Овај човјек облачи Вучића

За заслуге у моди добио је кључеве града Париза, а поверење му је указао и Александар Вучић.

Мода и љепота 22.11.2014 | 20:21
Овај човјек облачи Вучића

Модни креатор Игор Тодоровић, у последње време пажњу не привлачи само атрактивним колекцијама, већ и због чињенице да је човек који брине о стилу премијера Србије.

* Шта нам поручује Вучићев стил?

- Људи увек траже поруку у његовом начину одевања, што није ни чудо с обзиром на то да је први човек Владе. Мој део посла је да одећа коју наш премијер носи, одговара његовим дневним обавезама, протоколима и формама. У земљама са дугом парламентарном традицијом, политичари заиста често и шаљу поруке преко одеће, па некада на основу стајлинга тачно можемо да видимо које индустрије или крајеви земље стоје иза неког функционера. С друге стране, Србија још није земља са таквом традицијом, па наши политичари и не шаљу поруке те врсте. Већи део домаће политичке сцене има формалан стил у складу са својом позицијом - наглашава Тодоровић за "Живот плус".

* Некада су политичари носили црвену кравату уз белу кошуљу и тамно одело, док је данас присутна доза лежерности?

- Пожељно је да воде рачуна о кошуљи и кравати због динамичног и брзог начина живота. Такође, постоје правила која морају да се поштују. Ако носите љубичасто у друштву особе која има краљевску титулу, то је за њу велика увреда. Претеча стила међу политичарима био је Винстон Черчил, када је уз посебан осећај за енглеску естетику одлучио да држи томпус, као неки вид модног детаља и тако се обраћа неистомишљеницима иза "гвоздене завесе".

* Ко је најбоље обучена дама у свету политике?

- Францускиња Кристин Лагард, директорка Међународног монетарног фонда, њен начин одевања је врло сведен. Она негује стил француских креатора, али потенцира и детаље ручне израде, ешарпе и занимљиве комаде накита.

* Како се облаче Срби?

- Наш народ има стила. Не можемо да судимо да неко нема смисла за моду јер не носи одећу коју себи не може да приушти. Као народ умемо и са ограниченим буџетом да направимо добру одевну комбинацију. Захваљујући непревазиђеном великану Александру Јоксимовићу, наша земља има модну историју у којој и ја желим да оставим траг. Модна индустрија је међу пет најпрофитабилнијих, али код нас то још није довољно препознато иако имамо велики потенцијал и богато наслеђе.

* Многи изједначавају брендирану гардеробу са стилом?

- Увек ми за око пре западне дама која има став, него брендирану гардеробу. Неке жене умеју да носе оно што обуку, а неке и не баш. Ако је хаљина "на Ти" са женом која је носи, није важно да ли је купљена у некој малој радњи или има потпис познатог креатора. Велике иконе стила понекад не умеју да носе врхунске креације, иако дизајнери желе да се оне појаве у њиховим моделима.

* Колико је одећа важна када желимо да оставимо добар први утисак?

- Научна истраживања показују да је 70 одсто наше комуникације невербалног, а само 30 одсто вербалног карактера. То је реална слика с обзиром на то да живимо у времену медија и гламурозних магазина из којих многи прихватају неке модне сугестије. Међутим, пре него што купите неку одећу, прво би требало да је опипате и да осетите материјал под руком. Такође, важно је и умеће да се обучемо у зависности од места и догађаја на који идемо. Шешир за трке у Аскоту не можете да ставите на главу, ако идете у продавницу.

* Жене често стављају акценат на одећу, мислећи да је она пресудна за освајање мушког срца?

- Мала је шанса да ће му распалити машту само гардеробом, јер он пре свега види како она изгледа, па тек онда примећује њену одећу. Када мушкарац осваја жену, он прво уочи њене предности, док већина дама најпре примећује своје недостатке. Најбоље је ако је хаљина само савезник у завођењу, а не главно оружје. Може да помогне, али и да одмогне. Зато се не слажем са предрасудом да је мала црна хаљина обавезан комад одеће у сваком женском ормару. Једноставно, неким дамама она уопште не стоји, већ им више одговара мала тегет или црвена хаљина.

* Да ли мода мора "слепо" да се прати?

- Мода је у последње време постала толико брза да не чуди што се многи људи у њој не сналазе. Нова правила диктирају нам се готово свакодневно. Наравно, треба обратити пажњу на то шта мода има да нам понуди, али је много важније да то што одаберемо носимо у свом стилу. Лично, ценим особу која има своју аутентичност, без обзира на то да ли носи такозвани бренд или одећу која није скупа - закључује Игор Тодоровић.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар