Није лако лешинарима

Треба имати "петљу" и бити лешинар, тврде научници, објашњавајући једну од мистерија животињског свијета.

Занимљивости 26.11.2014 | 11:15
Није лако лешинарима

Супови се хране месом мртвих животиња, чија су тијела често у стању распадања, а када је кожа цркотине превише тврда да би је пробили својим кљуновима, не либе се да до "сласних" залогаја дођу копајући кроз анус.

Тиме се они, заправо, излажу токсинима и микробима попут антракса и клостридије од којих би се друге животиње разбољеле или угинуле.

Тајна ових птица је у њиховом фантастичном пробавном систему, открива студија данских и америчких истраживача, објављена у часопису Натуре Цоммуницатионс.

Као резултат милиона година еволуције, цријева лешинара су очврснула и стекла способност да неутралишу готово све злоћудне бактерије које ове птице прогутају.

Како преноси АФП, научници су проучили ДНК профиле заједница бактерија у 50 америчких лешинара - 26 црних (Цорагyпс атратус) и 24 ћурколиких лешинара (Цатхартес аура).

У узорцима узетих са главе ових птица пронађено је 528 различитих типова микроорганизама од којих је свега 76 опстало у њиховим цријевима.

"Наши налази указују на значајну еволуционарну адаптацију лешинара када је ријеч о 'третирању' пробављених токсичних бактерија", изјавио је Михаел Рогенбук са Универзитета у Копенхагену.

"Лешинари су не само развили ектремно снажан дигестивни систем, који једноставно уништава већину опасних бактерија које пробаве, већ и отпорност према неким од најубојитијих бактерија", навео је он.

"Поједини сојеви, који би за трен убили сваку другу животињу, несметано се размножавају у њиховим цријевима", закључио је он.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нису изуцавали насе лесинаре

26.11.2014 13:24

Наси лесинари се зову прелетаци али осим супова имају и папке.Тако да је то једна потпуно нова врста,нароцито развијена у Народној скупстини Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

26.11.2014 14:59

Па и Срби из Републике Српске су постали зртве лесинара. Лесинари са свих страна их нападају али нема црњих од домацих лесинара.

ОДГОВОРИТЕ