Комшић прекинуо сарадњу са СДА

Предсједништво Демократске фронте (ДФ) Жељка Комшића одлучило је да до даљег на свим нивоима прекине сарадњу са СДА, са којом је раније потписала два споразума о партнерству у формирању новог сазива власти.

Босна и Херцеговина 18.12.2014 | 09:25
Комшић прекинуо сарадњу са СДА

У ДФ-у кажу да су ову одлуку донијели зато што је СДА наставком запошљавања у јавној управи издала потписане споразуме.

"Очито је да СДА није у стању никога поштовати па ни оно што је потписала, а потписали смо споразум у којем је мораториј запошљавања у јавном сектору једна од тачака", рекао је Емир Суљагић, члан Предсједништва ДФ-а.

Истакао је да је запошљавање нових људи у јавној управи, у овом постизборном периоду и у техничком мандату власти, најизраженије у Кантону Сарајево.

"СДА показује да је једино интересује које ће министарство у новом сазиву добити. Због своје родбине коју сад масовно запошљавају они доводе у питање еуроатлантски пут БиХ", казао је Суљагић негодујући и што је СДА као кандидата за мандатара Савјета министара предложила Дениса Звиздића, некадашњег премијера Кантона Сарајево, у којем грађани на својој кожи "свакодневно осјећају посљедице погубне политике СДА".

"Кад већ кажу да су побједници, ето, нека изволе сад формирати власт без нас и на нивоу кантона, Федерације БиХ и на државном нивоу. Наша одлука о прекиду сарадње остаје на снази до даљег, или док се људи из СДА не опамете", поручио је Суљагић.

Из СДА су одговорили да на терену не виде толико озбиљне проблеме који би могли негативно утицати на постизборну сарадњу коју су договорили са ДФ-ом и ХДЗ БХ на нивоу кантона и ФБиХ, те с овим странкама и Савезом за промјене на нивоу БиХ.

"Одлука ДФ-а за мене је нова вијест. На сједници органа странке видјећемо шта то значи за процес успоставе власти. Надам се да у пракси неће заживјети ова одлука ДФ-а", изјавио је Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА, додавши да се његова странка искрено држи потписаних споразума.

Џаферовић је негирао наводе да СДА, тражећи новог партнера умјесто ДФ-а, већ преговара са СДП-ом, који је на октобарским општим изборима доживио тешки пораз.

Остане ли ДФ при својој одлуци, СДА и ХДЗ, упркос потписаном споразуму, више немају већину за именовање Владе ФБиХ, као ни на нивоу БиХ за именовање Савјета министара.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

босанац

18.12.2014 09:47

Тако ти је то кад неко има петљу и не гања фотељу и лову вец постује обецано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

18.12.2014 09:49

А где је у свему томе СзП из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

18.12.2014 10:04

САДА ЦЕ СНСД ДА РАЗВАЛИ ОВУ КОАЛИЦИЈУ И ДОЦЕПА СЕ СИПЕ СТО ЗНАЦИ НИСТА ОД ХАПСЕЊА

ОДГОВОРИТЕ
Name

обећао

18.12.2014 10:16

СДА(сестрићи,даиђићи,амиђићи)100.000 треба запослити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тачно

18.12.2014 10:45

Дата ријеч јача од било кога савеза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кок

18.12.2014 11:48

за обећао :ђ није исто што и џ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирис дуња

18.12.2014 12:24

У тамном вилајету, и даље ће владати тама то јест корупција и негативна селекција коју проводе похлепни, необразовани и подли, а којих је највише.

ОДГОВОРИТЕ