Босић: Треба мијењати основе политике

Позиција СДС-а је да жели да уђе у нови Савјет министара, односно у власт на нивоу Босне и Херцеговине, и овдје се ствари ломе на принципу хоће ли, у ствари, остати исти принцип власти, односно, хоће ли Додик, уз Човића, бити доминантан у власти на нивоу Босне и Херцеговине и у Савјету министара.

Република Српска 22.10.2014 | 07:42
Босић: Треба мијењати основе политике

Ово је данас, гостујући у емисији "Данас" Радија Босне и Херцеговине, изјавио предсједник СДС-а Младен Босић на питање новинара каква је позиција ове странке у преговорима око формирања власти на државном нивоу, саопштено је из ове медијске куће.

"То је осовина која је била доминантна у претходном периоду и која је диктирала ствари, односно, диктирала политичку кризу. Ја разумијем зашто Човић инсистира да мора бити Додик тај који ће бити у име Републике Српске у власти, јер једноставно он има политички договор са Додиком да гурају заједно пројекат који доминантно држи Човић као своју политичку платформу око будућих промјена Дејтонског споразума и рјешавања питања Хрвата. Наша позиција је другачија. Ми сматрамо да у том случају не треба стајати ни на страну Хрвата, ни на страну Бошњака, него покушати наћи договор који је прихватљив за све", рекао је Босић.

Значи, додао је, ту ће доминантно одлучивати бошњачке политичке странке, односно странке из Федерације које нису ХДЗ, о томе да ли ће допустити да и у будућој власти осовина Додик - Човић буде та која диктира стање у Босни и Херцеговини.

На питање да ли то значи да такав став ХДЗ-а већ у старту, у извјесном смислу, слаби позицију СДС-а у преговорима, Босић наглашава да је практично на бошњачким странкама да одлуче.

"Имају могућност да бирају хоће ли наставити политику конфликта и међунационалних односа или ће почети неку другу политику. Ми сматрамо да у Босни и Херцеговини, да би кренула напријед, треба промијенити основе политике. Треба, слажем се, рјешавати и ова отворена питања која се тичу, прије свега, Сејдић - Финци, па и положаја Хрвата, али не на основу нереалних жеља, него на основу тога како омогућити људима да боље живе и да њихова дјеца могу овдје да остваре перспективу. Уколико се настави политика као у протекле 4 године, то неће бити могуће", оцијенио је Босић.
 
Извор: Агенције

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

наса

21.10.2014 14:46

Тако је г.Босицу.. Само напријед са здравом политиком која није уперана ни против кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босић

21.10.2014 15:19

Босић је одрадио добар посао за себе јер није никоме изашао на црту и бламирао се, и вјероватно ће и даље остати лидер СДС-а мада опет питање, 12 година без власти ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ-Додик-Човић НЕ

21.10.2014 15:20

Уколико бошњачка политика попусти и дозволи да поново осовина Додик-Човић роваре, мислим мало ће остати добра за 4 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

осовина

21.10.2014 15:23

Осовина Додик-Човић су највећи реметилачки фактор у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

21.10.2014 15:30

Значи СДС опет опозиција, како на нивоу Републике Српске тако и на нивоу заједничких институција. Врана врани очи не копа, зашто би Човић Додику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дујо

21.10.2014 16:10

са којим странкама би то Босиц правио власт? Знају се побједнициу федерацији......

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-осовина

21.10.2014 16:11

Хоћеш рећи да Србе и Хрвате трба протјерати из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас разума

21.10.2014 17:26

Немој с њима Босицу свака ти цаст. Јос једном си показо цврстину и карактер, подиго си и оцистио странку довео је на праг побједе. Издрзите награда је близу. Формирај власт и не заборавите људину Огњена Тадица, коме такодје свака цаст за борбу против криминалаца, тајкуна, дрзавних пара и свега нељудског. Јос мало и преузмите на свим нивоима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик НЕ

21.10.2014 17:43

Посебно је отежавајућа чињеница за СНСД и Милорада Додика што је "велики негативац" у бошњачком бирачком тијелу због изјава контра БиХ, изјава о референдуму, изјава о независности, потцјењивања и томе слично.Младен Босић и Огњен Тадић уживају много, много веће симпатије у бошњачком бирачком тијелу и Федерацији БиХ (Додик је тотални негативац), тако да у том погледу очекујем подршку СДС-у контра СНСД-а, а посебно је остао у добром сјећању министар Мирко Шаровић СДС-овац, проглашен за најбољег министра у Савјету министара БиХ. Која год политичка опција код бошњака уђе у коалицију са Милорадом Додиком, исправно си закључио ризикује да за двије године на општинским и четри године на општим изборима доживи изборни дебакл, то је доживио СДП управо због коалиције са Додиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдсдсдсдсдс

21.10.2014 17:55

ТАДИЦ ЗА ПРЕДСЕДНИКА ,БОСИЦ ЗА КРАЉА ХИХИХИХИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

21.10.2014 18:30

Одличан рад и одлична политика Младена Босића, након избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

21.10.2014 18:53

Докле цемо ми цекат неку бољу будуцност до 2050.Видим овде се навија на порталима ко це побједити е мој народе нигдје посла,перспективе зар не схвацате да це исто да буде.Липси магарце док трава нарасте боље нисмо ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрватски тисак

21.10.2014 20:39

УДАРНА ВИЈЕСТ МЕДИЈИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ О ХАПШЕЊУ М. БАНДИЋА 'Вријеме је за сличне акције и код нас!'

ОДГОВОРИТЕ
Name

а економија?

21.10.2014 22:04

пусти супље ба...гдје је план за економски опоравак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

21.10.2014 22:43

Мајсторе ти си за ниста а камоли за предсједника странке

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛА

22.10.2014 05:19

БОСИЋУ, ГЛАВУ ГОРЕ. СДС НАРОД ВОЛИ. САМО НАПРЕД И НЕМОЈТЕ НАРОД ЗАВАДЈАТИ КАО ШТО РАДЕ ЦРВЕНИ ВАМПИРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС.РЕПУБЛИКА СРПСКА БОЗЕ ПРАВДЕ

22.10.2014 08:30

Додик-Човић су осовина којсе ломи и која се не мозе поправити ни у Р. Српској ни у Босни и Херцеговини. Та осовина је истрошена и она је сазрела за отпад. Такоје г. Босићу само напред осовина додик-цовиц је немогуца код српског народа као и код браце из федерације . Додик казе да је Босна неодрзива категорија а сада би коалицију на нивоу БиХ. Не мозе баја мора се определит даси непотребан једној и другој страни твоја осовина је пукла писи пропало и пакуј кофере ти за туњице радојциц за монтенегро готови сте васе црвене боје су однеле поплаве само сдс и нема друге најбољи и најјаци Републику Српску спашавају а Додик и Човиц би је брзо унистили и утопили у заједницку дрзаву ратом и корупцијом унистену. Нема тог цеститог Србина у РС који би то подрзао 9 година је трпео српски народ висе не мозе... боље баја да се повуцес и распустис снсд јер сте свакако на црној листи не мозете опстати... готови сте и поразени народ вам је пресудио а бице јос игоре сдс преузима власт а вас неце нико. Значи да сте и ви до дна срозали само туњице коалиција вам и не треба јер вас неце ни у федерацији имају таквих у сда и они су осјетили на кози као и народ Републиек Српске. Живео СДС најјаци! Срецно Босицу! Побједа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

22.10.2014 09:07

Време је да националне странке као што су СДС и СДА седну за сто и реше нека питања која се неће понављати свако месец дана. Договор око Дејтона је најважнији део тих додовора и дао би велики мир и велику могућност да се у следеће 4 године све три владе баве само економијом и бољимживотом свих грађана. Хрватски етнитет треба оставити по страни јер је то дирењктно преправљање Дејтона што у овако сиромашној и напаћеној БиХ није паметно. По мом мишљењу победник у РС је СДС а у Федерацији СДА а не СНСД и СДП.

ОДГОВОРИТЕ