Полиција преполовила број штићених личности

Почетком године више од 50 политичара је имало државно обезбеђење, а сада је тај број преполовљен, пише Данас.

Србија 01.11.2014 | 09:27
Полиција преполовила број штићених личности

У току је ревизија одлука по којима су МУП или Војска Србије обезбеђивали поједине личности, те се, како се додаје, очекује да до краја године број оних о чијој безбедности брину државни органи буде још мањи.

Последња којој је укинуто обезбеђење је бивша министарка правде Снежана Маловић, коју су чували припадници војне јединице "Кобре", а према незваничним информацијама листа, обезбеђење ће ускоро бити укинуто и некадашњем министру одбране Драгану Шутановцу

Међу првима којем је укинуто обезбеђење био је тадашњи лидер ДС Драган Ђилас, наводи Данас и додаје да је Ђиласу обезбеђење укинуто крајем прошле године, без званичног објашњења.

Саговорници листа из врха МУП-а кажу да је у време владавине Бориса Тадића полицијска и војна "пратња" давана и "шаком и капом", и да у многим случајевима није била оправдана.
"Право на обезбеђење имају председник, премијер, министри одбране и полиције. Остали га добијају на основу безбедносне процене, коју раде БИА, ВБА и МУП. На основу процене Савета за националну безбедност, коначну одлуку о томе ко добија обезбеђење о трошку државе доноси Влада Србије. Те процене су протеклих година ишле доста широко, те се обезбеђење сада укида многима", објашњавају у МУП-у.

Са тим је сагласан и бивши директор БИА Андреја Савић, који каже да је потребна хитна ревизија одлука о томе ко треба да има обезбеђење, али је неопходно и доношење прописа који би ту област регулисали.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

домаци странац

01.11.2014 09:10

Код нас у Босни и цистацица у МЗ има лицно обезбедјење. Добиле су да ставе на бицикл плаву индукциону лампу да брзе стигну на посао.

ОДГОВОРИТЕ