Притисак суда на Ђукићеву одбрану

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да расписивање међународне потјернице за пензионисаним генералом Војске Републике Српске Новаком Ђукићем представља додатан притисак Суда БиХ на Ђукићеву одбрану да не дође до понављања поступка у предмету "Тузланска капија".

Босна и Херцеговина 31.10.2014 | 15:22
Притисак суда на Ђукићеву одбрану

"Ђукићева одбрана је протеклих мјесеци радила реконструкцију дешавања на Тузланској капији гдје су експерти балистичке струке и експерти за експлозив утврдили да граната није могла доћи са положаја Војске Републике Српске. То је оно што је 'трн у оку' Суда БиХ, због чега су и расписали међународну потјерницу за Ђукићем", рекао је Којић.Он је истакао да генерал Ђукић није никакав бјегунац, јер је потпуно легално и легитимно отишао у Србију на лијечење због здравствених проблема, наводећи да му у супротном не би био омогућен прелазак границе.

"У моменту када је генерал Ђукић отишао у Србију на лијечење није било никаквих ограничења Суда БиХ за напуштање територије БиХ", истакао је Којић.Он је подсјетио да је тим одбране генерала Ђукића доставио Суду БиХ комплетну медицинску документацију којом се потврђује да је генерал Ђукић на лијечењу у Београду.Говорећи о раду Тужилаштва БиХ на предметима ратних злочина почињених над Србима у БиХ, Којић је рекао да су крајње неприхватљиве "безобразно дуге истраге" које се воде у предмету "Атиф Дудаковић".

"Тужилаштво БиХ је дуго обећавало да ће подићи оптужницу против Дудаковића, али оптужнице још нема упркос свим материјалним доказима", нагласио је Којић.Он је подсјетио да Тужилаштво БиХ дуго година није одговорило на приговоре МУП-а Републике Српске и породица погинулих на обустављање истраге у предметима "Тузланска колона" и "Добровољачка улица".

"Постављамо питање Тужилаштву БиХ, шта је са предметом 'Мркоњићка гробница'. Знамо да је потписан протокол о сарадњи између Тужилаштва за ратне злочине БиХ и Хрватске. Због чега тај предмет није уступљен Хрватској да се процесуира, јер је ријеч о држављанима Хрватске", истакао је Којић.Интерпол БиХ је расписао међународну потјерницу за пензионисаним генералом Војске Републике Српске Новаком Ђукићем, који се налази на лијечењу на Војномедицинској академији у Београду.

Потјерница је расписана према наредби Суда БиХ од 29. октобра, која је истог дана прослијеђена централи Интерпола у Лиону.Генерал Ђукић је осуђен на 20 година затвора јер је проглашен кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, 25. маја 1995. наредио артиљеријском воду да гранатира Тузлу.Из затвора је пуштен почетком године након што је, због погрешне примјене закона, укинута пресуда којом је био осуђен на 25 година затвора према Кривичном закону БиХ.

Након тога, Суд БиХ је примијенио блажи закон, односно Кривични закон бивше Југославије, те му казну смањио за 5 година.

Коментари / 0

Оставите коментар