АО: Новак - Енди, финале с људским ликом!

Један је старији од другога само седам дана, познају се још откад су били деца, а ван терена су добри пријатељи.

Тенис 01.02.2015 | 09:10
АО: Новак - Енди, финале с људским ликом!

Ипак, у недељу од 9.30 на Род Лејвер Арени ништа од тога неће бити важно – у тих неколико сати размишљаће само како да надмудре један другог, да задају ударце све док један не буде могао више да стоји.

Новак Ђоковић и Енди Мари, два гладијатора у колосеуму Мелбурна, пети пут ће се борити за оно највредније што тенис нуди – Грен слем титулу.

Термин “гладијатори“ није случајно одабран. Ривалство Србина и Шкота можда није маркетиншки атрактивно ни тако гламурозно као окршаји Федерера и Надала, двојице тенисера са дијаметрално супротним карактерима и стиловима игре. Али судари Ђоковића и Марија дају нам оно што је за многе есенција спорта – пожртвованост до крајњих граница која у неким тренуцима подсећа на борбу за преживљавање, као и изражену унутрашњу битку са сопственим дилемама и сумњама.

Обојица су знали да заблистају на највећој позорници, али обојици се исто тако догађало да закажу када је најпотребније. Гласни су, умеју да опсују, да слежу раменима, да се иронично смеју и да бесно гестикулирају. Зато њихови дуели увек носе најсировије, најљудскије лице. И зато је тако лако поистоветити се са њима и емотивно се уплести у њихов меч, чак и неутралном посматрачу.

Али оно што је ипак најважније од свега – ђаволски добро ударају лоптицу када су у форми. И зато нам је у недељу ујутру гарантован спектакл.

Њихови стилови игре веома су слични – у великој мери засновани су на изузетном ритерну и изванредном кретању. И ту постоје танане разлике – Шкот има дуже руке и дужи корак, али Новак поседује бољу антиципацију и установио је клизање као легитимну кретњу чак и на бетону.

Маријев ритерн најефектнији је бекхендом, када потпуно уђе у путању лопте и онда је усмерава у правцу по жељи, док се Ђоковић мало више ослања на муњевити рефлекс.

Шкот сервисом успева да генерише већу снагу, али Новак је на том пољу много константнији. Други сервис компаративно би требало да буде Ђоковићева озбиљна предност – Марију је то највећа бољка током каријере, а и на овом турниру знао је да буде рањив, мада нпр. Бердих то није успео да искористи у довољној мери.

Форхенд је ударац којим се Новак кроз каријеру ’одлепио’ Марију – временом га је трансформисао у оружје којим може да диктира темпо и да скраћује поене, док Шкот никада до краја то није учинио. Истина, помаци су видљиви – прошле године у њиховом мечу на УС опену Енди је силно ударао форхенде, такав је био случај и у дуелу са Бердихом, али са Димитровом је доста таквих покушаја завршило у мрежи.

Обојица су способни да креирају врло оштре углове, Маријев осећај за лоптицу нешто је финији од Ђоковићевог, а и када игра како зна, Шкотов бекхенд ипак је за нијансу поузданији.

Новак је добио седам од њихових последњих осам дуела, укључујући и сва четири прошле године. Ипак, Мари као да је био у хибернацији прошле сезоне и њихови мечеви много су неизвеснији када су обојица способни да пруже максимум, што сада јесте случај.

Прошле године на УС опену Шкот је два сета држао корак са Ђоковићем, а после тога није физички био у стању да га испрати. Сада је потпуно спреман, али тога је свестан и први тенисер света.

У два финала Аустралијан опена са Новаком шкотски тенисер узео је само сет, али њихов меч за памћење из Мелбурна јесте полуфинале 2012. године, када је Ђоковић славио после четири часа и 50 минута игре.

Међутим, Новак неће тек тако испустити прилику да постане први тенисер у Опен ери са пет трофеја у Мелбурну. Бледа партија из полуфинала не мора ништа да значи, у то смо се најбоље уверили на прошлогодишњем Вимблдону, када је Новак у мучном окршају добио Димитрова, да би потом одиграо меч сезоне и савладао Федерера.

Уз то, Мари се већ дуго није нашао у завршници Грен слем турнира, од Вимблдона 2013. године, тако да је Ђоковић и са те стране у благој предности.

Сати до почетка финалног двобоја пролазе, тензија је све теже подношљива. Једино што је јасно јесте да јасног фаворита нема. Спремите се за нову незаборавну представу.

Коментари / 0

Оставите коментар