Приоритетно рјешавање старих предмета

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија истакао је, на састанку тимова за управљање промјенама Општинског суда у Сарајеву и Основног суда у Бањалуци, да је план рјешавања старих предмета приоритет у раду свих носилаца правосудних функција.

Босна и Херцеговина 24.10.2014 | 15:53
Приоритетно рјешавање старих предмета

Тегелтија је у уводном обраћању на састанку тимова, одржаном јуче и данас у Неуму, изразио задовољство због чињенице да је задржана пракса састанака на којима судови размјењују искуства и утврђују најбољу праксу, истичући да су закључци произашли из сарадње ова два суда резултирали многим унапређењима у правосуђу.У вези с тим, на састанку је разматран деветомјесечни извјештај о раду два највећа суда у БиХ заједно са реализацијом плана рјешавања старих предмета.

Закључено је да су судови постигли значајне резултате, али да је и даље потребно све ресурсе усмјерити на рјешавање старих предмета.Констатовано је да се, упркос добрим резултатима, ажурност тешко постиже због великог прилива нових предмета, због чега је неопходно покренути иницијативу за растерећење судова и алтернативно рјешавање предмета гдје год је могуће, саопштено је из Општинског суда у Сарајеву.

Разматран је и утицај примјене закона о бесплатној правној помоћу у БиХ на ефикаснији рад правосуђа. Изражено је задовољство због ангажмана канцеларија за правну помоћ пред судовима у БиХ, што је довело до ефикаснијег рјешавања предмета уз минималне трошкове, а због чега је институт бесплатне правне помоћи потребно више афирмисати у свим дијеловима БиХ, да би се грађанима обезбиједио што ефикаснији приступ судовима.

Заједнички састанци тимова за управљање промјенама Општинског суда у Сарајеву и Основног суда у Бањалуци основани су ради успјешног провођења правосудне реформе унутар судова. Њихов циљ је ефикаснији и економичнији рад суда, смањење броја заосталих предмета, унапређење приступа суду и остварења правде, размјена искустава, дефинисање актуелних проблема у правосуђу и друштву уопште.Састанку у Неуму, који је одржан уз финансијску подршку УНДП БиХ, осим предсједника Општинског суда у Сарајеву Јање Јовановић и вршиоца дужности предсједника Основног суда у Бањалуци Миленка Милекића, присуствовали су и предсједници и представници других судова у БиХ.

Коментари / 0

Оставите коментар