Чија је Суторина?

Ово питање све више пријети да поремети односе БиХ и Црне Горе, тачније њиховог територијалног разграничења.

Босна и Херцеговина 21.11.2014 | 22:51
Чија је Суторина?

И док Савет министара БиХ прихватањем Приједлога уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе сусједима препушта излаз на море који према свим расположивим документима припада БиХ, правни експерти и географи траже од Предсједништва БиХ да не прихвати споразум, те да упути све на међународну арбитражу.

Након што је џентлменски, а на властиту штету Савјет министара БиХ Приједлогом уговора о државној граници са Црном Гором Суторину, свој други излаз на море препустило сусједима, порука коју су послали таквим чином за експерте је шокантна.

Мада се у Савјету министара бране спремношћу да споразумно уреде преостала отворена питања са Црном Гором, аргументи друге стране су да је БиХ покрадена, а споразум раван велеиздаји.

Више од 80 квадратних километара територије од чега између пет и седам километара морске обале искључива је територија БиХ која је призната и у валидним историјским документима.

За професора Сеада Куртћехајића са Факултета политичких наука из Сарајева, питање Суторине је тест државности за бх политичаре, а спас виде на Међународном суду правде. Јер, како тврди Куртћехајић,“ Црна Гора не може никако доказати власништво, јер ћемо ми дати суду Устав ФНРЈ који је донесен 31. јануара 46. године.

”У том Уставу, каже он, стоји како може бити промјена граница али ако то усвоји скупштина на нивоу државе уз сагласност република, а “Црна Гора никада није провела процедуру за добијање Суторине. Значи, цијело вријеме је била посједник.

”До проблема је дошло крајем тридесетих година прошлог вијека када је из Требињског, Суторина прешла у Бококоторки срез, а онда је све ишло по аутоматизму.

Породица Шпирто је некада живјела у Требињском срезу чије су документе посједовали. Сада живе у двије државе, Здравко у Суторини у Црној Гори, а Андрија у Требињу у БиХ.

„Јесте, ми смо били некад једини. Ови сад Шпирте што су у Требињу, они су овдје, од нас. Горе је отиш'о један потомак и горе се ширио, како су мени причали стари.“ – прича Здравко, који је свјестан да о томе одлучују политичари, мада вјерује да „би то све требало вратити како је и прије било.

“Андрија је од оних Шпирта што су коријене пустили у Требињу и памти да је Суторина „некада била херцеговачка, Херцег Нови. Тачно бих и ја то волио, и да буде мало излазак на море.“- не крије Андрија.

Иако су након Другог свјетског рата власти БиХ покушавале да врате ову територију у свој оквир то нису успјели. Ове садашње, по свему судећи, одустају.

Сада већ бивши члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић увјерен је да нема ништа спорно у споразуму по којем земља заувијек губи овај дио је је “тај посао је потпуно завршен”. Увјерен је да ће Предсједништво, прихватити оно што је понудио Савјет министара.

А Црној Гори недостаје само још пар корака да оствари много, тврди Куртчехајић.

“Црногорцима недостаје правни папир.”, каже он и додаје како ће га добити ако се усвоји приједлог граница. Тако ће “Црна Гора први пут у историји имати Суторину, и тада ће моћи да је гради по својим жељама. Да вам не говорим да сам недавно добио поруку у којој стоји да ће, ако Црна Гора добије Суторину, то бити нови Свети Стефан.” – тврди Куртћехајић.

Не губи БиХ само дио земље, већ и значајан економски и туристички потенцијал, бар тако тврди Антон Јекауц директор Института за стратешка економска истраживања у Сарајеву наводећи да “ број сунчаних дана, снага вјетра, то су све елементи одрживе енергетике која од Суторине прави једну невиђену дестинацију, могућност за изградњу хотела. То је све апсолутно један простор за туризам великих габарита.” Такође, каже и да, због дубине на том појасу, могу упловљавати и крузери, што је још једна предност.

Спорови око територије у БиХ ријетко налазе заједнички језик. Ипак, Суторина је успјела ујединити требињске политичаре, владику Григорија, те сарајевске географе и историчаре.

Лука Петровић из требињског СНСД предлаже да се Требињу поднесе резолуција “која би допринијела преиспитивању цјелокупних односа, од Берлинског конгреса па на овамо и да се стварно види да ли постоји могућност. Значи, не треба се унапријед одрицати.

”Протестом испред зграде Савјета министара БиХ своје незадовољство исказали су и представници АнтиДејтон групе за које је овај дио неотуђиво власништво БиХ. Ако Парламент потврди споразум, каже један од демонстраната Суторина ће заувијек бити правно изгубљена.

” Тренутно је не посједујемо, али имамо легално право на њу. Ако се то деси губимо и легално право.

”Експерти ће, кажу, тражити од Предсједништва БиХ да не потпише споразум о граници, а уколико се то деси апелују на државне посланике. Ако ништа, оно да им бар дају прилику да пред међународним правосуђем, без сумње, потврде да је БиХ у праву.

 

Извор: РСЕ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мики

21.11.2014 21:55

Суторина је наша а да буде јасније припада Босни и Херцеговини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херо

21.11.2014 22:16

Нек нам врате наше ,покрадесе нас хрватска па сад и црна гора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈМО

21.11.2014 22:21

Када је Дјуро Пуцар дијелио саком и капом Црногорцима дјелове БиХ нисте се срби бунили,мада не казем да то не треба вратити треба то је насе.Да није Дјукановиц признао Косово и рекао да је Гаврило Принцип терориста сто за мене није неби вас ни засврнило за суторином и Херцег Новим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје Гацко

21.11.2014 22:31

Ције овце тога и планина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

светско а наше

21.11.2014 22:32

сад би се сви требали у БиХ ујединит и потпалит Мила Дјукановића ... он назива Гаврила терористом а они су још гори.. краду нам територију..! ако БиХ ово изнесе на медјународни суд добиће гарант ... немогу два човјека (неки дјуро и неки хашим) да то договоре у 4 ока и поклоне територију једне републике другој.. за неку замјену ловошта код сутјеске.. ! нидје везе..! мада овај Бајин сенилни пијанац ( Радмановић) би то дао ко бомбону..! или је онај Радојчић црногорац то наредио да поклони МИли Дјукановићу..! неће моћи..! то би била права ствар да нам врате наше јер имамо све правне доказе да је то наше..! сад треба и заједнички поступит јер ни бањалука ни сарајево не могу то одрадит сами..! за награду правимо нови Дистрикт да се нико не љути и правимо балканску Анталију..!..:-)))) и за коју годину у Суротину на купање..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

21.11.2014 22:33

Суторина без сумње припада Босни и Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

21.11.2014 22:41

ј"ебала вас Суторина! Припада ономе ко је има сада и здраво! Хоцемол`опет гинути за метар "неке" земље за коју не знам ни гдје се налази?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

игало

21.11.2014 23:21

Многи не знају гдје се Суторина налази. Нисам ни ја знао док ово љето нисам с породицом провео десет дана годишњег одмора у Игалу. Сувишно је причати о љепотама Игала, Херцег Новог и љековитог блата по којем је Игало и познато широј јавности. Али ми у БиХ смо навикли да све што је добро и вриједно препуштамо другима. Не треба изазивати сукобе али има правни пут од којег не треба одустати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

откуд

21.11.2014 23:35

Баш сад да се нађе та Суторина, није проблем, ако се докаже да припада БиХ онда је не треба дати. Само овдје нешто друго смрди

ОДГОВОРИТЕ
Name

глухо

22.11.2014 02:12

Зна Мило да Суторина није њихова, зато се на том дјелу ништа и не ради. Ко познаје то мјесто, још по Суторини пасу овце и козе, а ја 30 година сваке године сам доле. Миле Ђукановић што га Додик прогласи човјеком године, у Републици Српској чека да му мрцина Радмановић каже да је Суторина завршена ствар. За њега је завршена ствар што је он покраденим парама доста тога купио са друге стране Суторине, па ко вели ј... вас да се не наљути Ђукановић. Ма не дајмо људи то таман да смо браћа, а одавно нисмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

22.11.2014 06:07

Ако Босни припадне Суторина, Хрватској Превлака,, а Шиптари узму своје, Црногорцима ће остати Будва и Свети Стефан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

наса васа њихова..

22.11.2014 17:15

све је некад припадало неком другом.. сваки метар планете..глупост размисљати о томе.. сви у ЕУ па је онда егал..

ОДГОВОРИТЕ