Пад рубље ојадио најбогатије Русе

Двадесет најбогатијих руских милијардера изгубило је око 10 милијарди долара од почетка ове веома турбулентне недеље на руском финансијском тржишту.

Свијет 18.12.2014 | 11:25
Пад рубље ојадио најбогатије Русе

Ово показује "Блумбергов индекс милијардера". Од почетка године, губици 20 највећих руских богаташа достигли су 64 милијарде долара, а њихово укупно богатство процењено је на 174 милијарде, преноси агенција Тас.

Према подацима "Блумберга", тржишна вредност сувласника гасне компаније Новатек, Генадија Тимченка и Леонида Микелсона, смањена је за 7,8 односно 8,7 милијарди долара од почетка 2014.

Богатство оснивача холдинг компаније "УСМ холдингс", Алишера Усманова, истовремено је смањено за 6,8 милијарди долара.

Усманов је изгубио позицију најбогатијег Руса на "Блумберговој" листи, јер га је претекао Виктор Векселберг, један од суоснивача компаније Ренова, који је од почетка године остао без 1,2 милијарде долара. Богатство Векселберга процењује се на 13,6 милијарди долара и премашује Усмановљево за 239 милиона.

Владимир Лисин, већински власник металуршке фабрике Новолипетск, изгубио је од почетка године 7,5 милијарди долара, док је сувласник "АФК системе", Владимир Јевтушенков, истовремено остао без чак 90 одсто богатства, односно девет милијарди долара у светлу истраге око незаконите приватизације енергетског сектора Башкортостана.

"Блумберг" губитке сувласника "СМП банке", Аркадија Ротенберга, процењује на 2,3 милијарде долара.

Олег Дерипаска, сувласник производјача алуминијума Русал, једини је од 20 руских милијардера који је у 2014. успео да увећа своје богатство. Цена акција његове компаније скочила је 100 одсто, док је његово лично богатство увећано за 855,5 милиона долара.

Руси су јуче похрлили у продавнице, навелико купујући робу да би предухитрили поскупљења покренута запањујућим падом вредности рубље последњих дана.

Док влада разматра како да смањи масовну продају рубље која је за само два дана склизнула за 15 одсто, уз јачање страховања од навале улагача на банке, Руси купују све, почев од аутомобила и кућних апарата, неки и по неколико комада.

Шведски произвођач намештаја ИКЕА већ је упозорио руске купце да ће подићи цене у четвртак, што је данас поподне изазвало гужву у московској продавници.

Неке од москвских продавница су објавиле рекордан промет разне робе и затвориле се пре краја радног времена, а произвођач електронике "Аппле" је обуставио "онлајн продају" у Русији.

"Стање је веома опасно, свега смо неколико дана од општег јуриша на банке", објавио је у данашњем уводнку водећи руски пословни дневник "Ведомости".

Рубља је ове недеље доживела катастрофалан пад вредности док су се трговци борили с последицама пада цена нафте, као и с утицајем западних санкција наметнутих Русији због умешаности у кризу у Украјини.

Рубља и јутрос губила вредност, али се опоравила и пословни дан закључила са три одсто већим курсом од 61,14 за долар, док је курс јуче био 67,88 рубаља, и курсом од 76,56 рубаља према евру који је јуче коштао 85,15 рубаља.

Један од разлога за опоравак курса је изјава помоћника министра финансија Алексеја Мојсијева да ће држава продавати девизе "онолико колико буде потребно и докле год буде потребно" што би требало да смањи притисак на рубљу, посебно у односу на долар.

Премијер Дмитриј Медведев се састао са шефовима највећих руских извозника и обећао "пакет мера" да се заустави пропадање рубље.

Друга опција на располагању руским властима је завођење контроле кретања капитала, али министар за економски развој Алексеј Уљукајев је негирао да Влада то разматра.

Док руски званичници на државној телевизији тумаче да је пад курса рубље подстицај домаћој производњи, Руска централна банка саопштила је данас низ мера за "подршку стабилности финансијског система".

Тих седам техничких мера требало би да олакшају приступ страној валути и да заштите банке од губитака због пада курса рубље.

Централна банка је објавила и да ће с Владом радити на докапитализацији неких предузећа 2015. године.

Пад рубље је руским предузећима знатно поскупео отплату кредита узетих у страној валути што је уобичајена пракса за мултинационалне компаније.

Руски банкарски систем је уситњен, подељена између неколико великих које контролише држава и више од 800 малих банака чији је капитал веома мали, финансијско стање нестабилно, а пословање понекад спорно.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ацо

18.12.2014 07:51

Цууууујјјјј тако јаке и богате Русе да долар ојади тако,па зар се не прица да њима не треба ни Европа ни Америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

18.12.2014 09:06

Толико о русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

18.12.2014 09:12

Не бојте се Руси док је Доде и Зељке они су пуни ко брод само требате затразит нама не дају мозда ви будете боље среце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

18.12.2014 10:17

Немогу вјероват да одосе у амбис тако јаки путин и медо медведев стасе то десава

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

18.12.2014 10:18

Баш ми их је жао они јадни не знају шта ће за вечеру

ОДГОВОРИТЕ