Крст на Златишту чист предизборни трик

Прошло је мјесец дана од како је Савез логораша Републике Српске на Златишту поставио спомен обиљежје у знак сјећања на више хиљада страдалих сарајевских Срба.

Република Српска 23.10.2014 | 00:01
Крст на Златишту чист предизборни трик

Да ли постављање обиљежја заиста било одавање почасти страдалим Србима, или је у питању јефтин предизборни трик?

,,Постављање обиљежја у јеку предизборне кампање и то ноћу, кришом, обиљежја које личи на све осим на спомен крст достојан страдалих сарајевских Срба, је срамота и понижење'', сматрају породице несталих и убијених сарајевских Срба.

,,Мој отац који је нестао 1992.године, покојна мајка која је била заробљена у два сарајевска логора, брат који је прошао кроз четири сарајевска казамата, нису залужили овакву ,,наказу'' од обиљежја. Заслужили су достојанствен споменик који ће красити и српски народ и православну вјеру и који ће бити понос за све сарајевске Србе'', каже Милан Мандић предсједник Удружења несталих Срба Сарајевско-романијске регије.

Против оваквог спомен-обиљежја од почетка је била и Борачка организација Републике Српске.

,,Тако нешто нису засужили ни страдали сарајевски Срби ни они који су преживјели сарајевске казамате'', сматрају борци Сарајевско-романијске регије и поручују да су они стварали не само темеље Српског Сарајева већ и Републике Српске, те да ће испитати гдје су били и шта су радили током отаџбинског рата они који су у због јефтиних политичких поена сарајевским Србима приредили овакву срамоту.

,,Као борац позивам све оне који су поставили оно и онакво обиљежје или да направе споменик достојан страдалих Срба или да уклоне оно ругло. Оно је срамота'', каже Горан Шеховац предсједник Борачке организације,,Илиџански борац''.

Борци, али и бивши функционери Српског Сарајева  траже и да се о спомен обиљежју на Златишту изјасни и Српска православна црква. Узели су активно учешће у изборној камањи па нека сада кажу да ли је оно крст или није.

,,Скрнавити крст предизборном пропагандом је срамота и мислим да им се није исплатило. Црквене власти треба да кажу да се оно обиљежје уклони. Није било ни мјесто ни вријеме ни начин да се то тако уради'', истиче Бранко Радан члан Асоцијације стваралаца Републике Српске.

Иако је првих дана спомен обиљежје на Златишту изазвало негодовање дијела Бошњака из Сарајева који су га покушали срушити убрзо на њега више нико није обраћао пажњу.

Питање је да ли су од рушења одустали јер спомен обиљежје чува полиција Републике Српске или су схватили да је такво обиљежје није провокација Бошњака већ понижење страдалих сарајевских Срба.

БН ТВ



Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Милос

22.10.2014 16:50

Само јос једна у низу бајиних манипулација!

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

22.10.2014 16:53

Мислио сам да су лази баје достигле врхунац, преварио сам се !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

22.10.2014 16:54

Понизење и срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.10.2014 16:56

Јефтини трик од кркана из Бакинаца и јос би и у коалицију са терористима и фасистима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

22.10.2014 16:58

Баја нема границе у свом безобразлуку, лоповлуку јер због несто гласова је искористио и Патријарха Иринеја. СРАМОТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЦВАРА

22.10.2014 16:58

ЈОЈ ПОБОГУ БРАТЕ КОЛКО СЕ ДАЈЕ ПАЗЊЕ ОВОЈ БАНДЕРИ КО ДА ЈЕ ПОДИГНУТ ЦАРЕВ ДВОР. ДОСТА ВИСЕ СРУСИ И ДА СЕ ТО ВИСЕ ЗАБОРАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

22.10.2014 17:19

Овако нешто не би ни наши непријатељи из последњег рата што су ратовали против нас поставили. Бескрајно понижење српских жртава немам више ријечи за овако нешто срамно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максимович

22.10.2014 17:36

Зао мије зртава над којим врше манипулацију за рад својих сопствених интереса, а то јест да би могао Додик и слични њему побједити, срам да их буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

22.10.2014 18:10

Стоко од народа,зар јос нисте схватили да се пред изборе лазе до бесвијести и само прица о бољем зивоту,а после избора народ висе нико ниста не пита!? Да трагедија буде јос веца у овом слуцају лагала је и обецавала постојеца власт која је 9 година владала и умјесто да се упита ста сте до сада радили сви су аплаудирали у говорили тако је!? Сада када су вас зај..закаците гаце на стап,јер наредне цетири године за њих не постојите. Додик је магистар лази и манипулације,ваљда то једном схватимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД гласац

22.10.2014 18:14

Јест нас Додо излагао и нагузио,свака нам цаст! Поново смо поп..ли његову лулу патриотизма и демагогије.Тразили сте гледајте.Патриоте које су биле за СНСД сада могу да узивају уз коалицију Домовина.Добродосли у унитарну БиХ! Тразили сте,гледајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајгери

22.10.2014 18:40

Је ли српски народ гласо за Додика? Немој опет да буде Бошњаци вас хандре у мозак, као што овај предходни рече, ни ја као Бошњак не бих се сјетио овако финих бандера, али шта је ту је :) најгоре што ће СДС-овци наставити политику Додика, кад њега висе не буде, политик је курва :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

22.10.2014 18:43

Да Додик има и на крај памети оне што дадоше животе да би он владао гарант би до данас имали споменик палим борцима у БЛ а овако мауна и послије 20 година од Отаџбинскиг рата. О чему ми причамо? Гинули најбољи да би владала марва. Тако стоје ствари нажалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

22.10.2014 18:57

Ја сам Бошњак из Сарајева и било ми је криво кад је крст постављен и то на мјесту одакле су гађали тенкови и био бункер ВРС током опсаде града.Ту нема Срба ни на видику али имају бошњачке куће на 20 метара-дакле,чиста провокација. Сад,кад се полицајци мрзну чувајући те укрштене бандере постаје ми смијешно и жалосно.Бошњаци немају потребе да то дирају јер је то српска брука и инат који је направио контра ефекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.10.2014 19:03

Ово уопште није ни српски већ хрватски крст. Манипулације Додикове сви знамо напамет као Свето писмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме

22.10.2014 19:13

Онолики народ изгибе на све стране а зашто, само зато да би данашњи политичари уживали и ј.. нас глупи народ. Све једна држава од бивше Југославије шта има данас корупцију и криминал биједу и прљавштину ето народе, како нам је тако нам је.. Сами себе гурамо у провалију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

22.10.2014 20:12

Најбоље би било да га однесе Баја у Лијевче поље и нека му га освјешта Григорињо, а ми ћемо себи поставити достојанствен крст на достојанственом мјесту! Он у ствари тако и доживљава жртве рата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни гавран

22.10.2014 21:25

Избори прођоше, што ову бруку, скаламерију не смиче први РС логораш, многи веле и лажни, логораш наравно??!! Кажу био осуђеник на издржавању казне. Нема га нигдје, не појављује се, а требао би он ово размонтирати о свом трошку. И Електродистрибуцији да неко намири штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трагикомедија

23.10.2014 03:43

А лафо сад им смета,а кад је требало гласати да се напокон смјени онај главати и разроки, сви опет или нису гласали, или су гласали за њега. Е па послије ... нема кајања, узивајте у оваквим и вјероватно јос горим стварима и у наредне 4 године, јер сте му показали да вам не смета, путем резултата васих гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдр

23.10.2014 04:42

Ре Михајло...није Баја искористио Иринеја.Иринеј је сам пристао да буде Бајин играч за добијање избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВА

23.10.2014 05:17

НАЈВЕЋА СРПСКА БРУКА ОВАЈ КРСТ НА ЗЛАТИШТУ. ЗНАЛО СЕ ДА ЈЕ ПРЕДИЗБОРНИ ТРИК. МАЛОУМНИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА СНСД, ЗА 50 МАРАКА ДАТИ НЕКОМЕ ГЛАС И САД ЧЕКАЈТЕ ДРУГЕ ИЗБОРЕ - ЛОКАЛНЕ, ТАД ЋЕ ДОБИТИ 20 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

23.10.2014 16:55

Ех мој народе у Републици Српској зна Дукиц ици свудје у свијет, па донаторске вецере и прикупљање новца за изградњу цркве и крста. Немојте бити наивни они само лазу Додик, Косарац и Дукиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрАган

23.10.2014 17:41

СРАМОТА!!!! Што прије то ругло треба склонити јер вријеђа сваког Србина а да не причам о жртвама и члановима њихових породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

23.10.2014 19:49

Једина добра страна подизања овог политичког крста је што се видјела реакција муслимана иѕ Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вогосца

23.10.2014 20:08

дјело вајара Дукица и инвеститора Косараца срамота превара понозење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

назалост

24.10.2014 06:31

Неки јос нису цули цему слузе бандере од електродистрибуције па од њих праве монументалне споменике

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.Сарајево

24.10.2014 11:44

У праву је Шеховац, полиција само испашта!!!! Замисли ти, саобрацајци цувају крст, прође им смјена у томе, умјесто да су на М-4 и да жандарају :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сарајлија

24.10.2014 14:30

Рецимо да си дјелимично у праву. Али заборавио си чињеницу да је кота Дебело брдо цијели рат била упориште тзв Армије БиХ, са које је снајпер убијао све што се кретало по дијелу Грбавице, која је била под српском контролом. Та кота се налази на ''дохват руке'' од мјеста гдје је постављен крст. Да ли би се сложио да на сваком мјесту гдје је у Сарајеву настрадао цивил, без обзира на националност, буде постављено спомен обиљежје. Надаље, ја лично нисам за овај крст у оваквом облику, јер понижава српске жртве, али сам за један достојанствен споменик, који не би требао да смета било коме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

24.10.2014 18:53

Дебело брдо које помињеш је смјештено између Златишта и Јеврејског гробља а то су позната упоришта ВРС током опсаде града.Са тих упоришта је страдало бар 1000 сарајлија,од оних 12 000 који имају имена и презимена.Чиме смо се могли бранити? Са Дебелог брда није се могла гађати Грбавица,само дио Враца а тамо није стрдало више од 10-так цивила.Био је рат и ми нисмо имали избора него да се бранимо чиме стигнемо.Некад је то била ПАП-овка,некад тромблон а некад снајпер.Нећемо се правити блесави и невјешти - зар не?На Јеврејском гробљу су биле српске паравојне јединице још прије званичног почетка рата-уосталом,прве жртве у Сарајеву су биле Олга и Суада убијене су снајперским хицима баш са Јеврејског гробља. Затим,не бих се сложио са постављањем споменика сваком убијеном сарајлији.Довољно је било видјети један једини дан 12000 црвених столица у Титовој и нормалном човјеку се диже коса на глави.Дакле,не би се могло проћи Сарајевом јер је на сваком ћошку,у свакој улици,свакој згради...него погинуо од метка,гранате,ракете... Требамо опростити али не и заборавити.Не требамо копати једни другима по ранама и правити овакве провокације.Требамо се окренути послу и почети радити и сарађивати,уосталом,Њемци и Руси су једни другима побили бар 40 милиона људи и сад се уважавају јер имају паметнијег посла него копање по ранама.

ОДГОВОРИТЕ