СНСД је нанио штету Српској и БиХ

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић рекао је синоћ у интервјуу за БХРТ да ће сви у БиХ морати прихватити одређене реалности - Бошњаци да неће укинути Републику Српску, Срби да неће укинути Босну и Херцеговину, а Хрвати да неће направити трећи ентитет.

Босна и Херцеговина 31.10.2014 | 12:11
СНСД је нанио штету Српској и БиХ

- Унутар тих реалности сви ћемо, живећи с друга два етницитета и снажном групом осталих грађана, морати правити нека средња рјешења - рекао је Изетбеговић.

Он тврди да ће Драган Човић своје захтјеве морати свести у реалне границе и нешто што је прихватљиво и Бошњацима, а то је механизам који ће Хрватима омогућити да изаберу кога хоће, али не неком нацртаном картом или изборном јединицом која ће сегрегирати некога.

Изетбеговић је истакао да је најсклонији коалицији на државном нивоу са странкама из породице европских народних странака којим припадају ПДП, ХДЗ и СДА.

- Не би нам било мрско да је дошло до побједе блока ПДП/СДС у Републици Српској. Видјет ћемо да ли они имају снагу да направе већину у Скупштини, али у сваком случају поштоват ћемо вољу народа и сарађивати с СНСД-ом и покушати утицати да СНСД буде конструктивнији. Без потребе су заустављали многе реформе и пут БиХ ка НАТО-у и тиме нанијели штету и нама и себи, и Босни и Херцеговини и ентитету Република Српска - казао је Изетбеговић.

Нагласио је да је први приоритет у бх. вањској политици Брисел, али да не треба занемаривати пријатељство с било ким ко може помоћи Босни и Херцеговини.

Коментаришући поједине наводе о његовом сервилном односу према Турској, Изетбеговић је одговорио да они који то тврде на неспретан начин покушавају бити “вазали Запада” неосновано вријеђајући турске лидере који су излобирали МАП за БиХ, који БиХ дају врло повољне кредите, пријетећи арапским инвеститорима да ће провјерити поријекло њиховог капитала, а да такво додворавање ни Запад не цијени.

Он сматра да власт на државном нивоу може бити формирана пуно брже него прошли пут, за два до три мјесеца, као и на нивоу Федерације БиХ, али да су мале шансе да у Федерацији БиХ дође до сурадње са Савезом за бољу будућност - Фахрудин Радончић за којег тврди да сам својим изјавама затвара врата сарадњи.

Навео је да у обзир долази само Демократска фронта - Жељко Комшић, а да је СДП-у вријеме "да се одмори".

- Приоритети СДА ће бити еуроатланске интеграције, снажна борба против корупције и економски бум у БиХ, али за то јој, уз коалиционе партнере, требају и полуге власти а то су премијерске позиције и најјача министарства што нам као изборним побједницима припада - рекао је Изетбеговић.
 
По његовом мишљењу, претходни сазив Предсједништва БиХ имао је доста добру сарадњу, али очекује да ће нови сазив бити бољи, те истиче да је јако важно поправити односе Бошњака и Хрвата, из чега ће кренути опоравак свега другог у БиХ.

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Мујо хрсуз

30.10.2014 07:35

Данас Баја својим авионом иде у Мостар, Драгану у походе да га мољака за мало власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сфинга

30.10.2014 07:35

Први пут све исправно од Бакира. Народски речено, "Шта је ту је." Ваља нама живјети у босанском лонцу, док се геополитички односи снага не промијене, интереси светских моћника не ускувају. Па нам они запрже нову чорбу. Дакле, на ниову БиХ формира се власт од тих такозваних народњачких странака. До сад смоих звали националних странака. Али ето "еувропа" нас сад учи другачије. Промијенили су нам и систем образовај аи критеријуме па су "националне" странке прашле у "народњачке". Све усвему нема нам више Милорада у власти, ни под разно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

30.10.2014 07:37

Ако овај стварно овако мисли оде Милееее. ДАЛЕКООО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

санса

30.10.2014 08:05

Само паметно ,Иваниц и Босиц са квалитетним кадровима да направе власт и да се одмах крене у акцију и рјесавање милион проблема Златкових и Милових који су све унистили.имате Пандуревицку,Вукоту,Бабаља,Саровица,Станица...Бореновица,Црнадака...нормално уз водство Босица,Тадица и Иваница ту је и Цавиц само слозно и паметно и преузимате све и показете народу да се мозе и боље и постеније владати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацопер

30.10.2014 08:08

Ово је сасвим нормалан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста је Ту је

30.10.2014 08:22

Ако је тако како казе а мислим да је у праву,не преостаје ниста друго него се окренути једни другима за добробит свих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

30.10.2014 08:33

Ја предлазем михајлицу за премијера ха ха ха, он це нам донијети промјене гарант

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

30.10.2014 08:36

Добро је да СДА никоме није нанијела штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

30.10.2014 08:48

Ниста ти ја не вјерујем , ко ономад ни твом баби , ал хајд да и то видимо ! !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско Вељовиц

30.10.2014 08:54

Јели могуће да се овде неки са коментарима пецају на једну изјаву Бакира? Зар сте заборавили шта је до јуче говорио и увек био против равнотеже и за доминацију муслимана у БиХ. Зар сте заборавили ко му је отац и на чему је заснован програм СДА? Њему је исламска декларација Библија и Курхан. Још једном понављам, немојте се пецати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

30.10.2014 09:08

Је ли могуће да се тако ложите на сваку смишљену изјаву неког политичара?! Кад му то буде одговоарало, изјавиће нешто сасвим другачије. Заиста не могу да вјерујем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мк

30.10.2014 09:11

Свака му је на месту

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво Бакире

30.10.2014 09:16

Искрен човјек! Каже с ким би радије волио правити власт, али не може! Дакле власт на нивоу БиХ је СНСД/ДНС, СДА/ДФ и ХДЗ! Интересантно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павлович

30.10.2014 09:19

Овоје сасвим реално,што прије прихватимо прије чемо изачи из бједе и јада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

30.10.2014 09:20

Знате ли ви читати између редова или сте ментално ретардирани, лепо Вам је човек рекао кога би волио, а да је сасвим друго кога ће морати да узме, уосталом то га се неће ни питати, јасно је да ће морати слушати Човића који би пре погинуо него Бају издао, то ће Вам сваки Хрват потврдити. А о томе да Бошњаци не воле Бају је јасно ко дан, али верујте да дупло више мрзе СДС, знам јер живим са њима, а то Бакир јако добро зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ентитетлија

30.10.2014 10:17

Ако сам разумио Бакир це правити власт на нивоу БиХ са оним партијама које формирају власт на нивоу ентитета.Логицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

30.10.2014 10:17

Драги моји Срби,подсјецам вас да је ЊЕГОС давно написао ,,ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доријан Греј

30.10.2014 10:44

Некима је и Бакир бољи него Миле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

30.10.2014 10:55

Хајде Бакире мани се шупље приче и ћорава посла. Ниси ти ништа бољи од твог рахметли бабе. Ближи су ти Анкара и Техеран него Српска. Опет ћеш ти под руку са својим пајтосом Додом... Једноставно исти сте. Обојица волите девизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

30.10.2014 10:59

Нема зивота у БиХ док владају они који су ратовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.10.2014 14:06

Јест Бакурциц премазан свим бојама,сад кад јос незна са ким це да пљачка даје изјаве да би цовјек заплакао,борба против корупције економски бум у бих,нема укидања ентитета итд ,а сам је упетљан у свакакве афере са Турцима па арапима па домацим политицарима и мафијом,а вјерујем кад буде знао са ким це да пљачка бице поново изјаве које је стално понављао,укидање ентитета они који неце у бих нек се селе итд итд,нисмо ми јос то заборавили

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

30.10.2014 16:36

Надам се да Срби неце насјести на његову прицу.Сунцокрет је то,бабин син.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

30.10.2014 18:08

Е неце моци Бакире. Доста смо ми ко овце били у националним торовима а ти и такви ко ти манипулисали с нама. Тако је поцело и '91. Хоцемо нормалну градјанску европску секуларну дрзаву. А ти иди у Турску па паламуди неком другом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

30.10.2014 19:47

Може ли Бакир на нивоу БиХ са Савезом за промјене и Фронтом склепати скупштинску већину? Ако не, колико им фвали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

31.10.2014 08:23

Само луд Србин мозе вјеровати Бакиру. Нема дрзаве док њом владају ратни профитери, националисти и убице. Нама требају млади, сколовани и паметни политицари да би дрзава фунционисала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јк

31.10.2014 14:13

За градјанина: Све странке су националистичке и најлакше је владати када једне друге плаше негативним национализмом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

31.10.2014 14:43

Дефинитивно су у праву сви они који у коментарима тврде да овом препредењаку не треба вјеровати, без обзира што му је прича сада много ме(х)ка... Овај човјек себе види у улози турског вазала и то му нико не спори, осим Срба и (вјероватно) Хрвата, дакле хришћана у већински хришћанској заједници. Али, многима је промакло да он помиње некакве 'евроатланске' интеграције, свјесно пренебрегавајући чињеницу да Срби нису за НАТО... Другим ријечима, Бакирага би са Турцима био, ако већ не може у истој државној заједници - барем у НАТО савезу, гдје земља коју он доживљава својом - Турска, игра значајну улогу! Овај баштиник 'Исламске декларације' - животног пројекта свога бабе, је у ствари ту и најопаснији, јер призивајући НАТО, Србима гура прст у око, јер, опште је познато, ако се Срби, без изузетка, у нечему слажу - то је да нема уласка у НАТО без референдума и ако и Србија не би била у том, вријеме све више потврђује, - агресивном војном савезу. Став Србије је свима познат и он ће се базирати на дистанци од било каквих војних савеза... Како Бакирбег мисли Србе одобровољити да на евентуалном референдуму гласају ЗА??? ...осим ако не рачуна на прегласавање као ономад 1990. године, што је озаконио његов бабо и тиме 'Југославију у малом' увео у крвави грађански и међуетнички рат!!! Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

31.10.2014 15:06

Враћају се 90-те само мало модификоване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојсије са истока

31.10.2014 15:12

Шта овај прича јуче а данас састанчи са Милокрадом у Зворнику, куд иде овај свјет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука 1

31.10.2014 15:51

ТО БАКИРЕ ПОСТЕЊАЦИНО ... ТИ И ТВОЈА ПОРОДИЦА ОДНИЈЕЛИ ИЗ БИХ МИЛИЈАРДЕ ДОНАЦИЈА ИЗ КАТАРА И ОСТАЛИХ ИСЛАМСКИХ ДРЗАВА ... ТИ СИ СА СВОЈИМ ТАТИЦОМ ПОКРАО И САМ СЕБЕ .... АЛИ ТРЕБА ДАНАС ДА ОБЈАСНИС МИЛИМ СРБИМА КО ЈЕ КРАО ПО РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ .... МОЛИМ ТЕ ОТВОРИ НАМ ОЦИ , ЈЕР МИ ТО НЕ ВИДИМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аднан

31.10.2014 21:18

Хладна глава и промишљено уважавање другога и другачијега, јасно разумијевање онога што је и легално и легитимно - особине су оних који разумијевају да је корак напријед ка нормализацији живота у Босни и Херцеговини могућ искључиво и само са Коалицијом коју подржава Европа. Го ЕПП!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мн

01.11.2014 10:35

стварност је управо то да нико без обзира на зеље немозе нити укинути рс,нити разбити бих ,нити правити неке нове подјеле,ентитете и сл.и када сви будемо свјесни реалности те поцнемо радити умјесто на подјелама,опструкцијама,погресним ставовима само да напакостимо оном другом,ова земља це кренути напријед.ста то има српски народ од тога сто власт забрани босњацкој дјеци уцење босанког језика,или ста то босњаци имају од тог сто изаберу хрватског представника у власти,ста босњаци добијају блокирањем проеката који долазе из рс-а?политиканске игре како би се народи дрзали у вјецитом страху а онда се насе баје појављују као народни спасиоци и заститници а у ствари су нам највеци непријатељи својим дјеловањем или боље реци недјеловањем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

01.11.2014 23:56

Сто балоње лупају минусе,неволе ЊЕГОСА.Назалост и Срби мало знају о њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

02.11.2014 08:01

Кога год са Српске стране изабере за коалиционог партнерана нс нивоу БиХ,овај ће рећи да је од два зла изабрао мање.Срби у памет се,доста је понижавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моке из тузле

02.11.2014 08:17

Од појаве демократије сви смо таоци десетак јаких породица у БиХ. И док се држава и народи свакодневно сиромаше ови су све богатији. Смијешно ми је читати ове дубокоумне коментаре људи са све тањим шлајбуком, све дебљим кредитним портфолиом. Послије ових избора оде моке учити њемачки језик па што прије у мрску швабију да чистим паркове, а своју диплому економисте поклањам коме треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

02.11.2014 09:20

То је неспојиво, у исто вријеме нанијети стету БиХ и Републици Српској није могуце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народњак

02.11.2014 13:12

Овакви нам политицари требају. Треба бити постен па јасно реци: - Нема отцјепљења Републике Српске - Нема унитарне БиХ - Нема хрватског ентитета Они политицари који хускају народ на све три стране прицом да це БиХ бити без ентитета, да це Српска бит независна и да це Хрвати добит ентитет то раде само да би добијали мандате, а свјесни су да се ниста сто се тице поставки дрзаве неце ни за јоту промјенит јер Америка, Француска, Британија, Њемацка и Русија стоје иза Дејтона. У Уставу треба написат ове три фразе и онда се усмјерит на економију, сарадњу измедју људи, трговину, културну размјену, један љепси зивот. Цеститам Бакиру на помирљивом тону!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Визионар

02.11.2014 13:20

У наредне цетири године у БиХ це владат народњацка власт под патронатом Европе: Предсједниство БиХ: Иваниц, Изетбеговиц, Цовиц Власт на нивоу БиХ: СДА/ДФ, ХДЗ, СДС/ПДП Власт на нивоу РС: СДС/ПДП/НДП, СП, Домовина Једини изузетак је Предсједник РС: Додик, али неце висе моц да пљацка и арци предузеца јер неце имат протоцност какву је имао раније.

ОДГОВОРИТЕ