Аустрија жели да прогласи БиХ сигурном земљом

Аустријска влада припрема измјене своје правне регулативе којим ће БиХ бити проглашена сигурном земљом, чиме ће и та земља убрзати процедуру обраде захтјева за азил из наше земље.

Босна и Херцеговина 01.02.2015 | 19:55
Аустрија жели да прогласи БиХ сигурном земљом

Како пишу аустријски медији, Аустрија се опредијелила за слично рјешење за којим су већ посегле Њемачка, Швајцарска, Белгија, Шведска и још неке шенгенске земље, како би се избориле са навалом лажних азиланата из нашег региона, посебно из Србије, БиХ, Македоније и Албаније.

Очекује се да ће документ ступити на снагу почетком љета, када се очекује повећана навала лажних азиланата, који азилске системе у земљама шенгена злоупотребљавају како би неколико мјесеци уживали у социјалним давањима током чекања одбраде захтјева за азил за који знају да нема изгледа за успјех.

Сигурним земљама требало би, поред БиХ, да буду проглашене и остале земље нашег региона.

Ако су писања аустријских медија тачна, закон ће бити прилично ригорозан. Неке одредбе, рецимо, предвиђају да тражилац азила мора напустити земљу одмах након добијања рјешења, а неће бити могуће протјеривање одгодити нити улагањем жалбе другостепеном органу, како је до сада био случај.

Осим тога, сва социјална давања азилантима биће укинута одмах након првостепене одлуке, за разлику до сада, када се морало чекати на рјешење више инстанце.

Уведено је рјешење да социјална давања могу бити укинута уколико се подносилац "недолично понаша", што такође до сада није био случај.

Моментално одбијање захтјева за азил може услиједити и ако подносилац на граници одбије да се легитимише, да отисак прстију или да лажне податке.

Бакир Даутбашић, шеф Мониторинг тима БиХ за имплементацију безвизног режима, истиче да се нада да ће ове мјере помоћи сузбијању одласка лажних азиланата, али додаје да је број наших азиланата у Аустрији занемариво мален.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни

01.02.2015 20:29

Ма Хајдеее де !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

01.02.2015 21:02

де нека мало запуца да ме Аустрија или Њемачка прими као избјеглицу, боље бити туђин него у својој земљи гладовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путник

01.02.2015 22:57

Сјевер брије са снијежног брда, А туђинцу, сиромаху Још је већи мрак у мраку, Још је тврђа земља тврда! Наоколо магла пада, Застрта је мјесечина, Не види се звијездам трага; Мајко мила, мајко драга, Да ти видиш свога сина! Да ти видиш њега сада Окружена биједом свега, Ти би горко заплакала, Рука би ти задрхтала Од жалости - грлећ њега! Зашто тебе нијесам слушо, Кад си мени говорила: "Не иди, синко, од матере, Која мек ти лежај стере Усред свога мека крила! Не иди, синко, драга душо, Не ид' од крова очинскога, Туђа земља има своје, Не спознаје јаде твоје, Туђа љубав љуби свога!" -

ОДГОВОРИТЕ