Мафија у паници, БН ТВ сачувала полиција

Прилог БН телевизије о малверзацијама у продају грађевинског земљишта у општини Источно Ново Сарајево изазвао је бурне реакције.

Република Српска 20.11.2014 | 18:27
Мафија у паници, БН ТВ сачувала полиција

Начелник општине БН телевизију оптужује за медијски удар, а извођач радова, који ни једном ријечју није споменут у прилогу нити је био тема прилога, пријети новинару.

У регулационом плану општине Источно Ново Сарајево пише једно а на терену се гради друго. Тендер је расписан под једним условима, а грађевинске дозволе издате под сасвим другим условима. Ове чињенице биле су довољне да одборници СДС-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево посумњају да нешто није у реду и да  поставе питање има ли малверзације у продају земљишта или, како се неки питају, има ли у Источном Новом Сарајеву грађевинске мафије?

,,Одговор на то питање треба тражити у посебно организованој Тв емисији са инвеститорима. Одговорно тврдим да сви инвеститори имају једнак третман'', каже начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и поставља питање:
,,Да ли је било грађевинске мафије у ранијем периоду када је тадашњи начелник Општине продавао земљиште својој фирми, градио станове и продавао их?"

Из опозиционог СДС-а одговарају да ако Ћосић има неке сумње да су чланови и функционери СДС-а прекршили закон нека преда кривичну пријаву.

Начелник општине Источно Ново Сарајево, којег одборници СДС-а оптужују за криминал, јер је спорне грађевинске дозволе потписао он лично а не начелник одјељења за урбанизам, опозицију оптужује за политички а БН телевизију за медијски удар.

.,,Ово није напад на мене него на углед општине. Ми смо највеће градилиште са најразвијенијим грађевинским сектором у граду Источно Сарајево'', тврди Ћосић али му шеф Клуба одборника СДС-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Славко Тошовић одговара:

,,Начелник мисли да је општина постала од оног момента када су он и СНСД дошли на власт и да ће све стати кад они оду. Неће. Овај град је направио СДС а  не СНСД. Они су одувијек правили проблеме и опструкције у граду Источно Сарајево.''

И начелник и опозициони одборници СДС-а очекују одлуку ресорног министарства Владе Републике Српске.

СДС-овци цијели случај прослиједиће и Тужилаштву јер тврде начелник је починио кривично дјело.

,,Расписао је конкурс за продају грађевинског земљишта под једним условима а издао грађевинске дозволе под другим условима и тиме је оштетио буџет Општине за најмање 500 хиљада марака'', тврди Славко Тошовић.

Начиник Ћосич одговара да ће већ на наредној сједници Скупштине општине покренути иницијативу за измјену Регулационог плана те да ће на тој сједници бити и представници овлаштене куће која је урадила УТ-е услове за изградњу спорних објеката и утврдила де се ту не могу градити објекти са подземним гаражама.

Из СДС-а наченику поручују да измјене регулационог плана још није почела, али је градња спорних објеката у пуном јеку те да га накнадна измјена Регулационог плана не амнестираа од одговорности за причињену штету.

,,Начелник је ово питање могао једноставно да ријеши. Ако се већ не могу градити објекти са подземним гаражама, како је наведено у Регулационом плану, али и у тендеру за продају земљишта, требао је поништити тендер, врати људима новац и расписати поново тендер. Тако би сви имали исте услове за пријаву на тендер и градњу и отклонил би се сумје у криминал'', сматра одборник СДС-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево Небојша Попић.

И док се власт и опозиција препуцавају новинарима пријете. Извођач радова на спорним парцелама аутора овог и предходног прилога оптужио је за нарушавање угледа иако у прилогу он и његова фирма нису ни поменути. Очигледно забринут за свој спорни посао поручио је да добро пазимо шта радимо, а из наше редакције удаљила га је полиција.

БН ТВ

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Милос

20.11.2014 17:38

Мафија је у паници,јер су науцили да раде ста хоце,а времена се полако мијењају.Стање је све висе алармантно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

20.11.2014 17:45

БН ради праву ствар раскринкавајући све смутне радње. Добро је да постоје 2 приближно једнаке странке код нас сад као и медији који могу да разоткрију све незаконите радње. То је уосталом и сав смисао демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ранко

20.11.2014 17:46

Исте ствари су се дешавале и у Трнову 2012.године док је СНСД -ова власт харала са својом грађевинском мафијом па је ревизија 2012-те године утврдила 500 000 проневере буџетских средстав општине Трново и за то нико није одговаро а све док је Додик у Бањалуци нико овде одговарати неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

20.11.2014 17:49

Ако вам пријете поднесите кривицну пријаву,немојте да смарате јавност,уосталом то је вас предлог нацелнику па је нормално да и ви тако реагујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

20.11.2014 17:54

БН-ТВ, радите праву ствар,али кад це доци на ред велике рибе да нам буде свима боље? Лопове иза ресетки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.11.2014 17:54

Грађевинска мафија може како хоће, али не и докле хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановиц

20.11.2014 18:14

Палац горе и пуна подрска БН Телевизији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

будите бар мало објективни

20.11.2014 19:07

Рекли су градјани И. Н. Сарајева ста мисле о Тосовицу, Попицу, Саровицу и братији... У тако малој опстини је СНСД побиједио са разликом од близу 2000 гласова. То је омјер као у БН, с тим сто је ту побиједио Мицо... Па, Тосовицу је лако било да буде нацелник, само је продавао земљисте и тада имао будзет преко десет милиона, ста је њиме направио, не рацунајуци десетине станова своје фирме?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ашов

20.11.2014 19:15

Ко је главни баја градјевинске мафије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очистити државу од бандита

20.11.2014 19:16

Свака част овој новинарки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као да је битно

20.11.2014 19:35

Коме требају подземне гараже? Кога интересује промјена регулационог плана? Да ли ико од становниак је до овог прилога знао да је дошло до промјене регулацион плана? Битно је да се гради, да се напредује, а новинара жељних сензација увијек ће бити, за друге вијести и нису способни, као и оних које ће све те вијести гутати јер други смисао живота немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

објективно

20.11.2014 19:58

Зна ли јавност наклоњена Савезу за промјене ко би цинио власт у Граду И. Сарајево да се којим слуцајем пресликају резултати опстих избора?! Зато је Саровицевој екипи боље да не прица пуно, они су прицали прије мало висе од мјесец дана... Па, људи, пометени су!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.11.2014 20:32

Шта има Славко Тошовић да прича, па његова кућа је грађевинско здање које је је направио од материјала из Града Источно Сарајево,и никад није платио, а остали народ туже, и сад продаје станове од своје грађевинске фирме и крије се иза другог човјека, онако стар и отрцан хтио би опет да буде неко и нешто, али је касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силвер

20.11.2014 21:48

Ово ће се брзо заташкати.Ранко је у праву,док је Додик на челу РС нико од његових пулена неће одговарати за криминал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

20.11.2014 22:02

Славко је пролупао, пензија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цосицу лопове!

20.11.2014 22:08

И поред доказа да је све нерегуларно, теби је крив новинар РТБН? Њему свака цаст, а теби је мјесто у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.11.2014 22:18

Славко, знамо ми тебе одлицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

20.11.2014 23:42

ОЋЕ ЛИ ИКАД ИКО ДА ДОЂЕ У ПРИЈЕДОР ,НЕКИ ОДВАЖНИЈИ НОВИНАР ,ДА ИСПИТА ШТА СЕ УРАДИЛО НЕЗАКОНИТО У ЗАДЊИ ДЕСЕТ ГОДИНА,А ВЈЕРУЈТЕ ДА ЈЕ ОВДЈЕ ВЕЋИ КРИМИНАЛ НЕГО ИГДЈЕ У Р СРПСКОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудо

20.11.2014 23:53

Заиста не знам ништа о грађевинској мафији али сам шокирана чињеницом да има толико грађевинских фирми а опет све је тако неуређено и запуштано. Моја зграда је направљена прије пет година и већ је сва запрљана и око ње је пуно разног грађевинског отпада јер се поред гради нова зграда. Стиче се утисак да се нешто погрешно ради. Мислим да је у питању опција да се што прије изгради зграда, продају станови а за сами изглед града нико не мари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рр

21.11.2014 06:41

Ово је добро што је начето треба испитати све земјлиште досад продато па да видимо где ће Тошовић завршити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензура...

21.11.2014 07:56

Ево једне идеје за новинарско истраживачку тему... Бањалучка мљекара, њена приватизација (Када, ко, коме и како)Интересантно у свему је то да је она већ неколико година легло глодаваца и амброзије а можда и још нечега што се не види...Један од већих БиХ гиганата тога типа у своје вријеме и једини без ратних дејстава који је уништен плански...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко Влашки

21.11.2014 08:52

РЕ Ранко Тако је заиста и било.У Трнову је "Радис" из И.Сарајева добро "омастио " бркове, зато сад општина Трново животари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

21.11.2014 08:59

Добро је да је реаговала полиција., да је смјела од диктатора.Биће мафија свих врста у још већој паници, кад се крене са испитивањем за корупцију имкриминал од истока до запада,широм РС.Тад ћемо ми гладни и поштени да се смијемо, а они што су стекли богатство неће им моћи залећи за адвокате и лијекове. Хвата их грозница, и ако се не помињу,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илић Душан

21.11.2014 09:19

У Босни и Херцеговини још једино БН-ТВе ради добро свој посао.А шта ради пиолиција,суд...............?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

21.11.2014 09:25

Све похвале за храброст БН ТВ новинара. Али јадна је ова Република Српска кад је дочекала да новинари морају да се боре против кримунала. Умјесто да то раде надлежни органи, они су се ставили у службу тог истог криминала. Али ако бацимо поглед на последње изборе, долазимо до врло јасног закључка. Треба то овом народу. Боље није ни заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АГ

21.11.2014 11:17

БН ТВ Једина која има храбрости да изнесе истину..сви ми моземо овдје писати коментаре и нико не зна ко је ко, али БН се бори са истином...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

21.11.2014 16:28

Потписујем све што каже ЂУРЂА И М, И ДОДАЈЕМ ДА ЈЕ СТАЊЕ ЈОШ И ГОРЕ У ПРИЈЕДОРУ, У ПРИЈЕДОРУ САМО РАДЕ ДВИЈЕ ПАВИЋЕВЕ ГРАЂЕВИНСКЕ ФИРМЕ И НЕКОЛИКО ЛОКАЛА У ВЛАСНИШТВУ СИНА ВРЛОГА, АЛИИИ НЕЋЕТЕ ЈОШ ДУГО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

21.11.2014 17:42

Добро је сто је ово покренуто.Треба направити ревизију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

21.11.2014 18:17

Пресуда у име народа, Десет година принудног рада у Институцијама БиХ окривљеном Ћосићу, а на његово мјесто без одлагања поставити Тошовић Славка да доврши изградњу Српског Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

21.11.2014 18:41

ГЛАВНА МАФИЈА ЈЕ У БАЊАЛУЦИ ДОДО И КУМОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

21.11.2014 21:16

Новинари би требало да се позабаве и малверзацијама на Палама. Мајнеx гради једну зграду на локацији за коју им нико нормалан не би дао дозволу, та зграда је у близини Филозофског факултета. Да не говорим о томе да је саобрацај угрозен због крана који преноси терет преко улице која је отворена, не дај бозе да слуцајно падне на некога... Такодје продавано је дрзавно земљисте на којем је требала бити изградјена нова полицијска станица, сад ту локални мафијаси дизу куце. А инаце тамо на Палама је таква ситуација да се цини као да се рат није заврсио, студенте цесто пресрецу лица у скупоцјеним аутомобилима која се изивљавају уперујуци у студенте орузје. Све ово је само врх леденог бријега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сви срећни

22.11.2014 10:20

Послије дугогодишњег крвавог разрачунавања у Палама су подијелили сфере утицаја.Једни граде стамбене зграде на атрактивним локација у близини факултета, у којима на име рекета познатим локалним криминалцима поклањају пословне просторе за покретање угоститељског бизниса. Идеално за прање прљавог новца стеченог крађама скупоцјених возила и продајом наркотика. И нико никога не дира.Општином и полицијом руководе из зоне сумрака, на начин да постављају лојалне- што видим не видим што чујем нисам чуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момир

22.11.2014 18:25

Прво зелим да нагласим да не припадам ни једној политицкој партији нити ме политика интересује али као градјанин Истоцног Сарајева имам зељу само ово да казем - Славко Тосовиц,за оне који не знају ,је цовјек који је прије рата радио као магационер у Енергоинвесту у Сарајеву,који се лоповлуком као и вецина људи који су сада на власти обогатио . Један од многих ратних профитера. Цовјек који је као нацелник сам себи намјестао тендере и богатио се. Питам се ,после тако богате Славкине биографије како неко мозе иста да вјерује овоме цовјеку. Ово вриједја моју интелигенцију .

ОДГОВОРИТЕ