Европу уплашили џихадисти из БиХ

Грађани БиХ који путују у Европску унију већ од данас могу да очекују много строже контроле на граници са Хрватском, због мера које Брисел и Загреб уводе ради откривања потенцијалних терориста!

Босна и Херцеговина 26.01.2015 | 10:00
Европу уплашили џихадисти из БиХ

На овај потез ЕУ се, како сазнајемо, одлучила због све већег броја исламских терориста у БиХ који отворено подржавају Исламску државу. Неки од њих су се недавно вратили кући са ратишта у Сирији, па су, по оцени експерата за безбедност, постали озбиљна безбедносна претња региону!

Министри спољних послова ЕУ већ су припремили документ о строгим контролама путника на граничним прелазима са земљама Уније, који би могао да буде усвојен на министарском самиту у Риги крајем јануара, преносе хрватски медији.

Граница Хрватске према БиХ и Србији једна је од најдужих спољних граница Уније, а управо те земље европски стручњаци сматрају подручјима на којима постоји опасност од тероризма, зато што је велики број особа из тих држава отишао у Сирију и Ирак да ратује на страни Исламске државе.

У Министарству безбедности БиХ "Новостима" је потврђено да ЕУ уводи оштрије и детаљније контроле на граници са БиХ. Навели су да таква одлука није изненађујућа и да се власти у земљи морају придржавати одлуке Брисела.

- Нове антитерористичке мере подразумевају да подаци о држављанима БиХ, који улазе у Хрватску, одмах буду доступни полицијама свих земаља, чланица Уније - кажу у овом министарству.

У Бриселу располажу податком да се са западног Балкана више од 500 особа придружило терористима у Сирији и Ираку. Највише их је из БиХ и са Косова.

План европских безбедносних служби је да на Балкану делују у два правца: један је безбедносни, строги надзор граница, праћење сумњивих особа, размена података, откривање мрежа кријумчарења оружја, а други је сарадња у рушењу пропаганде коју воде радикални имами по Балкану.

Експерт за безбедност и борбу против тероризма Предраг Ћеранић, каже за "Новости", да је БиХ постала легло тероризма, па се у будућности могу очекивати још рестриктивније мере ЕУ.

- Сви безбедносни подаци указују на раст броја терориста у БиХ и њихове појачане активности. Они су озбиљна претња безбедности БиХ, али и целог региона. Поразно је да се овим проблемом озбиљније и систематичније не баве надлежне институције и службе у БиХ - рекао је Ћеранић.

У Граничној полицији БиХ кажу да редовно прате и проверавају особе које улазе или излазе из земље, али да још нема измена прописа, упркос све чешћим везама радикалних исламиста са џихадистима у свету.

- Чињеница је да је одређени број људи са ових простора отишао да ратује у Ирак и Сирију и да због тога, као и због недавних трагичних догађаја у Паризу, ЕУ мора да подигне степен своје безбедности - закључио је Бакир Даутбашић, шеф Мониторинг тима Министарства безбедности БиХ за праћење примене безвизног режима.

И док ЕУ појачава контроле на граници са БиХ, екстремисти настављају са испољавањем радикалних ставова у земљи. Током молитве, тројица младића, обучена у одела војника Исламске државе, у петак су упали у џамију у сарајевском насељу Стара Брека. Провокацијом имама покушали су да изазову сукоб. Један од екстремиста је Кенан Крешо, који је довођен у везу са одласком на ратиште у Сирију, а полицији је познат и због криминала. Против њега је поднесена прекршајна пријава, а јавност у земљи тражи од врха Исламске заједнице у БиХ да осуди овај поступак.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

тетак мата

26.01.2015 09:07

Прије двадесетак дана су мене кобајаги зауставили код Градачца због тога, па ваљда ће на граници бит друкчије кад виде да се неко зове Саво или Мирко, да не праве гужву без везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБО

26.01.2015 09:08

Мало боље се информишите то се не односи само на БИХ већ на све државе које се граниче са ЕУ и било је раније ријечи о пооштравању контрола због лажних емиграната

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

26.01.2015 09:11

Па у полицијским агенцијама имате бежанија и присталица колико год хоћете' па шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моја босанска градиска

26.01.2015 09:23

Ма супља прица брале

ОДГОВОРИТЕ
Name

американац

26.01.2015 09:26

Па гдје цес висе терориста него у србији. Тако треба тразити терористе напримјер сесеља и остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

26.01.2015 09:43

Није ми јасно ста хоце Загреб и Брисел? И Загреб и Брисел(Берлин) су организовали да ти исти мудзахедини додју у у европу и БХ да унисте Србе. Преко аеродрома Плесо су усли у европу и пребацени у БХ. Ста сад таласају? Како год окренес опет це да малтретирају Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

село

26.01.2015 10:13

Ста се сад пласе кад је то све из њиховог инкубатора !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слицајно_ту

26.01.2015 10:26

коректно извјеставање би требало бити обавеза сваком "новинару" Не ради се о мјерама које су донесене стриктно за БиХ-а вец вази за све вањске границе ЕУ. Подсјецам овог доле "тетак мата", који умисља да ако је Саво или Мирко да је несто бољи, да је просле године ухапсени од стране СИПА у Бањ Луци који су сверцали аутомтско орузје за Фанцуску управо били "Саво и Мирко".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕВРОПА

26.01.2015 10:30

вец има довољно (ПРЕВИСЕ)својих исламсаких ратника који се боре за своје циљеве (ОНИ ЗНАЈУ КОЈЕ)тако да се не треба(ИЛИ МОЗДА ТРЕБА )бојати сацице ДЗИХАДИСТА СА БАЛКАНА који су пријетња европској безбједности !!!!???????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ПД

26.01.2015 10:44

ШЕШЕЉ ЈЕ НАЈВЕЋИ ТЕРОРИСТА. ТАМАНИ ИХ ПО ЕУ И ХАГУ. НЕМОГУ НИ СХВАТИТИ ШТА ИХ ЈЕ СНАШЛО. РАЗБУЦАО ИМ ЈЕ СВЕ НАУЧНЕ ДИСЦИПЛИНЕ. ПРАВО, ФИЛОЗОФИЈУ, МЕДИЦИНУ, ИСТОРИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

26.01.2015 10:52

Ово је само изговор "аријеваца" за дискриминацију на граничним прелазима. "Они прави" џихадисти већ дуго имају аријевске пасоше!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

26.01.2015 11:38

Што ли нема БАКИРА да смири ситуацију?Ре Американац:Напад ње ко фол најбоља одбрана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

26.01.2015 14:28

Нису их упласили џихадисти код њих него неколицина из БиХ. Е сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колинда

26.01.2015 15:32

Господја новопецена у лијепој њиховој сигурно се ук.... да јој мудзахедини не упадну па да јој разјебу лијепу њихову. Па спас од Брисела трази хаха. Кога су они јос спасавали

ОДГОВОРИТЕ