Липовача под истрагом и због превеликих плата

Тужилаштво УСК отворило је истрагу против још актуелног премијера тог кантона Хамдије Липоваче и министрице финансија у Влади УСК Аземине Хелић због основане сумње да су починили кривично дјело злоупотребе положаја и овласти.

Босна и Херцеговина 27.01.2015 | 21:01
Липовача под истрагом и због превеликих плата

Према информацијама из ове институције, њих терете да су себи и другим министрима у кантоналној влади, као и њиховим помоћницима, противзаконито увећали основне плате, те накнаде и паушале за рад у комисијама и другим тијелима.

У циљу истраге, како је саопћено из Тужилаштва УСК, изузета је документација која се односи на рад Владе УСК у протеклој календарској години, као и записници и стенограми Владиних сједница. Такођер су изузете и све одлуке Владе које се односе на исплате и прерасподјеле буџета УСК у  2014.
години. Потврђено је да се одузета документација налази код надлежног тужиоца који води истрагу у овом случају, те да ће је вјештачити финансијски стручњаци.

Липовача је као премијер у 2013. години примао основну плаћу од 3.666 марака, на коју су му зарачунавали додатна примања, док је Хелићева примала у 2013. години основну плату у износу од 3.116 марака. Када је Липовача постао и вршилац дужности министра полиције, основна плата му је износила 4.964 марака. Одлазећи премијер имао је на кориштењу и "златну картицу" која се пунила из буџета УСК и износила је 50.000 марака годишње.

Незванично, његова мјесечна примања износила су близу 10.000 марака. Липовача је средином јануара пуштен из притвора, након што је мјесец дана провео у Казнено-поправном заводу у Бихаћу због оптужнице за проневјеру средстава и злоупотребу положаја приликом изградње спортско-рекреационог центра СТЕНС у Бихаћу.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

клик

27.01.2015 20:08

ма није могуће знам му ја оца поштени људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам и ја

27.01.2015 20:47

Заиста Нурко није био лош и сви Срби га памте као нормалног кад је већина пјенила. Мислим да се момак- пуно сам старија па је Хамдо за мене дечкић- повео за околином. Почео је радити све што му отац није радио. Потом жена му је судија па га је то опустило.

ОДГОВОРИТЕ