Појачано Инцково обезбјеђење?!

Безбједносне службе у БиХ појачале су надзор над аустријским дипломатским и привредним представништвима због опасности од могућег напада исламиста, потврђено је медијима у безбједносним структурама.

Босна и Херцеговина 21.12.2014 | 16:50
Појачано Инцково обезбјеђење?!

Међу онима којима су безбједносне службе појачале заштиту су и високи представник у БиХ Валентин Инцко и новоименовани командант ЕУФОР-а Јохан Луиф, јер су аустријски држављани и налазе се на високим функцијама.

На овај корак безбједњаци су се одлучили након размјене информација безбједносних служби у БиХ са аустријским колегама у којима су дошли до индиција о могућем нападу исламиста.

- Посебним мјерама које су предузеле службе и једне и друге земље дошло се до сазнања да су у комуникацији џихадиста спомињана аустријска дипломатска и привредна представништва. Спомињани су и високи представник Валентин Инцко и командант ЕУФОР-а Јохан Луиф - каже наш извор.

Додаје да су безбједносне службе појачале праћење комуникација исламиста након што је аустријска полиција ухапсила џихадисте међу којима су вехабијски проповједник Мирсад Омеровић и још тројица држављана БиХ.

Исти извор појашњава да постоји могућност организованог, али и напада појединаца који сматрају да је Аустрија одговорна за хапшење и оптуживање њихове "вјерске браће". Каже да у том случају не мора ни постојати директна наредба вехабијског вође попут Хусеина Билала Боснића, него да његови сљедбеници могу бити убијеђени да је он "ишаретом издао наредбу".

Према информацијама из Аустрије, државни тужиоци у тој земљи ипак страхују за своју безбједност. Бечки дневник "Курир" објавио је да тужиоци стрепе од осветничких напада и да су затражили да се њихова имена не помињу у јавности.

- Удружење тужилаца упутило је захтјев министру правосуђа Волфгангу Брандштетеру да се имена тужилаца који се буду бавили случајевима везаним за џихадизам не помињу у јавности. Истичу да се не боје исламистичких организација, већ више појединаца који би могли да покушају да нападну тужиоца за којег би сазнали да оптужује њихову браћу - навео је бечки лист.

Аустријски државни тужилац који је крајем новембра у Грацу наложио хапшење 14 џихадиста, међу којима је и Омеровић, од тада се налази под строгом полицијском заштитом, а његово име није помињано у медијима.
Омеровић звани Ебу Тејма, који је поријеклом из Тутина, али има држављанство БиХ, означен је као главни идеолог глобалног џихадистичког исламизма и осумњичен је за финансирање терористичке организације "Исламска држава" и да је 64 Аустријанца послао у "свети рат".

Омеровић и још 13 особа, међу којима су и држављани БиХ Суад Рамић из Осмака код Тузле, Санди Суљић из Зенице те Сарајлија хафиз Мухамед Порча, ухапшени су 28. новембра у координисаној полицијској акцији у Бечу, Грацу и Линцу. Операција "Палмира" спроведена је у кооперацији са службама БиХ.

У Сарајеву је, у оквиру операције "Дамаск", такође ухапшено неколико особа осумњичених за регрутацију Бошњака за потребе Исламске државе. Међу њима је и вехабијски вођа Хусен Билал Боснић који је био Омеровићева веза у БиХ.

- У БиХ још преовладавају припадници "Ал-Каиде", али опасност се повећава тиме што се "Ал-Каида" и "Исламска држава" уједињују у Сирији и Ираку. Организовану опасну мрежу у БиХ имају Хаџићанин Бајро Икановић који је у Сирији и сиријски студент Џевад Голош из Мостара - каже извор.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

21.12.2014 15:53

Засто да пријете Инцку кад он њих крије по Босни да нема инцка и слицних неби било ни вехабија у Босни

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

21.12.2014 16:03

Када се пре дана појавио чланак, да ИСИЛ убија или хвата своје дезертере у свом коментару сам рекао да БИХ и СРПСКА треба да појачују своје границе,поготово Аеродром САРАЈЕВО.Не ради ИНЦКА,већ ради нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

21.12.2014 19:37

све голи шпијуни, неко САД-а, неко ЈЕВРЕЈА, неко РУСА итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.12.2014 23:44

а сто да их онезбедјују? они су им спонзори годинама

ОДГОВОРИТЕ