БиХ на зачељу Европе по условима пословања

Босна и Херцеговина нашла се на 84. позицији овогодишње листе магазина "Форбес", која је рангирала најбоље државе у свијету за пословање и по томе се нашла на самом зачељу Европе, јер су иза ње само Србија, Русија и Украјина.

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 10:11
БиХ на зачељу Европе по условима пословања

Тако је БиХ, према овим показатељима, пала за два мјеста у односу на прошлогодишњи извјештај магазина "Форбес", када је била на 82. мјесту. Иначе, овај извјештај показује и да се БиХ налази у лошијој позицији од бројних "егзотичних" земаља попут Сејшела, Руанде, Барбадоса, Замбије и других.

Када је у питању регион, на овој ранг-листи, која је обухватила укупно 146 земаља свијета, БиХ се позиционирала за једно мјесто испред Србије, која је тако најлошија од свих земаља региона.

Од осталих земаља регије, најбоља ове године за пословање је Словенија, која је заузела 14. мјесто, затим Македонија 31. мјесто, Хрватска је на 46, док је Црна Гора на 48. мјесту.

Наиме, приликом рангирања земаља "Форбес" је користио различите критеријуме, међу којима су право власништва, порези, корупција, личне, трговинске и монетарне слободе, бирократија, заштита улагача.

БиХ је најлошије оцијењена када је су у питању бирократија па се тако нашла на далеком 120. мјесту, а одмах затим врло лоше оцјене су и за пореско оптерећење те је БиХ позиционирана на 118. мјесто.

Доста лоше су оцијењени и сегменти имовинских права те заштита инвеститора, а за лош положај државе, када су у питању услови пословања, крива је и корупција. На ниском нивоу су и личне слободе по којима БиХ заузима 67. мјесто, слобода трговине 36, док је најбоље оцијењене монетарна слобода.

У оцјени "Форбеса" наведено је да је економија БиХ економија у транзицији с веома ограниченим тржишним реформама, а која се углавном ослања на извоз метала, енергије, текстила и намјештаја, али и на страну помоћ.

"Децентрализована власт кочи и успорава координацију економске политике и реформе, док обимна бирократија и подијељено тржиште обесхрабрују стране инвеститоре", стоји у образложењу. Како наводе, раст БДП-а је смањен током 2012. године, али је забиљежио мали раст током 2013. године, док стране банке, углавном оне из Аустрије и Италије, контролишу већину банкарског сектора.

"Приватни сектор у БиХ расте, истина веома споро, али стране инвестиције биљеже константан пад од 2007. године. Јавна потрошња је и даље висока, а све због обимне администрације на државном, ентитетском и локалном нивоу", наведено је на интернет страници "Форбеса" и додато да је висока незапосленост и даље најозбиљнији макроекономски проблем.

Иначе, ове године на прво мјесто на листи најбољих земаља за пословање вратила се Данска, која је то мјесто држала од 2008. до 2010. године. Слиједе је Хонг Конг, Нови Зеланд, Ирска и Шведска. Међу првих 10 још су Канада, Норвешка, Сингапур, Швајцарска и Финска.

Међу првих 25 на ранг-листи највише је европских земаља. Сједињене Америчке Државе на листи "Форбеса" падају већ пету годину заредом и ове године су заузеле 18. мјесто. Најгора земља за пословање у 2014. години је Гвинеја. На зачељу листе испред ње су Чад, Либија, Мианмар и Хаити, а међу 10 најгорих земаља за пословање још су Ангола, Венецуела, Јемен, Гамбија и Алжир.

Предраг Млинаревић, виши асистент економије на Економском факултету у Источном Сарајеву, рекао је да "Форбес" користи релативно сличан методолошки приступ као и Свјетска банка у својим извјештајима. Према његовим ријечима, правна сигурност је међу најважнијим параметрима за инвестициону атрактивност неког подручја, из угла инвеститора.

Говорећи о бирократији, која је највише "заслужна" за лошу позицију БиХ, Млинаревић је казао да се БиХ посматра на основу сложености система, великог броја институција, посебно оних који издају дозволе, али и
броја процедура, што доводи до високог степена бирократије у оваквим извјештајима.

Извор: Независне

 

Коментари / 0

Оставите коментар