Суд у Тузли одбио тужбу за “тузланску колону”

Општински суд у Тузли одбио је прву тужбу против Републике Српске за исплату нематеријалне ратне штете због дешавања на тузланској колони, уз образложење да је наступила застара.

Босна и Херцеговина 24.11.2014 | 09:21
Суд у Тузли одбио тужбу за “тузланску колону”

Доносећи ту одлуку тузлански суд позвао се на недавно донесену одлуку Уставног суда БиХ, који је прихватио аргументе Правобранилаштва Републике Српске у овим предметима, а један од главних је да су апсолутно застарјели.

"Глас Српске" пише да је то први случај одбијања једног тужбеног захтјева за надокнаду ратне нематеријалне штете против Српске, а до сада су судије тузланског Општинског суда у свим предметима усвајале такве захтјеве.

Република Српска је суочена са лавином тужби за наплату нематеријалне ратне штете из којих стоје удружења из Федерације БиХ, а укупни одштетни захтјев прелази пола милијарде марака.

Замјеник правобранилаштва Републике Српске Милан Радујко појашњава да се одлука тузланског суда, која би могла представљати прекретницу, односи на случај у коме је Мухамеда Џинић тражила надокнаду од 20.000 КМ за погинулог сина.

Радујко истиче да у образложењу одлуке тузлански Општински суд наводи да се захтјев одбија, јер је наступио апсолутни рок застаријевања по члану 376 Закона о облигационим односима.

"Суд није примјењивао члан 377 закона на који се позивао тужитељ и који се везује за кривично-правну одговорност. Према овом закону, рок застаре накнаде нематеријалне штете рачуна се истеком године од дана престанка ратног стања на подручју Републике Српске. То је 19. јун 1997. године, а тужба у том поднесена је тек 2013. године", каже Радујко.

Он каже да је могуће да ће поједине судије у неким предметима за надокнаду ратне штете и даље пресуђивати у корист тужиоца, али да је битно да сада постоји и другачија пракса.

"Сада имамо јаке разлоге да у тим случајевима својим жалбама и другим правним лијековима истичемо оно што је битно. То је добар основ за даље поступање и доношење пресуда у нашу корист“, каже Радујко.

Он истиче да би сви нижи судови, који су прихватили покретање процеса против Републике Српске за надокнаду ратне материјалне и нарочито нематеријалне штете, требало да поступају као Општински суд у Тузли.


Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цвеле

24.11.2014 14:11

Република Српска треба исто то урадити за њихове тузбе, цекати док застаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

25.11.2014 19:03

Мислим да ратни злоцини по медјународном закону не могу да застаре.

ОДГОВОРИТЕ