Жене се снахама и удовицама како би добиле пензију

Тешка економска ситуација, неизвјесност и криза у друштву наводе поједине пензионере да у посљедњим годинама живота заснивају фиктивни брак како би пензија након њихове смрти прешла на удовицу.

Република Српска 01.11.2014 | 11:14
Жене се снахама и удовицама како би добиле пензију

Један бањалучки пензионер, чије је име познато редакцији, повјерио нам се како већ дуже вријеме тражи жену из породице која је у тешком материјалном стању, а која би након његове смрти била финансијски обезбијеђена.

"У пензији сам већ двадесет година, а радио сам у државној управи, тако да она за данашње стандарде није мала. Удовац сам годинама па мислим да би ово био прави потез, јер би на неки начин држава морала да посвети бригу тој жени", казао нам је он.

Према његовим ријечима, његово здравствено стање је из дана у дан лошије па се нада да ће успјети пронаћи "животну сапутницу", јер му је, како је оцијенио, остало тек неколико година живота.

"Она мора да буде поштена и честита и да нема никаквих примања. Након што се упишемо мени не мора ни да се јави, а од моје дјеце када умрем не желим да тражи и очекује ишта", казао нам је он.

Једна жена средњих година из Котор Вароша, а чије име због осјетљиве теме такође нећемо наводити, каже како ју је свекар све до своје смрти молио да се разведе од његовог сина и да с њим склопи фиктивни брак како би њој и њему на располагању остала сигурна примања.

"Годинама је радио у Хрватској и имао је око 700 евра пензије, а због тога што су га годинама малтретирали и оспоравали му то право, када ју је коначно добио, хтио је на неки начин да им се освети. Ипак, због тога што је ово мала средина и што сви знају свакога нисам пристала на то", казала нам је она.

Како је рекла, након свега се ипак покајала јер је њена познаница склопила брак са својим свекром и већ три године ужива у пензији из Њемачке. Да би удовица остварила право на пензију брак мора да траје двије године.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС кажу како је раније било случајева гдје су се људи старије доби као корисници права женили млађим удовицама како би се продужило право на породичну пензију, али да је посљедњим законом о ПИО то готово искоријењено јер су постављене баријере којима се спречавају злоупотребе.

"Закон каже да уколико корисник старосне или инвалидске пензије закључи брак са навршених 65 година живота право на породичну пензију се обезбјеђује брачном супружнику под условом да је брак трајао најмање двије године или да имају заједничко дијете", казао нам је Тихомир Јоксимовић, портпарол у Фонду ПИО РС.

Он је додао да је закон такође предвидио да удовица која жели да оствари право на пензију мора да има најмање 50 година, што на још један начин спречава злоупотребу и склапање фиктивних бракова између пензионера и млађих жена.

Како каже, Фонд има инструменте да се избори с евентуално оваквим појавама.

"Кроз акцију 'Стоп преварама, до пензије поштено' боримо се против свих преварних облика па тако и против овог. Ако нам неко то пријави провјерићемо случај и испитати све околности, а ако је изван наше моћи прослиједићемо МУП-у или другим надлежним органима", каже Јоксимовић.

Иначе, према важећем закону удовици која је остварила право на породичну пензију након смрти супружника обезбијеђено је 70 одсто од укупног износа који је примао супруг.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ево

01.11.2014 12:26

тражим и ја поштену жену , оставићу јој два стана и пензију , да видим ко ће ми забранити , проблем је што је нема .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

01.11.2014 19:05

Јоксиме, ти си ваљда писмен цовјек, чини ми се да ниси купио диплому, коме ћете ви забранити да се вјенча. Ма дај не лупај глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јос мало до пемзије

01.11.2014 20:58

Закон ПИО-а РС је катастрофа и дискриминирајуци. Е имамо правника под сваким каменом макар два а горег закона нема у Европи а ни сире. Е дје додјосмо и на насто спадосмо кукала нам мајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лавица

02.12.2014 23:55

Незнам ста мислите када казете ПОСТЕНУ. нико није богом дан па ни ми зене,ево ја се јављам за другарски договор. самохрана сам мајка 2 малољетне дјеце,подстанар сам,запослена сам,пристајем на брак са договором. Помоци цу колико буде у мојој моци,оцистити,опрати,скухати. Ако има неко да му одговарају ови услови нека се јави. Позззз Лавица.

ОДГОВОРИТЕ