Фацебоок и ти - "уговор са ђаволом"

Корисници Фацебоока мораће да ставе на располагање још више личних података. То се може прихвати или престати да се користи та мрежа. Све је јасније да је коришћење Фацебоока „уговор са ђаволом“, сматра Матијас фон Хајн.

Информационе технологије 31.01.2015 | 17:49
Фацебоок и ти - "уговор са ђаволом"

„Ти ниси корисник интернет-концерна, ти си њихов производ.“ Тако је ствар, и то добро, описао пионир интернета Џерон Ланије. Ту кључну поруку шаље и насловна страна његове књиге „Коме припада будућност?“ (Wхо Оwнс тхе Футуре?) У тој књизи Ланије, прошлогодишњи добитник Мировне награде немачих књижара, анализира актуелне трендове у интернет-економији. Резултат је следећи: тренд се развија у стилу „Биг Дата“, у смеру потпуне контроле и даљег комерцијалног експлоатисања. Фацебоок тај тренд додатно појачава својим новим условима коришћења.

Кад смо код будућности: очекивањима од будућности тргује се на финансијским тржиштима, а она вредност Фацебоока процењују на готово 200 милијарди долара, 65 одсто више него пре годину дана. На берзи су очигледно чврсто уверени да ће Фацебоок да влада великим делом будућности. То им се не може замерити, јер Фацебоок је прошле године остварио добитак од око три милијарде америчких долара захваљујући рекламама – персонализованим рекламама, усмереним тачно према одређеним клијентима, а све према подацима о особинама корисника добијеним преко алгоритама Фацебоока.

Ти подаци јесу тајна, али много тога се може закључити већ само на основу онога на шта корисници Фацебоока „лајкују“, показало је овог јануара објављено истраживање научника са универзитета Стенфорд и Кембриџ.

„Лајкови“ откривају личност
Америчко-британски тим развио је алгоритам према којем се, након анализе 100 до 150 кликова на дугме „лајк“ (Свиђа ми се), долази до поузданијих информација о карактеру неког човека, него што их има његов брачни партнер. При том нас Фацебоок нас не познаје само по кликовима на „лајк“. Ми на свој профил стављамо информације, фотографије, шаљемо поруке, пишемо о својим страстима и интересовањима.

Готово 900 милиона корисника свакодневно се брине за то да им профили буду стално актуелни, а око милијарду и 400 милиона људи је најмање једанпут месечно на тој друштвеној мрежи. Али Фацебоокову похлепу за информацијама не може да задовољи чак ни та, прилично велика количина личних информација. Та друштвена мрежа сада уводи нове Услове коришћења. Најважнија новина јесте то да Фацебоок жели да зна шта корисници интернета раде и кад нису на Фацебооку.

И Фацебоок жели да зна где се ми заиста налазимо у реалном животу – јер четвртина корисника одлази на ту мрежу уз помоћ паметних телефона“. А што би имало веће изгледе на успех него да нас обасипају рекламама фирми које су баш у нашој близини?

„Једи или умри“
Новим правилима Фацебоока позабавио се чак и немачки парламент, Бундестаг. У Одбору за законодавство, посланици и комесари за заштиту личних података критиковали су Фацебоок због његовог начина коришћења података корисника. Али, Фацебоок је и раније показивао да је дебелокожац када је реч о сличним критикама – уосталом, он није ништа другачији од Гугла и сличних.

Интернет гиганти навикли су да сами одређују правила у дигиталном свету. Национална законодавства их не интересују. Кориснику се, истина, увек обраћају другарски, на „ти“, али га за сагласност не питају. Једина алтернатива јесте: престати да се користе те услуге. Што је дуже неко био на некој друштвеној мрежи, што је више фотографија поставио, што више контаката тамо има и негује, то ће теже бити да се напусти мрежа. Исто као што је зависнику од дроге тешко да оде од оног ко га дрогом снабдева.

Па на шта онда човек да помисли кад се „другарски“ стави пред дилему у стилу: „једи или умри?“ Па на „Великог брата“.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар