Нема мјеста на бањалучким гробљима

За неколико дана у Бањалуци неће бити мјеста за покоп покојника јер је на располагању још само шест гробних мјеста. Ново гробље у Врбањи недоступно без потписа градоначелника који је тренутно одсутан.

Република Српска 18.12.2014 | 10:00
Нема мјеста на бањалучким гробљима

Градско гробље у насељу Побрђе тренутно располаже са свега шест слободних гробних мјеста и свега три гробнице, што је довољно само за ову седмицу и већ од понедјељка, Бањалука ће имати проблем са слободним мјестима на гробљу, упозорио је директор "Градског гробља" Недељко Милаковић.

“Ако ускоро са градом не потпишемо уговор у којем нам се новоизграђено гробље у Врбањи даје на управљање, доћи ћемо у ситуацију да нећемо имати гдје да сахрањујемо покојнике”, казао је Милаковић.
Додао је да су сви предуслови за склапање уговора испуњени.

“Управа ‘Градског гробља’ се преселила у нове просторије на новоизграђеном комплексу у Врбањи још у септембру. Поред тога, у међувремену смо изградили 70 гробница и око 200 гробних мјеста. Наручили смо и сву потребну погребну опрему, али узалуд све, без уговора нема сахрањивања”, истакао је Милаковић.

Милаковић је нагласио да скоро сваки други дан дописом обавјештавају представнике Градске управе како се број слободних гробних мјеста свакодневно смањује.

“Више ништа не зависи од нас. Створени су сви предуслови за прве сахране у Врбањи, чак је и Скупштина донијела сагласност о потписивању”, рекао је Милаковић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да је недавно обишао гробља и у Врбањи и на Побрђу, те да је упознат са овим проблемима.

“Ништа није спорно, уговор јер спреман за потписивање. Једини проблем је то што је градоначелник Слободан Гаврановић одсутан из приватних разлога”, рекао је Новаковић, додајући да ће ових дана овај проблем бити ријешен.

Кад су у питању слободна гробна мјеста, ни у другим градским гробљима ситуација није много боља.
На гробљу "Свети Пантелејмон", које се налази у Борику, нема слободних гробних мјеста, иедино се нађе понеки грађанин који је већ купио или резервисао гробно мјесто у овом гробљу па га препродаје, пише “Глас Српске”.

Гробље у Лазареву је такође поприлично попуњено, баш као и оно у Ребровцу.

Цијена неуређеног, односно класичног гробног мјеста на новоизграђеном гробљу у Врбањи сада је 994,50 КМ. За уређено гробно мјесто са бетонским оквирима кошта 1.650 КМ, а гробнице су 4.000 марака. Капацитет је 24.527 гробних мјеста и омогућиће сахрањивање у наредних 35 година. За сада је изграђено 4.200 гробних мјеста.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

алеxрс

18.12.2014 10:19

Бозе драги гдје смо пристали, у овој земљи не да само нема мјеста за зиве, него цак и ни за мртве, Бозе сацувај!

ОДГОВОРИТЕ