Прочитајте текст изјаве Предсједништва БиХ

Свјесни сложености друштвено-економске ситуације у Босни и Херцеговини;

Босна и Херцеговина 29.01.2015 | 18:57
Прочитајте текст изјаве Предсједништва БиХ

Опредијељени да поштујемо Устав Босне и Херцеговине и Општи оквирни споразум за мир у Босни и Херцеговини, суверенитет, територијални интегритет и политичку независност Босне и Херцеговине;

Привржени принципима, вриједностима и циљевима на којима се заснива Европска унија;

Потврђујући да је чланство у Европској унији стратешки циљ Босне и Херцеговине;

Поздрављајући обновљени приступ Европске уније Босни и Херцеговини, а у складу са закључцима Савјета за спољне послове Европске уније од 15. децембра 2014. године;

Ми, доље потписани, изјављујемо да смо сагласни и неопозиво се обавезујемо:

1. Институције власти у Босни и Херцеговини провешће све реформе неопходне да би се успоставила институционална функционалност и ефикасност на свим нивоима власти и омогућило да се Босна и Херцеговина припреми за будуће чланство у Европској унији као суверена држава, која испуњава услове и обавезе за чланство у Европској унији. Институције на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини ће, у складу са својим уставним надлежностима, у своје програме рада укључити реформе неопходне за напредак Босне и Херцеговине у процесу придруживања Европској унији и у свом дјеловању давати приоритет благовременом провођењу тих реформи. У што краћем року биће успостављен ефикасан и ефективан Механизам координације институција свих нивоа власти у Босни и Херцеговини у процесу приступања Европској унији.

2. Институције на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини (институције Босне и Херцеговине, ентитета Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, Брчко Дистрикта и десет кантона[1]), у договору са Европском унијом и у складу са Копенхагеншким критеријумима и правном имовином Европске уније, сачиниће и провести, у складу са својим уставним надлежностима, програм мјерљивих иницијалних реформских мјера, укључујући:

а) економске и социјалне мјере, у оквиру Споразума за раст и запошљавање у Босни и Херцеговини, које ће имати за циљ: да зауставе негативне економске трендове, покрену процес рехабилитације и модернизације економије, подстакну одржив, ефикасан, социјално праведан и равномјеран економски развој, отварање нових радних мјеста, повећају и правилно усмјере социјалну заштиту, те створе повољан и праведан социјални амбијент. Конкретне мјере биће усмјерене на реформу фискалне политике, политике индиректног опорезивања и спољнотрговинске политике, смањење пореских оптерећења на рад, уклањање препрека запошљавању, побољшање пословне климе, бољу заштиту инвеститора, снажније поштовање владавине права, реформу јавне управе, повећање транспарентности прописа и процедура, смањење могућности за корупцију, побољшање процеса усмјеравања социјалне помоћи и успостављање ефективније, ефикасније и правичније политике социјалне заштите. Конкретне мјере ће бити сачињене и проведене у договору и сарадњи са економско-социјалним партнерима, цивилним друштвом, Европском унијом и међународним финансијским институцијама;

б) мјере за изградњу функционалне тржишне економије;

ц) мјере за јачање владавине права, нарочито ефикасности институција правне државе у борби против корупције, организованог криминала и тероризма и обезбјеђивање пуне правне безбједности за свако физичко и правно лице;

д) мјере за убрзање процеса помирења;

е) мјере за јачање административне способности, унапређење функционалности и повећање ефикасности институција на свим нивоима власти за преузимање и провођење правне стечевине Европске уније и других обавеза за чланство у Европској унији.

3. Институције власти у Босни и Херцеговини у каснијој фази (након иницијалних реформских мјера), оствариће напредак у провођењу додатних реформи како би се унаприједила функционалност и повећала ефикасност свих нивоа власти у Босни и Херцеговини, те посебну пажњу усмјерити на провођење пресуде Европског суда за људска права у предмету Сејдић и Финци против Босне и Херцеговине.

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Милос

29.01.2015 18:07

И ста ту има спорно,осим сто се Додик висе не пита и онда беспотребно дизе галаму!? Да је он у власти слатко би ово прихватио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.01.2015 18:53

Овде колико видим је све спорно, јер се све подређује циљу наводог пута у ЕУ. Имајући у виду да Република Српска и њено постојање није хир Српског народа, већ једини могући оквир да заштити свој биолошки опстанак на овим просторима у условима у којима је тај биолошки опстанак у последњих 100 година резултирао изтребљењем 1 милион њених припадника, те због тога приближавање стандардима и условима у којима живе грађани 15 повлашћених чланица ЕУ ДА, али не по сваку цијену. Најспорније је да сви потписују изјаву која значи да се без поговорра прихватају захтеви, за које смо у последњих 20 година видели да су засновани на политичким интересима НАТО-а и нису предсављање услове који се односе на било какве стандарде од којих ће грађанима бити боље. У осталом БиХ од 1995. године неограничено уптавља НАТО и ЕУ и од тога се није видело много користи, напротив већи део проблема у којима живимо проистекао је из њиховог начина управљања БиХ који се очигледно не заснива на томе да нама буде боље.

Name

брцаккантаревиц@wеб.де

29.01.2015 18:29

Додику смета тацка 2 образлозење под Ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

29.01.2015 18:30

Тацка 2.ставка ц) је кљуцни Додиков проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

29.01.2015 18:52

За Додика гарант има несто спорно,само не знамо јос ста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

29.01.2015 19:05

Нема висе ниста спорно па исправили су.Упоредите прву и ову изјаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ста сад

29.01.2015 19:35

Овај текст изјаве је тако сацињен да никога неугрозава, Али Баја ко Баја. Цовјек се не пита висе ни за ста па труби супљу исприцану прицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

29.01.2015 19:35

Ако Баја инкасира који милион од европљана онда ништа неће бити спорно ако не онда све је спорно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.01.2015 20:00

РЕ ЈА, о каквом биолоском опстанку на овим просторима прицас? Ниси ти за ове прице, јер си добрано заразен теском заразом национализма и мрзње. Истина је сасвим несто друго. Треба радати дјецу и неце нам бити угрозен биолоски опстанак, пријатељу. Председниство само напред!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хамо

29.01.2015 20:23

Он мисли да у случају каквог свјетског рата србе у рс неби нико дирао.срби би се извукли јер би се могли одбранити,србима у рс "ни нуклеарка неможе ништа".и да се зна ово је сарказам,то у наводницима

Name

јос

29.01.2015 20:08

Нигдје нема цирилице , кустурице и андрица..е неце да мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

29.01.2015 20:15

Ми се монструмима из Ватикана не можемо се додворити! Није нама услов утапање у муслиманску Федерацију Б&Х. А Нама је услов свих услова Календар католички. Али календар само као метафора. Нама је услов свих условакрваве шапе из Ватикана да пређемо на лопату и да се лопатамо као;Грци, Румуни и Бугари и да уђемо у НАТО (Читај: Католички земаљски пакао),па да широм света убијамо људе ради отимања ресурса. То нам је услов! Ми морамо декретом укинути католички модел власти и поставити Високог представника управља са нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

29.01.2015 20:17

Ваљда висе судови неце скривати предмете у којима се налазе оријетње онима који спроводе законодавну власт у име дрзаве БиХ. Јер сам имао пријетње као припадник границне полиције и пријавио их слузбено и ниста све се скрива и затаскава са цим је упознат и сам суд БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватно

29.01.2015 20:35

И за једну овакву изјаву они мјесечно примају 7000КМ. Срамота. Њихова плата не смије бити већа од 500КМ. Бављење политиком може да им буде само додатни посао за тих 500КМ мјесечно. Ако нису у стању ово обављати као додатни посао, онда су више него неспособни и неписмени. Наћи ћемо неког другог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

29.01.2015 20:45

Једна изјава која сама по себи нема никакву сврху, осим ето што потврђује опредељеност БиХ том путу ка тој толико обожаваној ЕУ, па се овом изјавом БиХ обавезала да ће учинити потребне реформе. Које реформе? Е то ће ови из ЕУ испоручити у виду ултимативних захтева. Сама, а и тако апсолутно непотребна, изјава и неби била проблем, али је срочена тако да се апсолутно не уважава Српска, и њено постојање. Појаснићу. У преамбули изјаве се наглашава да се поштује Устав БиХ и Општи оквирни споразум за мир у БиХ (ово је накараднои срочено јер је Устав БиХ један од анекса ДМС, ал ајде, нека им буде), али се не помиње поштовање Устава Републике Српске, а морало је и то напоменути ако се већ помиње Устав БиХ. У наставку се помиње суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ, али се не помиње неупитност и територијални интегритет Српске, а морало је ако се већ ово наглашава. У почетном делу тачке 2. се 10 кантона помињу као нивои БиХ што није тачно јер су то нивои фед.БиХ и исти нису део уређења саме БиХ и део ДМС, што само говори да је ова изјава збркано и површно написана (та се посебно на тачку 2. под б. и д.). Како написах, једна непотребна изјава, и од тако срочене изјаве, Република Српска и њени грађани никакве користи не могу имати. Зато је и суманута подршка овој изјави члана председништва из Српске, али добро, ваљда је то политика, ко зна шта ћемо још од госп.Иванића доживети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

30.01.2015 05:54

Из твога коментара из авиона се види да си Додиковац, и вјероватно његов полтрон, надам се да знаш шта та ријеч у преводу на Српски значи.

Name

Око соколово

29.01.2015 21:05

Молим линк ка изјави на енглеском. Хоћу да прочитам оригинал којег су им оставили она двојица из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

29.01.2015 21:43

Дивос све објаснио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

29.01.2015 22:17

Дивос@кантони као и дистрикт брцко су низе организационе јединице као сто су и ентитети.морало би се онда наводити онда сви устави, А познато је да и кантони имају уставе као и Д.Брцко.Д.Брцко је накнадно уградјено у устав као заједницко власнистбо оба ентитета и то је једина промјена Дејтона за коју су гласали и из Снсд-а.твој страх наводи да се у изјавама мора наводити све.еее,не мора.сваки закон као и промјене морају долазити у парламенте,тако да је твоја параноја беспотребна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

29.01.2015 22:56

И даље не одустајем од изјаве у оригиналу, на енглеском. Да видим како су је превели за наше масе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

30.01.2015 06:14

Ти хоћеш да кажеш да знаш боље Енглески него наставница Бјелочизмица Цвијановић. Браво,онда тебе тебају ставити за Премијера РС.

Name

Луда Милојка

30.01.2015 01:41

У тесту нема ниста спорно!!!! Заклињем се да цу само краст ,красти и само красти. Без обзира на веру нацију и граданско опредељене. Сто висе крадем висе имам то је као љубав заљубис се до лудила, па онда крадес крадес И само крадес. А за препреке И баријере то се не бојим !!! Торови .слонови, са два ПАПКА заврсим сав посао.И онда крадем крадем И само крадем СМРТ ФАСИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погледај боље

30.01.2015 07:08

Пре цитања изјаве поред слике овог тројца ставите слике претходна три председниства и све це нам се реци. Нема овде ниста да заталаса да би народ испливао са дна. Разоцаравајуце филозофирање, хладно до мртвила, без икаквог обецања, без наде...И докле овако

ОДГОВОРИТЕ
Name

уморан

30.01.2015 07:34

Ма цему и коме ова изјава након 20 година. Алооооооо. Па зар се ово све не подразумева. Све време се ови и претходни врте око врха и на врху. И сад се неко дебело помуцио да поброји све ове фразе. Ми коментарисемо ово НИСТА а они утросисе добро плацених месец дана и колико це јос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ја

30.01.2015 08:37

За лика са ницком ЈА. Зиво ме интересује кад си тако паметан, ста би ти урадио да си на њиховом мјесту, да ли би потписао или попут Баје опструисао све сто му се уцини да није добро за њега лицхно? Даље , у којој реценици или ставци овог споразума видис политицке интересе нато савеза? Тацно је да су нато и еу управљали са нама, али је и то тацно да се нисмо могли договорити са друга два народа ни у цему и увијек смо контрирали једни другима.Најгоре ми је кад се потегне питање виталног националног интереса, мој витални нацинални интерес је да нисам гладан и да могу дјецу нахранити од свог рада.Е брале, прије цемо то моци ако постанемо цланица еу него да се окрецемо Русији која је вец из РС исисала и оно мало сто је могло донијети добит и то захваљујуци Баји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штета

30.01.2015 08:49

Америка руши Српску преко Додика! Размислите, ко је остао оволико на власти без њих, а у њиховој зони! Ова изјава и Европа су нам задња шанса!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дизелаш

30.01.2015 08:55

Дивос, ти се у правну струку и те ствари о којим шкрабаш разумијеш колико и кокош у тракторе. БиХ је држава а Српска је ентитет у тој држави. Допадало се то мени или не. Допадало се то теби или не. Допадало се то некоме или не. То је потписано! Српска не може бити члан ЕУ јер су државе чланови ЕУ а не ентитети, регије и слично. Можеш ли ти то да схватиш или си толико необразован и глуп да не можеш! Престани замајавати необразован народ. Престани продавати маглу за главног накупца магле из Лакташа и његову секту. Тај накупац магле спомиње некакав референдум о отцјепљењу већ 10 година а никад ништа није у вези с тим није направио. Нити може. Секта накупаца магле и не може опстати осим да упорно продају маглу неписмењацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

30.01.2015 09:33

@ дизелаш 30.01.2015. 09:55х Ауу, ал си запјенио. Није теби лако.

ОДГОВОРИТЕ