Широм свијета одавање почасти жртвама у Паризу

Хиљаде људи изашло је синоћ поново на улице Париза и других градова широм свијета да би осудили напад на француски сатирични недјељник "Шарли Ебдо" у коме је 12 људи изгубило живот, а 11 рањено.

Свијет 09.01.2015 | 10:09
Широм свијета одавање почасти жртвама у Паризу

У Паризу, хиљаде људи окупило се другу ноћ за редом на Тргу Републике, удаљеном око километар од сцене масакра који се одиграо дан раније.

Цвијеће, свијеће и карикатуре прекрили су подножје споменика на Тргу, а многи учесници скупа носили су плакате на којима је писало "Ја сам Шарли", слоган који је постао глобални позив на солидарност након најтежег терористичког напада у Француској у протеклих пола вијека.

Неки од учесника, држали су високо у ваздуху оловке, симбол слободе штампе.Градоначелница Париза Ан Идалго поручила је окупљенима да морају да се "држе заједно", јавио је АФП.

Око 100.000 људи изашло је у сриједу спонтано на улице више градова у Француској како би одало почаст жртвама.Скупови су одржани и у градовима Бордо, Стразбур, Лион, Мец, Нант и Тулуз, пренела је Раша тудеј.Спонтаних окупљања било је и у Њујорку, Вашингтону и Канади.

Док је број Француза који су у четвртак изашли на улице градова био мањи него претходног дана, широм свијета људи су наставили да се окупљају у знак солидарности са француском штампом и народом.У Холандији на хиљаде људи преплавило је улице Хага и Ротердама како би осудило екстремизам.

"Данас сам Парижанин и ја сам Шарли, данас смо сви Парижани и сви смо Шарли", рекао је градоначелник Ротердама Ахмед Абуталеб на француском језику.

У Риму, неколико хиљада људи је присуствовало скупу испред француске амбасаде, док је у Москви око 100 људи, пркосећи хладноћи и температурама од минус 10 степени Целзијуса, положило цвијеће испред амбасаде.Стотине људи окупиле су се и у Београду, Загребу, Атини, Будимпешти, Франкфурту, Женеви, Лисабону и Прагу.

У Африци на десетине новинара одало је почаст убијеним колегама испред амбасаде Француске у бившој француској колонији Того.

Међу 12 особа које су убијене када су маскирани нападачи наоружани пушкама упали у редакцију листа током одржавања уредничког колегијума у сриједу било је осам новинара, укључујући главног уредника магазина.

Полиција још трага за осумњиченима, браћом Саидом (34) и Шерифом (32) Куачијем, за које је навела да су "наоружани и опасни".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

нисам осветољубив

09.01.2015 09:37

Палили смо и ми свеће за Гаговића из ФоЧе и Абазовиће из Рогатице које су хињски убили француски припадници СФОР-а.Бог је један.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.01.2015 12:22

Пуцати на аутомобил пун дјеце који је возио Гаговић или убити жену на кућном прагу или претући само могу благо речено монструми и људски шљам. Надам се да сви умију цртати. Свијеће ћемо им купити

ОДГОВОРИТЕ