Колико зарађују хакери

Сајбер-криминалци могу да остваре профит 20 пута већи од цене њиховог напада, према цифрама које су скупили експерти компаније Касперскy Лаб. Њихово истраживање упоредило је цену најчешће коришћеног хакерског алата и украденог новца у успешним злокобним операцијама

Информационе технологије 28.11.2014 | 00:14
Колико зарађују хакери

„Куповање малвера тренутно није проблем: лако се могу наћи на различитим хакерским форумима и релативно су јефтини, што их чини привлачним. Сајбер-криминалацу који иде овом илегалном стазом не требају скоро никакве вештине – за фиксну цену може да добије спреман пакет који ће лансирати његов напад по жељи. Као резултат тога, корисници морају да буду посебно пажљиви и да се постарају да не изгубе свој новац или податке. Такође треба да заштите своје уређаје и све делатности на Интернету које се обављају на њима, коришћењем специјализованог решења као што је Касперскy Интернет Сецуритy - мулти-девице“, каже Александар Гостев, главни експерт за безбедност компаније Касперскy Лаб.

На пример, креирање странице за „пецање“(фишинг) података која опонаша популарне друштвене мреже и постављање масовних спам порука које су повезане са лажним сајтом, кошта у просеку 150 долара. Међутим, ако корисници улове 100 људи, могу да зараде и до 10.000 долара продајући осетљиве податке.
Жртве, с друге стране, губе своје вредне контакте, личне фотографије и поруке.

Мобилни тројански блокер је много скупљи – данас куповина и дистрибуција кошта у просеку 1.000 долара. Ипак, „исплата“ је много већа. Цене које нападачи постављају за деблокирање паметног телефона варирају од 10 до 200 долара, што значи да од сто потенцијалних жртава могу да зараде и до 20.000 долара.

Иста количина новца се може зарадити и коришћењем криптованих програма за откуп, али је „почетна инвестиција“ дупло већа – око 2.000 долара. Губици корисника ће такође бити већи јер је минимална сума коју преваранти траже као откуп за дешифровање података обично око 100 долара.

Да би заиста освојили џекпот, преваранти траже банкарске Тројанце који нападају новац директно. Након трошења око 3.000 долара на малвер, његову употребу и спамове којима се шири, сајбер-криминалци могу да покупе до 72.000 долара. Просечан губитак по жртви је 722 долара.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар