Франак гаси представништва БиХ

Због енормног пораста вриједности швајцарског франка у односу на друге валуте и незапамћеног монетарног удара на берзама, у питање је доведен опстанак појединих дипломатско-конзуларних представништава (ДКП) БиХ у свијету, првенствено у Женеви и Берну!

Босна и Херцеговина 28.01.2015 | 10:30
Франак гаси представништва БиХ

Како сазнају "Независне", прије два дана сједишту Министарства спољних послова БиХ ургенцијом се обратио амбасадор Милош Прица, стални представник БиХ у Мисији при УН-у у Женеви, који упозорава да ће посљедица "дивљања" франка и небриге сједишта у Сарајеву дословно бити гашење овог изнимно важног дипломатског представништва.

Прица наглашава да је у само 24 сата вриједност швајцарског франка порасла за читавих 25 посто, што је, осим хиљада грађана БиХ, погодило и све запослене и дипломате у бх. мисијама у Швајцарској, којима плате и накнаде за станове уплаћују у конвертибилним маркама, али их они подижу у францима.

"Са пуном моралном одговорношћу стојимо иза тврдње да Стална мисија у Женеви више ни на који начин не може себе издржавати са тренутно важећим буџетом израженим у КМ, у ситуацији дивљања вриједности франка, којем се не види крај, јер смо се и прије тога са великим тешкоћама и енормним одрицањима једва уклапали у буждет", упозорава амбасадор Прица.

Наводећи како уважава тешко економско стање у земљи, из чега произилази и неопходност мјера штедње, амбасадор закључује да се протеклих година на ДКП мрежи могло уштедјети "неупоредиво више".

"Никада није било воље, политичке, личне, да се то учини. Штедњу треба проводити као и у другим земљама - привременим затварањем извјесног броја ДКП-а, а не константним смањивањем принадлежности свих ДКП-а, чиме су доведени до просјачког штапа! Политички опортуно и најлакше усагласиво је резање свих пропорционално, него се позабавити обимом наше ДКП мреже, који постаје неодржив са становишта обима буџета", наглашава Прица у својој ургенцији.

Дакле, како сада ствари стоје, даље дјеловање Мисије БиХ при УН-у у Женеви је апсолутно упитно, но цијела прича сама по себи има дубоке узроке, који су садржани у свеприсутном непотизму и вишегодишњем погрешном вођењу економске политике у сједишту дипломатије, с чим се слаже и Ана Тришић-Бабић, замјеник министра спољних послова.

"Сама чињеница да је БиХ једина у региону буџет ДКП-а везала за КМ довољно говори о каквим се опасним експериментима ради, а то само због самовоље појединаца у Сектору општих послова који се апсолутно издигао изнад Министарства, бавећи се билатералом и мултилатералом, умјесто својом дјелатношћу. Тако се Министарство спољних послова у посљедњих годину дана претворило у министарство општих послова, јер су појединци апсолутно некомпетентним приступом угушили рад праве дипломатије", каже Тришић-Бабићева за "Независне".

Шта се све дешавало далеко од очију јавности потврђује и то што су многи из овог сектора, како наводи Тришић-Бабићева, за свој "рад" награђени премјештајем на неке од атрактивних дестинација у свијету.

"Дајући значај Агенцији за државну службу, све ове послове воде државни службеници и није дозвољено уплитање министра и замјеника. Због новонастале ситуације Министарство спољних послова сада треба ургентно ићи према Министарству финансија и Парламентарној скупштини БиХ, како би био промијењен начин обрачунавања плата, ако уопште имамо намјеру да задржимо неке кључне мисије у свијету. Алармантно стање је од Њујорка па надаље", упозорава Тришић-Бабићева.

Многе дугогодишње и каријерне дипломате, с којима смо протеклих мјесеци разговарали, имали су готово идентичан пресјек тренутног стања: "Преживљавање ДКП-а постало је суштина дипломатског дјеловања", што довољно говори о значају који држава придаје спољним пословима и властитом имиџу.

Хљеб у Женеви до 20 КМ!

У свом допису амбасадор Прица сједиште извјештава да у овом тренутку има 11 посто мању плату од плате техничког секретара у Мисији Црне Горе (који ради четири дана у седмици по уговору о дјелу), наглашавајући да је о платама осталих запослених сувишно говорити. Као илустрацију наводи трошкове живота у Женеви и цијене основих живитних намирница по којима у овом тренутку килограм хљеба кошта 20 КМ, килограм трешања 36 КМ, сира 100 КМ, а бифтека чак 180 конвертибилних марака!

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зворник

28.01.2015 09:40

Циста лаз ја зивим у Свици килограм хљеба коста 3 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зворник

28.01.2015 09:56

Зависи какав ти хљеб једес,не једе овај Брица исти хљеб,килограм хљеба у Цх је, зависи гдје око 7КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љиљана

28.01.2015 09:58

ИМА хљеб у Мигросу за 1.9фр,који хљеб то једес? Кад знас цијене засто не написа колика ти је плата И ста си радио за њу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

28.01.2015 09:58

Треба позатварати сва пресдавниства по свијету свеједно не слузе ницему,једино њих никад не мозес добити преко телефона,и не могу никад да ти помогну кад затреба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

28.01.2015 11:23

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ЗАХВАЉУЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИКУ ДОДИКУ ЈЕДЕМО ХЉЕБ ОД ЈУЧЕ!

ОДГОВОРИТЕ