Због мешетара БиХ пред санкцијама

Због нереално великог извоза појединих производа из БиХ у Руску Федерацију (РФ) и сумње да роба из ЕУ преко БиХ завршава на њиховом тржишту, највећа земља свијета од БиХ тражи одговоре, а у крајњем
случају могла би увести и санкције и забранити увоз пољопривредних производа из БиХ.

Босна и Херцеговина 25.11.2014 | 16:11
Због мешетара БиХ пред санкцијама

За почетак, РФ од институција БиХ затражила је хитан одговор о томе колико БиХ произведе одређених пољопривредних производа и на којим површинама је то засађено, прије свега јабука, крушака, кромпира и грожђа. Иако је одговор затражен још 19. новембра, до јуче он није био познат.

„Плашимо се забране извоза из БиХ у Русију и на то смо упозоравали, јер знало се да ће након што је Русија увела санкције ЕУ доћи до притиска на БиХ у смислу да се преко ње извози у Русију“, рекао је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара.

Иначе, и Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор РФ недавно је одржала хитан састанак са представником Амбасаде БиХ у Москви јер се, према њиховим подацима, увоз воћа и поврћа повећао више од три пута.

„У првих девет мјесеци 2013. године извоз из БиХ забиљежен је у количини од 1.014 тона производа из области земљорадње и воћарства, а у првих девет мјесеци ове године извоз поменутих производа из БиХ реализован је у количини од 3.123 тоне“, наводи се у писму Ивана Брабалића, амбасадора БиХ у Русији, које је послао на адресу Министарства спољних послова БиХ.

Према информацијама потврђеним из више извора, ситуација с извозом у Русију из БиХ је потпуно јасна. Ради се о томе да након што је Русија увела санкције земљама ЕУ, пољопривредници и произвођачи из тих земаља преко БиХ покушавају своју робу да пласирају у Руску Федерацију.

„То не раде произвођачи већ мешетари и тајкуни који су искористили моменат и вјероватно увозе и врше реекспорт“, каже Дојчиновић.Он наглашава да је произвођачима у БиХ било добродошло што је Русија увела санкције ЕУ и да су ту многи видјели своју шансу, али да ће, како ствари сада стоје, користи имати само тајкуни и појединци.

Са друге стране, у УИО БиХ кажу да ће у наредном периоду извршити анализу извезених производа у Русију. „Ако буде потребе, радићемо провјере и на терену“, рекао је Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

Према подацима којима располаже УИО, у првих девет мјесеци прошле године из БиХ у РФ није извезен ниједан килограм кромпира, међутим у истом периоду ове године чак 94 тоне ове биљке су отишле пут Русије. Што се тиче јабука и крушака из БиХ у првих 10 мјесеци 2014. укупно их је извезено 2.066 тона вриједности 2,6 милиона КМ, док је тај извоз у првих 10 мјесеци прошле године био свега 10 тона у износу од 9.410 КМ.

У Руску Федерацију из БиХ у првих 10 мјесеци прошле године извезено је 65 тона грожђа укупне вриједности 125.000 КМ, а ове године око 53 тоне вриједне 87.204 КМ.Занимљиво је и то да се подаци УИО и подаци РФ не поклапају, па тако институције Руске Федерације тврде да је из БиХ увоз грожђа повећан пет пута и то са 68 на 389 тона ове године.

Због новонасталих проблема у трговини с Руском Федерацијом јуче је у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ одржан састанак, који до закључења овог броја „Независних“ није био завршен.

Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дарко Стојановиц

25.11.2014 10:17

Нажалост опет ће све да пуца по ледјима обичног градјанина, сељака и радника. Овде је у игри само тврдјење пазара медју монополистима на увоз роба сваке врсте, сељаци су у десетом плану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

25.11.2014 14:46

Хрватска и Србија перу руке преко насе Босне а ми најеб... Немамо ми ни за насе потребе а камоли да извозимо у Русију , А тако нам и треба мисмо им дозволили да раде то све преко насих ледја ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица

25.11.2014 15:06

Па свака баба више зна да Црна Гора нпр увози огромне количине смрзнутих свињских пршута( Панто маркет,Мартеx.Горановић....) које послије продаје као "Његушки"пршут што је превара коју нико не санкционише исто као шверц цигара! Сада је БиХ преплављена, месом и месним прерађевинама из земаља европске уније! Ако нисмо у стању да контролишемо тржиште ЗАСЛУЖИЛИ смо санкције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

25.11.2014 22:53

Све је регуларно,воце је из Бајиног ВОЦЊАКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перјаник

26.11.2014 07:19

Санкције хитно багри увести

ОДГОВОРИТЕ