Укидање агенција тест за власт

С циљем смањења јавне потрошње и растерећења буџета, један од првих потеза новоуспостављене власти у БиХ требало би да буде анализа рада и могућа препорука за укидање непродуктивних државних агенција, комисија, дирекција и уреда, који годишње државу коштају десетине милиона КМ.

Босна и Херцеговина 22.12.2014 | 12:15
Укидање агенција тест за власт

Како је то "Независним" потврдио Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ и иницијатор ове идеје, приједлог ће бити упућен Вијећу министара БиХ у новом сазиву.

"То је тек идеја о којој треба заједнички размислити, сјести и договорити се. Основно питање је шта су те институције урадиле у задњих десет година, а колико коштају. Ако коштају више него што су направиле резултата, онда је бесмислено њихово постојање", истиче Иванић.

Он сматра да не треба много чекати са подузимањем првих корака.

"Мислим да би ово на дневни ред могло доћи у априлу, а анализу ће урадити нови сазив Вијеће министара. Зашто толике непродуктивне агенције и друге институције, када, рецимо, могу постојати одбори при министарствима", рекао је Иванић.

Само ово питање, несумњиво, изазваће различите полемике и ставове међу кључним политичким странкама и факторима у БиХ, међу којима и даље влада неповјерење. О томе говори и Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Парламенту БиХ, која се овим питањем бавила годинама.

"Урадила сам раније и пресјек и анализу укупног стања у тим институцијама. То ми је послужило да Савјет министара види које су агенције нужне, а које би требало укинути, међутим није било подршке", нагласила је Мајкићева.

Она сматра да је стога све заправо "још само прича", иако је сама иницијатива добродошла.

"За СДА је дирање у било коју институцију атак на државу БиХ. Ова иницијатива јесте добра и није нова, али видјећемо шта ће бити", изјавила је Мајкићева.

Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА и предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ, сматра да треба испитати рад свих институција у БиХ, не само оних на државном нивоу.

"Треба да видимо јесу ли те институције радиле посао због којег су основане. Међутим, овдје не можемо говорити о редукцији државних надлежности", наглашава Дажеферовић.

За њега и СДА, како наводи, није упитна анализа рада свих институција.

"Дакле, ако нека није извршила своју мисију - треба да видимо зашто је то тако и ко је одговоран. Јер све је до људи и политика које су блокирале рад институција БиХ. Вјерујем да је поштена намјера господина Иванића, али је било раније политика које су блокирале рад тих институција па су их онда жељеле укинути. Дакле, то је замјена теза", закључује Џаферовић.

Како незванично сазнајемо, убрзо ће бити постављено и питање рада Агенције за промоцију страних инвестиција (ФИБА), чије су активности у посљедње вријеме непознате јавности. Такођер, на удар би могла да дође и Комисија за концесије, Агенција за школство, Управа за промоцију здравља, биља и слично.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ПЕЦНИК

22.12.2014 16:39

СЛОБОДНО УКИНУТИ ТРЕБА КОМИСИЈУ ЗА КОНЦЕСИЈЕ ИЛИ НЕКА ЈЕ ПЛАЦА НИСКОГРАДЊА ЗА КОЈУ ОНИ И РАДЕ И ЛЕГАЛИЗУЈУ КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ