене.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 09:17
Комшић не дрма Савјет министара

То значи да сви кадровски предлози за министре, као и расподела појединих министарстава, које су договорили СДА, ХДЗ БиХ, ДФ и Савез за промене, остају на снази и ипак немају везе са тим што око Владе Федерације БиХ није постигнут договор између СДА, ХДЗ БиХ и ДФ, истичу наши извори.

А, договор око успостављања власти у Федерацији БиХ пропао је након што три странке нису успеле да се договоре око расподеле министарских места у федералној влади.

Наиме, Комшић је напустио састанак након што СДА и ХДЗ БиХ нису били спремни да понуде ДФ више од четири министарске фотеље у будућој влади ФБиХ, након чега је незадовољни Комшић изјавио да ДФ више неће учествовати у овој коалицији на нивоу БиХ, нити у даљим разговорима о формирању Владе, јер је СДА пристала на одређене уступке ХДЗ-у.

"СДА је пристала да има шест министара и премијера, да ХДЗ-у припадне шест министарстава, а ДФ-у четири, што је за нас неприхватљиво. ДФ је направио довољно уступака код Савета министара БиХ. На овај начин не би се поштовао изборни резултат који је остварио ДФ ", рекао је Комшић.

Он је истакао да ће ДФ подржати формирање "мањинске владе" само из разлога да би се дошло до формирања владе Федерације БиХ.

Потврдио је да ће ДФ остати део будуће власти у Савету министара БиХ, али да ће се "уколико кажу да ДФ смета у Савету министара, повући и одатле".

Политички аналитичар Тања Топић за "Новости" каже да је тешко предвидети да ли ће Комшић остати доследан и да ли ће ДФ остати при одлуци да не учествује у федералној Влади, чак и у Савету министара.

"Цела "игра" федералних партнера око формирања власти у Федерацији је предуго трајала. Све то је утицало на губљење живаца код Комшића и ДФ, а свему је допринела и седница ХНС која се десила у прилично незгодном тренутку", каже Топићева.

Овакав Комшићев став изненадио је и лидере СДА и ХДЗ БиХ Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, који су, после свега, ипак морали кренути даље, заказавши нови састанак СДА и ХДЗ-а за уторак.

Последњи термин

"Последњи термин за формирање власти је 11. март и до 10. марта морамо имати формирану и Владу Федерације БиХ и Савета министара", рекао је Човић.

Наводећи да је јасно договорена структура на нивоу Савета министара и када је реч о ДФ, Човић је рекао да није разумео да неко излази из те структуре и да не види зашто не би био испоштован ранији договор.

Извор: Новости

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Они су кукурузовина

03.03.2015 08:35

Јесу ли им посљедњи термин одредили Американци? Иначе, требало би унијети у изборни закон да ако се власт не формира у року од два мјесеца, морају се организовати нови избори за тај ниво власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

03.03.2015 09:40

ЕУ,знам да није најбоље рјесење али је боље од постојецег, треба увести слузбени протекторат под хитно распустати све законодавне и изврсне "власти" !"Министре, посланике" послати на дугогдисњи одмор у затвор или на биро,ко није крао а мало их је таквих, и преузети управљање дрзавом или да омогуци излазак из ове дрзаве,ја бих био на том списку, сваком оном ко хоце јер дугог излаза изгледа нема за ову дрзаву и овај напацени народ(е)!!

Name

Колац

03.03.2015 09:33

Послије 11.марта ако се не успије формирати Савјет министара БиХ, бојим се да ће СНСД да уђе у игру на државном нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

03.03.2015 09:33

Колико епизода има ова серија зна ли ико?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

03.03.2015 09:52

У овој неприродној коалицији власт неце бити никад формирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стр

03.03.2015 10:37

Нема од Савјета министара ниста ни послије 11 марта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор

03.03.2015 11:02

ГРУПА "ЈОКС" ИЗГЛЕДА НЕ ФУНКЦИОНИШЕ НАЈБОЉЕ. (ЈОКС= ЈЕ..... ОНАЈ КО ВАС САСТАВИ).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

03.03.2015 11:28

Браво господо засита се трудите да доказете да сте сви исти. Једно је сигурно да нисте схватили да сте изабрани да слузите грађанима ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

03.03.2015 12:39

Проблем је што Човић узима Министарство финансија а Додику Управа за индиректно опорезивање чиме би финансијски дотукли цијелу БиХ. Е неће да море тако...

ОДГОВОРИТЕ