Југославија - некоме мајка, а некоме маћеха

Како за вријеме постојања Југославије тако и данас постоје различити ставови о томе је ли братство и јединство више различитих народа на овим просторима било илузија или не. Да ли је она била добра за једне а лоша за друге народе и око тог питања воде се полемике, али једно је сигурно, велика већина људи који су живјели у њој чврсто су вјеровали у ту идеју закључили су учесници у политичком магазине “Изазови” који су говорили о карактеристикама те некада велике државе.

Регион 29.11.2014 | 18:00
Југославија - некоме мајка, а некоме маћеха

Социолог Драгутин Мировић мишљења је да праву истину о Југославији моћи ће написати тек неке будуће генерације које неће имати сјећања на њу, него ће без личних успомена и емоција моћи реално сагледати њене карактеристике.

„То је био један тоталитарни режим без сумње али добровољно прихваћен режим“, каже Мировић и присјећа се да су људи тада имали наду и вјеровали да је све могуће.

„У тој земљи ја сам од једног сеоског дјечачића постао доктор наука“ говори социолог и додаје да је исту прилику имао сваки човјек.

На свјетској политичкој сцени почетком прошлог вијека није било много другачија ситуација него данас, тврди историчар Зоран Мидановић. Велике силе су и тада одлучивале ко ће како и са ким, па су Србе увеле у стварање Краљевине СХС, а касније Југославије која је према Мидановићевим ријечима од самог почетка више требала Хрватима и Словенцима него Србима.

„Словенци нису имали државу, школе, позорише, ни једну националну установу ни институцију, све су то добили у Краљевини СХС. Њихов један министар унутрашњих послова је рекао: „Добили смо Југославију као младу ждребицу а вратићемо је као трулу кобилу“, прича Мидановић.

Иако данашњим младима људима није јасна и блиска идеализација Југославије од стране родитеља и старијих познаника, слажу се да је постојала емоција која је тјерала већину њих да раде на одржавању тог заједништва.

Двадесетдвогодишња студенткиња Слађана Стевановић каже да према њеним сазнањима сви су одобравали такав начин живота и политичко уређење.

Иако се Ведран Илић, који је рођен након распада Југославије, радо сјећа успјеха Југословенских спортиста из деведесетих година каже да му није јасно зашто носталгичари евоцирају само лијепе успомене и идеализују тадашњи начин живота, а покушавају заобићи постојање и ружније стране медаље.

Била Југославија реална или нереална заједница, идеализована или не очигледно су њени становници имали нешто што данас немају. Због тадашње социјалне сигурности, братства и јединства, или можда нечег трећег социолог Мировић каже да нема аргументе да се Југославије неће поново јавити у неком облику на овим просторима.

(БН ТВ)

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЈУГА је ваљала

28.11.2014 22:57

Југославија је ваљала, али нисмо знали цијенити шта смо имали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

28.11.2014 23:15

Да је ваљала не би пропала. И не би милиони људи из ње отишли вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари мој

29.11.2014 00:07

Било је добро тада, завадише нас и нажалост није више добро !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

алмир

29.11.2014 06:53

Југо југо добра стара југо назалост нема је висе али зато сад имамо пасалуке беглуке приватне дрзавице са апсолутним владарима и сиротињом рајом која моли своје господаре за комад хљеба или ти круха имамо сиротињу која умире јер нема право на лијецење док њени господари се у исто вријеме могу лијецити по најеминентијим и најскупљим свјетским клиникама

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

29.11.2014 08:22

Растурили су је они који су добили нај висе, који су добили самосталност и напокон једном постали народ и свој на своме. Сада су опет оно сто су били, слуге на своме, коњусари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да да завадисе

29.11.2014 08:45

завади сесељ,са својим говорима има их и на yоутубе...ШЕШЕЉ:Нека се кости зВочинца и зВиковца јосипа бВоза пВебаце у хВвацку ...има тих снимака

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

29.11.2014 10:01

Зна се ко је разбио Југославију!Нису се Срби одвајали од Југославије него они који Југославију никада нису ни дозивљавали као своју земљу вец само као пролазну творевину ка успостављању независних дрзава без Срба.То су они који се крсте саком и,на залост,добар дио муслимана.О Сиптарима да и не говорим а и о Македонцима,они ионако никад ниста нису представљали.Инаце је емисија била одлицна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав Бисерчић

29.11.2014 11:08

Жалосно је чути да неко велича Југославију само зато што је: "од једног сеоског дјечачића постао доктор наука" Питао бих га ја за све оне који имадоше нешто па све изгубише јер су били на кривој страни то јест јер нису били подобни за комунистички режим. Исто тако је жалосно кад неко велича тај тоталитарни режим, а сви знају да је мање од 10 % народа Југославије владало у име свих осталих јер комунистичка партија никад није имала 2 милиона чланова а зна се да је КП била та која је одлучивала о свему. Било би поштено кад би неки округли сто ако ништа друго узео у расправу ситуацију ЈНА која је по мом мишљењу била држава у држави. ЈНА је имала своје школе, своје болнице на челу са ВМА, своја одмаралишта и привилеговане институције. Кад томе додамо бенифицирани радни стаж и остале погодности видимо где је нестао огроман део економских добара и капитала који је требао бити усмерен на изградњу путева и на изградњу бољег живота свих грађана. Не господо. Југославија није била добра ни за један народ а посебно не за Србее који су у највећој мери били прогањани јер су комунисти увек имали на уму да је велики број Срба уз краља а не за једнопартијски систем. Историја јест спора али истина полако излази на видело и тек сада ће све више и више да се показују како је владао тај тоталитарни режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

29.11.2014 11:35

Цувајте ми Југославију-добар је то хотел био. Југославија после Тита се зове ТИТАНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

wиен

29.11.2014 11:51

Дан БИВСА ЈУГОСЛАВИЈА бице свугдје забиљезена као добра па цак мозда и у календару нисам југонасталгицар али видите прије добијес пасос и идес по цијелом свијету а до скоросмо били затворени као стока у стали на кратком ланцу то је садасња реалност хвала !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша

29.11.2014 12:28

СФРЈ, једина држава у историји свих јужнословенских народа која је била по мјери обичног човјека. Једина држава, гдје се није радило за краљеве, цареве, бегове, капиталисте и остале тадашње народне крвопије, које су све што су тада имали стекли на народној муци и народним знојем акумулирали за то вријеме огромна богатства. Е, драги моји, стварањем СФРЈ томе свему је дошао крај. Најобичнији човјек којег су прије другог свјетског рата и раније откад човјек познаје историју сви облици власти израбљивали и искориштавали, напокон је дочекао да буде цијењен и поштован. Тај наш радник и сељак направио је државу по својој мјери у којој је могао да живи од свог рада да школује своју дјецу, да слободно хода читавим свијетом. Нажалост, 90-тих долазе поново на власт народне крвопије које поново уводе сиситем израбљавана свог народа, поново су на власти капиталисти, потомци бегова и остала похлепна буржоазија, која гледа само своје интересе. Докле тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Борислав Бисерциц

29.11.2014 12:49

Размислите,ста то и ко то, ста, има данас?Казете два милиона пре одлуцивало о судбини осталих а данас,колико их је данас,десет,мозда двадесет новокомпонованих?Ма дајте,молим Вас.Мозда Ви имате неко лосе, лицно искуство али треба бити реалан.Пре се радило,имало се а доста тога је било бесплатно а данас ниста бесплатно а посла,пара нема да се плати. Богољуб

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пут без визе око свијета

29.11.2014 14:17

У Југославији су се градјани мало бавили политиком и није било пуно оних којих су се отворено декларисали као вјерници.Ко је зелио да иде у богомољу и обавља вјерске обреде могао је. Данас су градјани максимално укљуцени у политику и скоро 99,9 је вјерника. Засто онда данас има мање новца, слободе, морала и љубави? Цесто се цује да данас има висе слободе говоре него онда? Не слазем се. Обицни људи који немају утјецаја на ниста могу углавном тртљати колико им воља али ако имас иккав итјецај попут неких новинара онда си сатанизиран, добијес отказ или јос горе продјес. Инаце редовито срецем људе који су против оних који другације размислају или се понасају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за пут без визе

29.11.2014 15:42

зато што лопови и банде владају овом земљом,направили су такву ситуацију да народ може да гласа и одабере само олош,мању или већу,ето зато

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

29.11.2014 18:03

Мајка је била СФРЈ добрим и постеним,људима а ово сада је само,добро Криминалцима и Бандитима!!!Док је Yуга била могао си да спаваш,дје си хтјео а сада силују,и убијају дје стигну!!!За вријеме Yуге је живот био Мед а сада је Горак

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

29.11.2014 18:08

Ујединицемо се ми опет за 100 год.А нова застава ће да нам буде ПОП ИГРА САХА НА МЈЕСЕЦИНИ!!!Ко чека тај и доцека само полако Земљаци....

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

29.11.2014 19:45

да богда да се ујединимо И да има сваки народ исто право на живот а нацисте / расисте све доживотно у затворе трпати И тако ћемо успјети у томе свему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.11.2014 19:09

Југа је ваљала Словенцима и Хрватима а нај горе су просли Срби,сви кредити који су долазили пола је исло за устасију и Словенце а пола за све остале,сјетите се нестасице кафе детердјента а у Словенији као у Њемацкој пуне трговине,сјетите се Голог отока незнсм дали је био и један Словенац или несто хрвата а фасисти су увијек били,зато за комунистима треба да зале сиптари,хрвати,словенци,мадјари и муслимани,а невидим ни један разлог због цега ми Срби треба да залимо,једино ако нисмо позелили Голог отока

ОДГОВОРИТЕ