Када ће објавити резултате пописа становништва у БиХ?

У последње вријеме сва пажња јавности окренута је ка изборним резултатима октобарских општих избора, а мало ко помиње резултате пописа одржаног у БиХ у октобру прошле године.

Босна и Херцеговина 21.11.2014 | 17:01
Када ће објавити резултате пописа становништва у БиХ?

БиХ је дуго била црна рупа у свијету јер више од двије деценије није обавила попис становништва.То је коначно урађено у отобру прошле године али резултати тог пописа још нису објављени.

Када их можемо очекивати?

У развијеним европским земљама попис се обави и резултати се сазнају за 10-ак дана јер те земље за попис становништва користе базе подататака социјалног, здрваственог, образовног и сличних система.БиХ је међу земљама које попис обављају на тзв. традиционалан начин, од врата до врата, па процедура и објава резулата траје знатно дуже.

Први резултати очекуји се прије љета наредне године, а директор ЕВРОСТАТ-а, Канцеларије Европске уније за статистику, Питер Евераерс каже да то није пуно и да се уклапа у европски просјек.

,,Када је ријеч о попису имамо прелиминарне резултате, оне који су објављени 10-ак дана након пописа, а затим имамо и прве резултате које у БиХ очекујемо у мају или априлу наредне године. Ти први резултати објасниће у детаље бројна питања. Након тога слиједе бројне анализе, разне публикације и књиге које ће се користити у истраживањима. То ће трајати годинама, али резултати које ћемо сазнати за пола године, то су најважнији резултати. Они ће дефинисати популацију, групе унутар популације, број запослених, образованих и слично'', каже Евераерс.

Евераерс додаје да ће резултати пописа у БиХ бити вјеродостојни и да међународна посматрачка мисија, која је вршила мониторинг припреме и провођења пописа није уочила неправилности.

,,Најважније је да није било никаквих политичких утицаја на попис становништва у БиХ и да су све три канцеларије за статистику у БиХ несметано обављале свој посао'', закључио је директор ЕВРОСТАТ-а.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

????????????????????????????

22.11.2014 22:59

кога је брига у овој земљи за становниство??

ОДГОВОРИТЕ