Компјутерске шифре одлазе у пензију?

Уместо класичних шифри путем којих приступамо одређеним подацима на рачунару, америчка војска је развила систем заштите података који има везе са психологијом и који би ускоро могао да уђе у свакодневну употребу, наводи Скај Њуз.

Информационе технологије 01.02.2015 | 10:37
Компјутерске шифре одлазе у пензију?

Америчка војска развија нову технологију која би могла препорзнати корисника по ритму и брзини којом пише на тастатури, по његовим грешкама или чак по начину по ком помера миш.

Ти војни системи се већ сада ослањају на физичке карактеристике као што су препознавање дланова, лица или ДНК корисника. Када те биометријске методе буду замениле постојеће шифре, врло је могуће да ћемо компјутеру приступати уз такозвани “когнитивни отисак”.

Шта је то заправо?

“Као што отисак остаје на свему што додирнемо прстом, тако у интеракцији са технологијом константно остављамо трагове у обрасцу по ком наш мозак обрађује информације и то се назива когнитивним отиском” објашњењо је у документу који је достављен новинарима Скај Њуза.

Друге опције су сличне онима на основу којих се установљава плагирање есеја на универзитетима. Тај систем се назива стилометрика и у питању је софтвер који анализира како је неки текст написан и упоређује га са другим текстом.

Иако ове напредне технолошке новотарије сада користи углавном америчка војска, питање је дана када ће оне ући у свакодневну, цивилну употребу.

Извор; Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар