Пресуда која ће Српској уштедити 500 милиона марака

Правобранилаштво Републике Српске вјерује да ће последња одлука Уставног суда БиХ којом усвојена Апелација Републике Српске коначно прекинути „лошу судску праксу“ и бити одбачене све тужбе у којима се од Српске потражује око 500 милиона КМ за накнаду ратне нематеријалне штете.

Република Српска 21.11.2014 | 21:17
Пресуда која ће Српској уштедити 500 милиона марака

Уставни суд БиХ усвојио је Апелацију Републике Српске и укинуо пресуду Апелационог суда Брчко дистрикта од 10. августа 2011. године, којом је једна од тужитељица тражила нематеријалну надокнаду од Републике Српске због смрти блиског сродника – мужа у износу од 15.000 КМ, са законском затезном каматом.

Милан Радујко, замјеник правобраниоца са сједиштем у Бијељини, каже да су на одлуку из 2011. године улагани правни лијекови, који су били без успјеха, све до апелације пред Уставним судом БиХ.

„У апелацији смо посебну пажњу посветили произвољној примјени одредби о застарјелости потраживања, нижестепених поступајућих судова, конкретно члана 377. Закона о облигационим односима“, каже Радујко, истичући да се поменуте одредбе, по њиховом образложеном мишљењу, нису могле примијенити на тужену Републику Српску, с обзиром на то „да она може одговарати само по принципу објективне одговорности, а не као непосредни извршилац, то јест субјект извршења“.

Испоставило се, каже Радујко, да је по принципу објективне одговорности могуће примијенити само одредбе члана 376. Закона о облигационим односима, а чијом примјеном је у свим овим предметима наступила застарјелост потраживања.

Ове констатације апелантице, Републике Српске, у потпуности је прихватио Уставни суд БиХ и укинуо пресуду Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ, и истог је обавезао да по хитном поступку донесе нову одлуку у складу са чланом ИИ/3.е Устава БиХ, с обзиром на то да је наступила повреда права на правично суђење према апелантици, тј. према Републици Српској.

Ова одлука, каже Радујко, има огроман значај, не само за овај предмет, већ и за све будуће предмете који имају своје тужбене захтјеве овог вида штете, што другим ријечима значи да је сада створена „највиша судска пракса“, те би сви нижестепени судови морали истоврсно поступати у оваквим судским стварима.

Он каже да је, прије ове одлуке, постојала „лоша судска пракса“ из области надокнаде нематеријалне штете против РС, тако да се по овом основу, а по тренутно испостављеним тужбеним захтјевима од Републике Српске потражује око 500 милион КМ, чија евентална наплата би, по његовом мишљењу, имала веома погубан утицај на економску стабилност Републике Српске, уколико би се ова средства принудно наплатила из буџета Републике Српске.

Ова тзв. „лоша судска пракса“ и даље се примјењује пред нижестепеним судовима ФБиХ, који суде у предметима гдје је тужена Република Српска, за разлику од судова на територији Републике Српске, који поступају другачије, чиме се правосуђе у БиХ понаша на селективан начин, стављајући се без икакве потребе у политичку конотацију и нарушавајући основна начела суђења, а која се огледају у независности и непристрасности суђења, без обзира на учеснике у судском поступку.

 

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 0

Оставите коментар