Избришите ове шпијунске апликације!

Баш као што је својевремено Фацебоок Мессенгер навукао гнев корисника (и био најгоре оцењена иПхоне апликација икада), тако сад велику пажњу привлаче батеријске лампе за блицве телефона.

Информационе технологије 28.11.2014 | 00:41
Избришите ове шпијунске апликације!

Ове апликације, међу којима су три популарне (Бригхтест Фласхлигхт Фрее, Тинy Фласхлигхт + ЛЕД, Супер-Бригхт ЛЕД Фласхлигхт) наводно сакупљају податке својих корисника и продају их маркетиншким компанијама и трећим лицима, које их користе за истраживање тржишта и прављење профила о навикама потрошача.

Према речима Герија Милиефскија, бившег саветника за сјбер шпијунажу у америчкој влади, ове апликације се користе за шпијунажу корисника. "Постали смо жртве бесплатних шпијунских апликација, које инсталирају стотине милиона корисника широм света. Отворили смо Пандорину кутију шпијунима, лоповима, хакерима и другим сајбер криминалцима", рекао је Милиефски, који сада води компанију СноопWалл, која се бави откривањем и упозоравањем на сајбер шпијунажу.

Између осталог, у "Условима коришћења" и "Правилима и приватности" ових апликација (не само ове три споменуте) јасно су наглашене следеће дозволе за апликацију:
- Да сакупља личне податке корисника
- Да сакупља фотке направљене камером
- Да сакупља бројеве и податке о куповинама обављеним телефоном/таблетом
- Да сакупља податке о кредитним и другим картицама
- Да прати кретање и локацију телефона
- Да приступа порукама, мејловима и именику
- Да шаље све те информације "бази" која ће их обрадити или проследити даље.

Креатор једне од најпопуларнијих апликација на ову тему, Тинy Фласхлигхт, бугарски програмер, каже да његова апликација није попут поменутих, а Даилy Маил наводи да је исти случај и са фабричком апликацијом батеријске лампе која је уграђена у иПхоне. Креатори осталих апликација нису се одазвали за коментар поменутм порталу што значи да би обавезно требало да прочитате пратеће услове и правила коришћења и приватности.

Гоогле је поводом ове ситуације рекао да прати све шта се догађа са апликацијама и да ће све оне које крше услове пословања Гоогле Плаy продавнице бити избачене из исте. Колико смо имали прилику да се уверимо - све оне, за које је речено да су спорне - и даље су ту...

Извор: Мондо

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

28.11.2014 07:23

Инсталирате апп ЦПУ-З и пратите заузеце процесора па ако видите несто сумњиво онда је то то !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми роботи

28.11.2014 07:47

Сакупља све једна апликација податке о нама. Знају много о нама, иако човјек нема шта да крије, доћи ће кад тад у незгодну ситуацију. И фотографије, поруке, позиве, број банковног рачуна, гдје се крећемо, све ће знати, ако још не знају.

ОДГОВОРИТЕ