Политичка рашомонијада

Политичке воде су још премутне, али неки обриси су видљиви. Кључна ствар је да у овом тренутку ниједан политички блок у Републици Српској нема скупштинску већину од 42 посланика.

Република Српска 01.11.2014 | 17:50
Политичка рашомонијада

Милорад Додик спинује јавност неистинама, најављује мандатара, чије име не саопштава; најављује наставак сарадње са ДНС-ом и социјалистима, који није сигуран; контаминира јавност дезинформацијама, хинећи снагу која не постоји, ауторитет којег нема и кредибилитет, којег никад није ни имао.

У његовим редовима се таласа, страх избија попут гејзира, напади на Савез за промјене су све слабији, отужнији, а сјетили су се чак и заштите институција, које је управо Режим поништио, остављајући од њих тек контуре, док је сву власт исисао у неформалне центре моћи - кафане крај дворане Латкашима и ресторан „Кеј“ крај Врбаса.

Савез за промјене, за разлику од Режима, врло стрпљиво гради своју причу и врло темељно, за сада, неутралише све Режимске спинове о сигурној већини и континуитету власти.

Ако бих процјењивао ко је у овом тренутку ближе власти, усудио бих се рећи да је Савез за промјене мање далеко од ње него што је то СНСД.

Права битка на нивоу Републике Српске тек слиједи, а ДНС и социјалисти (или свака од ових странака понаособ) су у највећој дилеми: бирају између подршке Додику, која истовремено значи и изолацију, насиље и рушење преосталих контура институција или Савезу, који у овом тренутку може понудити излазак из изолације и напоре на заустављању даљег пропадања друштва.

Чињеница која може значајно опредијелити ДНС и социјалисте јесте да су СНСД и Додик у слободном паду, који је незаустављив.

На нивоу БиХ је мање мутно, него на нивоу Републике Српске.

Видљивији обриси указују да је и у тој равни Савез за промјене мање далеко од власти, него што је то супростављени политички блок.

Додик је направио, по СНСД неопростиву и глупу грешку, проглашавајући „осовину“ са ХДЗ-ом.
На тај начин он је себе и Драгана Човића од политичког инаугурисао у безбједносни проблем, што је много опаснији ниво.

Подржавање формирања трећег ентитета, којег отворено заступа Човић, никако не иде у прилог Додиковим амбицијама да партиципира у Савјету министара БиХ. Ниједна бошњачка странка, која држи до себе, неће прихватити да буде точак на „осовини“, чија је политика дезинтеграција. И то брутална.

Уз то, „осовина СНСД-ХДЗ“, која у парламенту БиХ од 42 посланика има десет, није ни чачкалица спрам блока чије је реално формирање, а који би чинили СДА, СДС, ПДП/НДП, ДФ, ХДЗ 1990, АСДА и који броји 23 посланика.

Та 23 посланика су довољна и за већину и за формирање Савјета министара, и без СНСД-а и без ХДЗ-а, и без превеликих могућности опструкција у оба дома парламента БиХ.

Када се Човић суочи са овом чињеницом, „осовина“ са Додиком се, изван сваке разумне сумње, и њему учини непотребном, штетном и супротстављеном хрватским интересима.

Човић хоће још одређено вријеме шлепати Додика, али је већ сада свјестан да је њихов осовински блиц криг пропала ствар.

Како вријеме буде одмицало, он ће све више уочавати да је Додик већ све дао што је могао дати за хрватске националне интересе и да је вријеме да се Хрвати, читај ХДЗ БиХ, окрену другим партнерима.

 

СлободанВасковицБлог

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

бањалука

01.11.2014 06:58

Овај цовјек ријетко гријеси и има јако добрих информација. Свака цаст Васковицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

01.11.2014 07:04

Бас се све замутило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

01.11.2014 07:05

Бас се све замутило.СДС И С

ОДГОВОРИТЕ
Name

све се зна

01.11.2014 07:21

Један подробан извјестај или цињеницно стање. Само нисам сигуран да це Сда зељети уци у коалицију са пуно странки мислим да це Бакир прије пробати Цавица наговорити да се дистанцира од Додика па да заједницки евентуално савезом промјене направе коалицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миломир

01.11.2014 07:31

Ово је највјероватнији будуци развој догадјаја који би могли прихватити сви градјани РС и БиХ.Конацно промјене које се оцекују одавно.Васковицу анализа је за десетку!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

01.11.2014 07:47

Како нема вецину. Снсд,днс и сп и јос један Цавицев и један сдс који хоце да предју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

2014

01.11.2014 07:52

коначно је дошло вријеме за промјене. дошло је вријеме и да свак одговара зашто је крив. Доста је црвених вампира, видите како се Велики Баја предвостручио, сад је мед и млијеко, само још народ да се сазали и да га подрзи, јер ваља плаћати кредит од 19,000 марака, а он има мали плату ид 4 до 5.ооо КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

север

01.11.2014 08:33

Сто се баби снило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

01.11.2014 08:51

ЈАДАН ОВАЈ СУЛУДИ НАРОД. ДАНИМА СЕ ОБЕЦАВА А УСТВАРИ САМО КАКО СЕ ДОКОПАТИ ВЛАСТИ ПОЗОЦИЈУ ДА ОСТАНЕ А НАРОД СТА ЦЕ ЈЕСТИ ИМАЛИ ПОСЛА ТО НИКОГ НЕИНТЕРЕСУЈЕ. ОПОЗИЦИЈА ДА СЕ САМО ДОГРАБИ ВЛАСТИ И ДА СЕ СВЕТИ, А О ПОСЛУ ИСТО КАО И ПОЗИЦИЈА НИКО НЕ ПРИЦА УСТВАРИ НИКО И НЕЗНА СВЕ САМИ. ЛОПОВИ ПАРА НЕМА А НАРОДЕ ТРЦИТЕ ЗА БУДАЛАМА. КАКО НИКО НЕВИДИ ДА ЈЕ ОВО КРАЈ СВЕТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

01.11.2014 09:25

Живо ме интересује ко је то толико политички ''паметан'' да улази у било какве дилове са будуцим становницима викендице на Туњицима...Чаушевић се отвара за пар мјесеци, са Чаушевићем - као лавина - 4-5 нових афера - па се ви петљајте са Бајом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

01.11.2014 09:57

Колико објективан текст,свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

01.11.2014 10:30

КАКВА БИ ТО БИЛА ВЛАСТ НА ОСОВИНИ,ДОДИКОВОГ РУШЕЊА БОСНЕ ,ПАВИЋЕВЕ КОМУНИСТИЧКО-УДБАШКЕ ПОЛИТИКЕ И И КИЛАВОГА ЂОКИЋА ИЊЕГОВОГ ЈОШ КИЛАВИЈЕГА СП ,КАКВА,НИКАКВА ЈОШ БЛИЈЕЂА ЈОШ ЈАДНИЈА,ОНИ СУ ПОКАЗАЛИ ШТА МОГУ,ТАКВА ВЛАСТ НЕ ТРЕБА ДА ПОСТОЈИ,АКО БУДЕ И ПОСТОЈАЛА ,НЕЋЕ ДОЧЕКАТИ ГОДИШЊИЦУ ПОСТОЈАЊА У НОВОМ САЗИВУ.БИЋЕ УЛИЦА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас разума васковицу лицно

01.11.2014 11:05

Стид ме је помало колико си на неки нацин сам изнио медијску борбу против резима, на својим ледима. вјеруј да си имо огроман утицај, а информације су ти врхунске. наравно овдје нисам убројао БН, који је ненадмасан, али ипак они су организација врхунска и свака цаст на томе. ти као појединац само ко пазљиво прати, па их у темељ уздрма цињеницама и истином, а наравно и тајминг ти је увјек у мјесту таман када треба. ми који пратимо и коментарисемо смо помогли колико год и то је добро, мислим да смо се могли и боље организовати у смислу информација. истинити и фронтал такодје на неки нацин и бука и то је то. али теби и БН све могуце заслуге и захвалности. само наставите уз велико срецно у даљем раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

расомон

01.11.2014 11:17

Јасна је ствар да ће власт у РС формирати СНСД, ДНС и СП са 45 посланика (3 пребјега)+ Домовина. Наравно то ће се десити много раније него формирање власти у ФБИХ и формирање Савјета министара. У таквом развоју ситуације сулудо је очекивати формирање власти на нивоу БИХ на начин који прижељкује писац текста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

01.11.2014 11:58

Лично знам за три посланика СНСД-а који су разговарали са савезом, за колико их не знам...како ће се само изненадити њихове ''радне'' колеге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акиро Куросава

01.11.2014 12:03

Јасно је да се криминална империја дон Додиаја распада. У власт на нивоу БиХ улази СзП са вјероватноћом 90%. Да ли ико нормалан може очекивати да СДА из пепела диже архинепријатеља Додика који и сада пљује по СДА и ставља се на страну сепаратистичког ХДЗ и омраженог СББ? Колико јуче је Додикова полиција хапсила Но. 1 Домовине Садика Ахметовића. Цијеним да је СзП на путу да формира власт и на нивоу РС са вјероватноћом 70%. Да ли знате да је Шукалова партија на власти у локалу са СДС у Градишци и са СРС у Бијељини? То су три посланика на које претендује Додик. Уколико би Додик формирао Владу подмићивањем посланика 100% сам сигуран да би таква влада трајала најдаље до локалних избора 2012. Европа и најјача странка у Федерацији су овај пут на нашој страни. Запамтите: Савез за промјене је осуђен на успјех!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Градисак

01.11.2014 12:05

СЗП=СНСД.Предлазем ДНС-у да оде у опзицију и да се за 4 године врати на велика врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн 69

01.11.2014 13:20

Ми Босњаци смо везали заставе са Крватима и добили ноз у ледја.Сад то раде Срби а кад и они добију исто схватит це у цему је проблем.

ОДГОВОРИТЕ